×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Románia az EU legnagyobb szilvatermelője

2021.10.20 - 09:49
Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a szilva termőterülete csökkenő tendenciát mutat, 154 ezer hektár volt 2020-ban, míg az ezredforduló idején 220 ezer hektár. A betakarított termés mennyisége 2020-ban 25 százalékkal 1,29 millió tonnára csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az unió legnagyobb szilvatermelő tagországa Románia (464 ezer tonna, az itt termett szilva többsége ipari célú feldolgozásra kerül), valamint Franciaország (190 ezer tonna), Olaszország (156 ezer tonna) és Spanyolország (153 ezer tonna) voltak 2020-ban. Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán a friss szilva legnagyobb exportőre Spanyolország volt 2020-ban, majd Hollandia és Olaszország következett a sorban, míg a vezető importőr Németország volt. Az unió külkereskedelmi egyenlege friss szilva tekintetében negatívra változott 2020-ban: 55,7 ezer tonna export állt szemben 92,9 ezer tonna importtal. Az Európai Unióba szállított friss szilva mennyisége 36 százalékkal 48,6 ezer tonnára bővült 2021 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest. A közösség határain kívülről a Délafrikai Köztársaságból 83 százalékkal több (37,1 ezer tonna), míg Chiléből 29 százalékkal kevesebb (9,3 ezer tonna) szilva érkezett.

Szilvafa-metszésbemutató Érszőllősön
Metszőbemutatót szervezett március 8-án Érszőllősön Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza. A házigazda Muresan Nicolae volt, akinek a viszonylag fiatal, 2013-as telepítésű gyümölcsösében a szilvafák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.
Nehéz helyzetbe került ágazatokon segítene az EU
Az Európai Bizottság rendkívüli intézkedéseket fogadott el a bor-, zöldség- és gyümölcságazat segítésére, az intézkedések közé egyebek mellett a kockázatkezelési alapok, valamint a termelői szervezeteknek nyújtott fokozott támogatás tartozik.
Gyümölcstermesztés Selymesilosván
Móricz Sándor és Rozália hét évvel ezelőtt Selymesilosván vásároltak egy elég hiányos és gondozatlan gyümölcsöst. Biotermesztéssel foglalkoznak, alma, szilva, dió, körte, őszibarack, kajszibarack és körte terem a fákon, a vásárlók azonban a vegyszermentes gyümölcsökért nem igazán akarnak többet adni.
Cookie