×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Gyümölcstermesztés Selymesilosván

2021.10.09 - 22:05
Móricz Sándor és Rozália hét évvel ezelőtt Selymesilosván vásároltak egy elég hiányos és gondozatlan gyümölcsöst. Biotermesztéssel foglalkoznak, alma, szilva, dió, körte, őszibarack, kajszibarack és körte terem a fákon, a vásárlók azonban a vegyszermentes gyümölcsökért nem igazán akarnak többet adni.

„Voltak olyan sorok, ahol hiányoztak fák, valamint volt olyan rész is ahol abszolút nem volt semmiféle gyümölcsfa ültetve. Sokat tűnődtünk, hogy mi legyen. Mindez 2004-ben volt. Végül úgy döntöttünk, megvásároljuk a selymesilosvai gyümölcsöst. Én villanyszereléssel foglalkoztam, a feleségem könyvelő, minimális tapasztalatunk volt mezőgazdasági területen, de szeretünk volna jobban belekóstolni a gyümölcstermesztésbe” – idézi fel a gazdaélet kezdeteit Móricz Sándor. Mint mondja, városi lakosokként vágytak arra, hogy legyen hova kijárniuk hétvégeken és valami hasznossal töltsék el a szabadidőt. „Az elején tehát csak hobbiszinten kezdtük, mára meg már annyi munka van, hogy alig győzzük, mivel nincs segítségünk és mindent szinte mi magunk végzünk” – teszi hozzá.

Négy évvel később elkezdték a már meglévő fák, csemeték gondozását valamint újak ültetését oda, ahol foghíjas volt a terület. „A későbbiekben voltak pályázataink és egyre jobban belemélyedtünk a gyümölcsös fejlesztésében és korszerűsítésében. 2011-ben jött az az ötletünk, hogy még 1,20 hektárral bővítsük a gyümölcsöst. Ma már emiatt összesen 3,10 hektár gyümölcsösünk van. Intenzív termesztési technológiát alkalmazunk most is” – mondja Móricz Sándor.

A gyümölcsösben alma, szilva, dió, körte, őszibarack, kajszibarack, körte van. „A régi gyümölcsös is ilyen színes volt többféle gyümölcsfajta volt, mi csak azokból a fajtákból telepítettünk, ami már korábban is volt” – teszi hozzá a felesége, Rozália. Elmondása szerint volt olyan fa, amely már 2- 3 évesen elkezdett teremni, de van olyan is, amelyik mai napig is csak néhány gyümölcsöt terem. „Az időjárás nagyban befolyásolja, hogy melyik évben milyen gyümölcs van. Például idén a barack nem igazán termett, éppen csak kóstolást adott, de a szilva- és almatermés bőséges volt” – magyarázza. Mint mondja, Selymesilosva a Magura hegységhez tartozik, ezért a föld nagyon kedvez a gyümölcsfáknak. „Ami viszont negatívan befolyásolja mostanság a gyümölcsöst az maga az időjárás, mivel elég szélsőséges. Mostanság a kajszi- és az őszibarack nem terem jól, tavasszal könnyen lefagy és nincs lehetőségünk ez ellen védekezni. De a szilva, alma, dió és körte jól terem. Valójában minden évbe van egy fajta gyümölcs legalább, ami nem sikerül annyira, ez mostanság a barack szokott lenni. Ezért én az időjárás miatt nem igazán ajánlom senkinek a barackot” – mondja Móricz Rozália.

„2009-től biotermesztést folytatunk, ami azt jelenti, hogy többször kell, kezeljük a fákat mivel bio vegyszereket használunk. A vegyszerek beszerzése nem okozz, nagy gondot csak az a probléma, hogy jóval drágább, mint a nem bio vegyszer” – egészíti ki Sándor.

Szinte minden munkálatot ketten végeznek, csak néha fogadnak napszámost, főként a termés betakarításakor.

A gyümölcsöket nem dolgozzák fel, a termést értékesítik. „Nagy befektetés lenne, hogy feldolgozzuk, valamint akkor több munkaerőre lenne szükség, ami így is hiányos. A gyermekeink is más területeken dolgoznak, így hosszú távon nem gondolkodhatunk, nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz aki gondozza a gyümölcsöst, amikor mi már nem bírjuk. Emiatt nem látjuk értelmét, hogy befektessünk a feldolgozásba. Van rá esett, hogy a szilvából lekvárt készítünk, illetve a megmaradt gyümölcsből pálinkát főzünk” – mondja Sándor.

„A felvásárlók az ismerőseink, barátaink, piacra nem járunk. A biogyümölcsért azonban az emberek nem szeretnek több pénzt adni, sajnos azt nézi mindenki, hogy minél olcsóbban jusson a gyümölcshöz. Problémáink akadnak az értékesítésbe, van olyan év is, hogy sok gyümölcs marad ránk” – teszi hozzá Rozália.

Bákai Gabriella-Dóra falugazdász

Románia az EU legnagyobb szilvatermelője
Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a szilva termőterülete csökkenő tendenciát mutat, 154 ezer hektár volt 2020-ban, míg az ezredforduló idején 220 ezer hektár. A betakarított termés mennyisége 2020-ban 25 százalékkal 1,29 millió tonnára csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Nehéz helyzetbe került ágazatokon segítene az EU
Az Európai Bizottság rendkívüli intézkedéseket fogadott el a bor-, zöldség- és gyümölcságazat segítésére, az intézkedések közé egyebek mellett a kockázatkezelési alapok, valamint a termelői szervezeteknek nyújtott fokozott támogatás tartozik.
Ne feledkezzünk meg a gyümölcsfáink zöldmetszéséről
A metszés szó hallatán sokan a tél végi metszési munkára gondolnak, de legalább ezzel egyenértékű munkálat a nyár végi, úgynevezett zöldmetszés, amellyel helyrehozható az is, amit a téli metszéskor elhibáztunk. Elmondjuk mit és hogyan kell tenni.
Cookie