×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Partiumi búzaösszeöntő ünnepség

2023.07.24 - 20:21
Az összetartozás kifejezéseként egybetöltötték a Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros magyar lakta térségeiből felajánlott kenyérbúza-adományokat a partiumi falugazdászok és a szilágysági gazdaküldöttek. A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program részét képező ünnepségnek idén Sarmaság adott otthont.

Partiumi-, és egyúttal Szilágy megyei búzaösszeöntő ünnepségre gyülekeztek július 23-án, vasárnap délután Sarmaságon, az egykori Kemény-kúria udvarán a Partiumi Falugazdász Hálózat és a szilágysági magyar gazdaközösség tagjai.

Az ünnepséget – ami keretében, az összetartozás jegyében a Partium különböző tájegységeiből származó búzát öntötték össze a küldöttek – Szilágy megye elöljárói, település-vezetői, parlamenti képviselői és kormányzati tisztviselői mellett Veres Judit Ágnes, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának kormányfő-tanácsosa, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a MAGOSZ és a Magyarok Kenyere Alapítvány részéről Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program anyaországi program-igazgatója is megtisztelte jelenlétével.

A rendezvény a helyi katolikus, református és baptista felekezetek lelki vezetőinek áhítatával kezdődött, majd a köszöntők rendjén Dari Tamás prefektus és Seres Dénes parlamenti képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. A Partiumi Falugazdász Hálózat képviseletében Kovács Szabolcs, szervezeti vezető, a gazdálkodók nevében pedig dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke szólt a nagy számban megjelent, népviseletbe öltözött ünneplő közösséghez.

img-9755.JPG

Veres Judit a jókívánságok mellett az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának különleges ajándékával is kedveskedett a partiumi falugazdászoknak: a búzakalászokból font szent koronás ország-címert a szervezet nevében Kovács Szabolcs vette át.

Horváth Vivien beszédében a Magyarok kenyere program kiteljesedéséről beszélt. A jótékonysági gyűjtési akcióhoz mára a Kárpát-medence valamennyi tájegységéből csatlakoznak a termelők és a gazdaszervezetek, ennek köszönhetően a gyermekotthonok, óvodák, iskolák, idősotthonok, a szociális gondozó és ellátó-hálózatot működtető egyházi és civil szervetek támogatására a kezdeti 10 tonnához képest mára már évi 1000 tonnás búza-adománnyal járulnak hozzá a magyar gazdák, a Kárpát-medence valamennyi szegletéből. Kovács Szabolcs örömét fejezte ki, hogy a bihari, szatmári, szilágysági és máramarosi termelők jóvoltából a Partiumi Falugazdász Hálózat immár negyedik esztendeje évente 70-110 tonna közötti búzamennyiségekkel, azaz az összmennyiség közel 10 százalékával járulhat hozzá a Magyarok Kenyere Program sikeréhez és Partium térségében a rászorulók étkeztetéséhez. Merthogy a gazdák által felajánlott kenyérgabonát a falugazdászok – a partnerséget vállaló malmoknak köszönhetően – évről évre liszt formájában juttatják el a kedvezményezetteknek.

img-98511.JPG

A köszöntőket, ünnepi beszédeket a főesemény, azaz a Partium, illetve a Szilágyság különböző tájegységeiből származó búzaadományok szimbolikus egybetöltése követte. A bihari, szatmári, szilágysági és máramarosi termelők kenyérnek való adományait előbb a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi falugazdászai öntötték egybe, majd a házigazdák, a Szilágyság magyar településeit, magyar lakta térségeit képviselő gazdaküldöttségek ürítették ki gabonás-zsákjaikat az összefogást, összetartozást, az egymásról való gondoskodást és felelősség-vállalást szimbolizáló tárolóba. Az összetöltött búzára, a magyarok kenyerére és az önzetlenül, bőkezűen adakozó gazdákra a sarmasági magyar egyházi felekezetek lelkipásztorai kérték a Gondviselő Isten áldását.

img-0007.JPG

A vasárnapi ünnepség különleges színfoltja volt az Agrárminisztérium és a Partiumi Falugazdász Hálózat szilágysági agrárvándor-bölcsőjének átadása is: a kiságyat Seres Dénes társaságában Veres Judit és Kovács Szabolcs adtak át a Kárásztelken gazdálkodó Deák házaspárnak, Szabolcs Atillának és Henrietta Gabriellának. Újszülött leánygyermekük, Jázmin fél évig cseperedhet a szilágysági agrárvándorbölcsőben.

Hírlevél 2024. június 18.
Támogatást kaphatnak az erdőtulajdonosok. Nagyon alacsony a paradicsom nagybani ára, nem is érdemes betakarítani. Úgy tűnik jó lesz a mezőgazdasági év Romániában, még a várható aszálykárok ellenére is.
Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program Tokajon
Karpát-medencei Falugazdász találkozón jártak a május 28-30-án a partiumi falugazdászok.
Tanulmányúton jártak a falugazdászok
A gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés Tangazdaságát keresték fel - hasznos volt a tapasztalatcsere.
Cookie