×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Mintákat várunk az Ákovitára

2023.05.22 - 10:27
Május 28-ig fogadják a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselői a helyi termelőktől a székelyföldi Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre szánt mintákat. Figyelem: a versenyen való részvétel idéntől online regisztrációhoz kötött.

Idén harmadik kiadásához érkezik a csíkszeredai Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny. Az egyéni termelők, bérfőzdék, kereskedelmi főzdék termékeinek egyik legnagyobb hazai seregszemléjét a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezi a Pálinka Nemzeti Tanáccsal és a Hargita megyei önkormányzatokkal együttműködésben.

Az Ákovita-felhívás népszerűsítésében és a megmérettetésre szánt párlat és pálinka-minták begyűjtésében a Partiumi Falugazdász Hálózat is partnerséget vállalt. Ennek megfelelően – és ahhoz, hogy a mintákat szervezetünk idejében el tudja juttatni Csíkszeredába – a partiumi falugazdászok május 28-ig fogadják a termelők versenyre szánt tételeit. Szatmár megyében Fodor István (0728-331.953), Szilágy megyében Sütő Attila (0735-500.322), Máramaros megyében Tar Bálint (0746-933.256), Bihar megyében pedig Antal József (0762-386.609) és Nagy László (0742-211.743) fogadja az Ákovitára nevező termelők párlat- és pálinka mintáit.

Fontos újdonság, hogy a jelentkezést a verseny szervezői idéntől online regisztrációhoz kötik: a versenyre nevezni a verseny.akovita.ro weboldalon keresztül lehet. A verseny szabályzatát az akovita.ro honlapon olvashatják el az érdeklődők. Idén a párlatok érzékszervi minősítését június 16-18. között, a díjátadó gálát pedig június 30-án tartják.

akovita-1.jpg
Gyümölcsök lelke – Kárpát-medencei pálinkaverseny
Kárpát-medencei Pálinka és Párlat Versenyre várja az anyaországi és az elszakadt országrészekben élő termelők jelentkezését a versenyt kiíró Orosháza és Térsége Gazdakör. A Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyéből származó minták begyűjtésében és célbajuttatásában a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi falugazdászai segítenek azoknak a gazdáknak, akik részt szeretnének venni a megmérettetésen.
Sok mintát küldtek a partiumi termelők
A Partiumi Falugazdász Hálózat felhívására válaszolva, száz mintával neveztek a partiumi pálinkafőzők a komáromi nemzetközi megmérettetésre, a Duna Arany Párlat 2023 nevet viselő pálinka és gyümölcspárlat versenyre. A tételek begyűjtését és célba juttatását a partiumi falugazdász térségi munkatársai vállalták.
Vajdasági párlat- és pálinkafesztivál: mintákkal várják a partiumi termelőket
A Partiumi Falugazdász Hálózattal együttműködésben a partiumi megyékből is várja és fogadja az egyéni és üzleti főzők gyümölcspárlat-mintáit a vajdasági falugazdász-szervezet és a Zentai Gazdakör. A vajdasági nemzetközi pálinka- és párlatversenyre szánt mintákat november 23-ig gyűjtik a partiumi falugazdászok.
Cookie