×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Újra jelentkezni lehet a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre

2023.10.31 - 15:43
A borok bírálata idén digitálisan, informatikai eszközök segítségével zajlik.

A határon túli, magyar bortermelők számára indít újra borversenyt immáron tizenhetedik alkalommal a Magyar Bor Akadémia, a Soós István Borászati Szakképző Iskola, a Magyar Zászlósborok Rendje, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. közös szervezésben.

Az idei Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre november 24-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközépiskola Tangazdaságában. A versenyen külön kategóriába sorolva bírálják az „alternatív technológiával” készített borokat, és külön kategóriában az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használattal készült – bortételeket.

A szervezők közleményében kiderült, hogy a versenyre benevezett borok minősítése 100 pontos rendszerben fog történni és terveik szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítanak le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek. A borok bírálata idén digitálisan, informatikai eszközök segítségével zajlik.

A borok versenyre való nevezése ingyenes, azonban fontos tudni, hogy csak a palackozott borok az elfogadottak. Tekintettel a határon keresztül történő szállítás nehézségeire, a szervezők mintánként 3-3 palackot kérnek a nevezőktől.

Jelentkezni lehetőség van online felületen, illetve papíros (PDF) alapon, melyet kitöltve a [email protected] e-mail címre várják legkésőbb november 15-ig. A kitöltött jelentkezési lapot a mintát elküldése során is mellékelni szükséges.

A minták leadásának erdélyi és partiumi helyszínei:

Balla Géza Pincészete – Ópálos
Ópálos, 583 sz., Arad megye
Kontakt: Sebestyén Noémi, + 40 747 930 304

Nagyvárad környéke
Kontakt: Székely Noémi, Mobil: +40 757 586 264

 

Hírlevél 2024. április 6.
Hagymatermesztők támogatását is tervezi a kormány és készül a mezőgazdasági roncs-program. Kedvezményes kamattal juthatnak kölcsönhöz a gazdálkodók. Hírlevelünkben barlangban termesztett zöldségekről, ingyen kecskéről és zebracsíkosra festett szarvasmarhákról is olvashat.
Hírlevél 2024. március 25.
Új támogatást dolgoztak ki a romániai juhtenyésztők számára, Argentínában pedig már a klímasemleges szarvasmarhákon dolgoznak. Nyártól teljes gőzzel üzemel majd az Azomures műtrágyagyár.
Hírlevél 2024. február 17.
Kutatók megtalálták a módszert, amivel kevesebb víz felhasználásával is lehet paradicsomot termelni. Támogatást kaphatnak a fokhagymatermesztők. Félig tök, félig uborka zöldséget hoztak létre, az új hibrid innovációs díjat ért. Jóváhagyta a kormány a Gazdahitel programot és az öntözőrendszert használó gazdák 2024-es évre szóló támogatását.
Cookie