×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Magyarok Kenyere Program: felkészültek a fogadópontok

2022.06.28 - 15:29
Adományfogadó pontok létrehozásával négy megye 78 településének gazdálkodói, település vezetői, lelki gondozói, közéleti személyiségei csatlakoztak idén is a Partiumi Falugazdász Hálózat Magyarok Kenyere Programjának partiumi búzagyűjtési akciójához.

Szervezetünk égisze alatt, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program keretében Szatmár megyében 37, Bihar megyében 25, Szilágy megyében kilenc, Máramaros megyében pedig hét települési gyűjtőpont áll az adományozók rendelkezésére.

Az idei aratásból felajánlott búzaadományokat összeöntve és liszté őrölve, a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdászai – az elmúlt esztendőkben elkezdett hagyományt folytatva – ezúttal is olyan karitatív szervezetek, civil és egyházi fenntartású szociális intézmények, iskolák és óvodák, gyermek- és idősotthonok konyháira juttatják, akiknek a kenyérszükségletét a gazdálkodók felajánlásai az előttünk álló esztendőben is fedezik.

Tavaly a partiumi falugazdászok felhívására válaszolva a Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megye magyar lakta vidékeiről közel félezer gazda több mint 91 tonnányi búza és a lisztadományt ajánlott fel, így a Magyarok kenyere programon keresztül térségünkben 30 gyermek- és szociális otthon évi kenyérszükségletének biztosításához járult hozzá. 2020-ban a Partiumi Falugazdász Hálózat közvetítésével begyűjtött 110 tonnányi búzából Bihar megyében 25.410 kg, Máramaros megyében 2180 kg, Szatmár megyében 24.673 kg, Szilágy megyében pedig 6.057 kg lisztet osztottak szét a kedvezményezett egyházi vagy civil fenntartású egyesületek, alapítványok oktatási és szociális intézetek között.

A kenyérnek valóért tavaly a Bihar megyei, szentjobbi búza-összeöntő ünnepségen a megajándékozottak közül a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat és a zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórvány-iskolaközpont képviselői mondtak külön köszönetet a gazdáknak és a falugazdászoknak, elárulva azt is, milyen értékes segítséget jelentett – a pandémia időszaka alatt különösen – a falugazdászok közvetítésével kapott liszt adomány.

kenyer-1.JPG

Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője akkor rámutatott: nem azon van a hangsúly, hogy hány tonnát adományoznak a gazdák. Sokkal fontosabb az, hogy hány ember adja össze ezt a búzamennyiséget. „A cél szempontjából számunkra ugyanolyan fontos az is, aki csak 10-20 kiló búzát adományoz, hisz ugyanúgy magáénak érzi a programot, mint az, aki több tonnával járul hozzá” – hangsúlyozta. Hozzátette: a gazdák lelkületét, hozzáállását jelzi, hogy a Magyarok Kenyere program keretében tavaly olyan partiumi térségekből is érkeztek búza és lisztadományok, amik hegyvidéki övezetek, azaz nem gabonatermő vidékek.

Köszönjük a gazdák önzetlen felajánlásait. Isten áldása kísérje aratómunkájukat!

kep1-5.jpg

kep2-3.jpg

kep3-2

Magyarok Kenyere: így hasznosult a lisztadomány Máramarosban
Maradéktalanul célba jutott Máramaros megyében a gazdák idén felajánlott lisztadománya – számolt be Tar Bálint, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője. A Magyarok Kenyere Program keretében a falugazdász a hetekben 1690 kg lisztet osztott szét a Máramaros megyei magyar gyermekekről, rászorulókról gondoskodó intézmények között.
Zöldség-gyümölcs a rászorulóknak
Számos Szatmár megyei gazda válaszolt a szatmári falugazdászok felhívására és adakoztak zöldséget, gyümölcsöt, mézet vagy éppen lekvárt a rászorulóknak. Az adományokat pedig november 13-án adták át a falugazdászok Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora és Kovács Szabolcs szervezeti vezető kíséretében a Máltai Szeretetszolgálat szatmári önkénteseinek.
Szatmárnémetiben egyeztettek a falugazdászok
Közel 65000 kilogramm búzát, 1100 kg lisztet és 6200 lej pénzadományt ajánlottak fel a partiumi gazdák az idei Magyarok Kenyere Program keretében – derül ki a Partiumi Falugazdász Hálózat napokban tartott munkamegbeszélésén.
Cookie