×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Támogatják az uniós mezőgazdasági termékek promócióját

2021.04.05 - 11:35
A Mező­gazdasági Kifizetési és Inter­venciós Ügynökség értesíti az érintett gazdákat, hogy május 11-ig meg­hosszabbították a jelent­kezési határidőt az Európai Unió mező­gazdasági és élelmi­szer­ipari termékeire vonatkozó, belső (EU-n belüli), illetve harmadik (EU-n kívüli) piacra irányuló tájékoztató és promóciós programok támoga­tására.

A jelent­kezéssel kapcsolatos részletek ide kattintva érhetők el. Magyar nyelvű tájékoztatást itt talál. A ki­írás szerint a tájékoztató és/vagy promóciós „program” olyan, több akcióból álló marketing intéz­kedés­csomagot jelent, amely több, egymásra épülő vagy egymást kiegészítő marketing­eszköz alkalma­zásával valósul meg egy koherens stratégia mentén. Az APIA felhívja a figyelmet arra, hogy egyetlen tájékoztató és/vagy promóciós akció nem minősül programnak, ezért támogatásban nem részesíthető. A tájé­koz­tató és/vagy promóciós program nem irányulhat meg­hatá­rozott márkanévre, és nem részesíthet előnyben termékeket különleges származásuk alapján. A termékek szárma­zására való bármely hivatko­zásnak a kampány fő üzenetéhez képest másod­lagosnak kell lennie.

 

Az Európai Bizottság 2021-ben 182,9 millió eurót különít el olyan tevékenységek finanszírozására, amelyek az uniós agrár-élelmiszeripari termékeket népszerűsítik az Unióban és azon kívül.

A 2021. évi munkaprogram olyan kampányokra összpontosít, amelyek összhangban állnak az európai zöld megállapodás ambiciózus célkitűzéseivel. A költségvetés szinte fele (86 millió euró) olyan kampányokat fog finanszírozni, amelyek a biotermékeket és az EU fenntartható mezőgazdaságát támogatják, valamint megerősítik az agrár-élelmiszeripari ágazat szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a környezetvédelemben. A kampányok kiemelik az uniós agrár-élelmiszeripari termékek biztonsági előírásait, valamint az uniós minőségrendszerekben szereplő termékek sokszínűségét és hagyományos jellegét.

A nem uniós országokra irányuló kampányok olyan piacokat céloznak meg (pl. Japán, Dél-Korea, Kanada és Mexikó), amelyek növekedési potenciálja magas. A támogatható ágazatok közé tartozik a sajt és a tejtermékek, az olívaolaj, valamint a borok szektora.

Támogatásban részesülhetnek az állat­tenyész­téssel foglalkozó családi farmok
Az Agroinfo.ro mezőgazdasági szakportál a Mező­gazdasági és Vidék­fejlesztési Minisz­térium 2023–2027 közötti időszakra vonatkozó Országos Stratégiai Tervére hivatkozva azt írja, hogy a jelzett időszakban kiemelt támoga­tásban részesülnek a kis és közepes farmok, elsősorban az állat­tenyész­téssel foglalkozó családi farmok.
Igényelhetik a de minimis támogatást a méhészek
November 19-e és 26-a között adhatják le a méhészek az idei de minimis támogatás igénylési dokumentumait – tájékoztat a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség. A kormány ezzel a méhészeknek a március–május közötti időszak kedvezőtlen időjárása miatt elszenvedett veszteségeiket szeretné kompenzálni.
Listázták a hazai mezőgazdaság gyenge pontjait
Az egységes terület­alapú támogatás egyen­lőtlen eloszlása jelenti a hazai mező­gazdaság egyik gyenge pontját – derül ki abból a SWOT-analízisből, amelyet a szaktárca készíttetett a 2023-2027-es országos stratégia kidolgozása érdekében. Eszerint a támo­gatások 31 százalékát az igénylők 0,27 százaléka kapja meg.
Cookie