×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

2020 röviden, Magyarok Kenyere szemmel

2021.02.27 - 10:06
A 2020-as évben a Magyarok Kenyere program során 500 tonna fölé emelkedett az elszakított régiókban összegyűlt terménymennyiség, és ezzel párhuzamosan a felajánlók száma megközelítette az ötezret, s ez utóbbi – akárcsak a megadományozott intézmények száma – immár meghaladja az anyaországi teljesítményt. Összefoglaló videó az idei programról.

A partiumi falugazdászok jelentős hányadát foglalkoztató Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület először vett részt hivatalosan a programban, de több egyéb, térségi gazdaszervezettel karöltve Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyében 598 gazda felajánlásának köszönhetően 80 gyűjtőponton több mint 110 tonna búzát gyűjtött össze. Az ebből őrölt, tekintélyes mennyiségű lisztet megyénként osztották szét, az elesetteket gondozó egyházi és társadalmi szervezetek között. Mindemellett az új kenyér ünnepére minden megyében az adományozott lisztből készült a kenyér. A gyűjtés fénypontja a július 26-án megrendezett I. Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepség volt Mezőpetriben, ahol a falugazdászok segítségével jelképesen eggyé vált a térség gazdáinak adománya.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő reményét fejezte ki, hogy amilyen szépen szárba szökkent a kezdeményezés a Partiumban, úgy a jövőben még szebb közös eredményeket tud majd felmutatni. A Máltai Szeretetszolgálat, mint adományozott szervezet képviselője, Gyenes Kincső a „magyarok kenyere” szókapcsolatot csodálatos fogalomnak nevezte, de nyomatékosította, hogy a mögötte megbúvó cselekedetek a legnemesebbek: ezek révén jut a mindennapihoz sok-sok éhező. Az összeöntött gabona megáldása után egy zsák Szarvasra is eljutott, ahol az a Kárpát-medencei ünnepségen összevegyült a teljes magyarság búzájával.

Címkék:
#Magyarokkenyere
Búzaszentelés lesz vasárnap Székelyhídon
A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében búzaszentelés lesz április 24-én a Bihar megyei Székelyhídon. A szentelés ceremóniáját Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes végzi el. A rendezvény teljes programja itt olvasható.
Közel 100 tonna búzát gyűjtöttünk a Magyarok kenyeréhez
Az anyaországi Martonvásáron tartották a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei adományozó ünnepségét. Az eseményen a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek. A Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei gazdák felajánlásainak köszönhetően a szervezet falugazdászai idén közel 100 tonnányi búzából őrölt kenyérlisztet osztanak szét a térségben működő oktatási és szociális intézmények között.
Szentjobbon szervezik az ünnepélyes búzaösszeöntést
Szentjobbon szervezi meg augusztus 15-én, vasárnap az ünnepélyes búzaösszeöntést a Partiumi Falugazdász Hálózat. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékben jelenleg is zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében az adománygyűjtés.
Cookie