×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Támogatják az uniós mezőgazdasági termékek promócióját

2021.04.05 - 11:35
A Mező­gazdasági Kifizetési és Inter­venciós Ügynökség értesíti az érintett gazdákat, hogy május 11-ig meg­hosszabbították a jelent­kezési határidőt az Európai Unió mező­gazdasági és élelmi­szer­ipari termékeire vonatkozó, belső (EU-n belüli), illetve harmadik (EU-n kívüli) piacra irányuló tájékoztató és promóciós programok támoga­tására.

A jelent­kezéssel kapcsolatos részletek ide kattintva érhetők el. Magyar nyelvű tájékoztatást itt talál. A ki­írás szerint a tájékoztató és/vagy promóciós „program” olyan, több akcióból álló marketing intéz­kedés­csomagot jelent, amely több, egymásra épülő vagy egymást kiegészítő marketing­eszköz alkalma­zásával valósul meg egy koherens stratégia mentén. Az APIA felhívja a figyelmet arra, hogy egyetlen tájékoztató és/vagy promóciós akció nem minősül programnak, ezért támogatásban nem részesíthető. A tájé­koz­tató és/vagy promóciós program nem irányulhat meg­hatá­rozott márkanévre, és nem részesíthet előnyben termékeket különleges származásuk alapján. A termékek szárma­zására való bármely hivatko­zásnak a kampány fő üzenetéhez képest másod­lagosnak kell lennie.

 

Az Európai Bizottság 2021-ben 182,9 millió eurót különít el olyan tevékenységek finanszírozására, amelyek az uniós agrár-élelmiszeripari termékeket népszerűsítik az Unióban és azon kívül.

A 2021. évi munkaprogram olyan kampányokra összpontosít, amelyek összhangban állnak az európai zöld megállapodás ambiciózus célkitűzéseivel. A költségvetés szinte fele (86 millió euró) olyan kampányokat fog finanszírozni, amelyek a biotermékeket és az EU fenntartható mezőgazdaságát támogatják, valamint megerősítik az agrár-élelmiszeripari ágazat szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a környezetvédelemben. A kampányok kiemelik az uniós agrár-élelmiszeripari termékek biztonsági előírásait, valamint az uniós minőségrendszerekben szereplő termékek sokszínűségét és hagyományos jellegét.

A nem uniós országokra irányuló kampányok olyan piacokat céloznak meg (pl. Japán, Dél-Korea, Kanada és Mexikó), amelyek növekedési potenciálja magas. A támogatható ágazatok közé tartozik a sajt és a tejtermékek, az olívaolaj, valamint a borok szektora.

Hírlevél 2022. április 6.
Támogatásban részesülhetnek azok, akik saját területre ültetnek erdőt és remélhetőleg hamarosan a román törvényhozás elé kerül a tervezet, amely az agroturizmus beindítását bátorítja. A falugazdászok munkájáról is ír hírlevelünk, valamint az EP Mezőgazdasági Bizottságának jelentéséről, mely szerint nemzeti vagy regionális stratégiákat kellene kidolgozni az ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan.
Hírlevél 2022. február 8.
Célba ért a régóta sulykolt üzenet és a 2021-es évben minden nap átlagosan több mint két mezőgazdasági szövetkezetet alapítottak Romániában. Vita van a parlamentben annak kapcsán, hogy a bizonyos alapélelmiszerekre tervezett árstop mennyiben érintené a termelőket - ez ügyben több szakértő is aggodalmát fejezte ki. Hamarosan egy új egzotikus gyümölcs törhet be az európai piacra, melyből lekvár, ivólé és bor egyaránt készíthető, a mezőgazdasági gépek piacán pedig újdonság a New Holland új traktorja, amely biometánnal üzemel.
Hírlevél 2021. december 30.
Új távlatok nyílhatnak meg a növénytermesztésben: támogatást kaphatnak a burgonyatermesztők, de lehet, érdemes új növények termesztésébe kezdeni. A sáfrány iránt például nőhet a kereslet, érdemes lehet a most egyre szélesebb körben használható növény termesztésével próbálkozni. A felmérések szerint nő a kereslet a hústermékek iránt is, a szakértők azonban kongatják a vészharangot: az egészséges állatok antibiotikumozását globális szinten kell csökkenteni, mert ha ez nem történik meg, egy újabb járvány kitörése valószínűsíthető, ezúttal egy antibiotikum-rezisztens kórokozóval.
Cookie