×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség

2023.05.22 - 22:54
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget tartottak május 20-án Felvidéken, a Gömöri medence keleti részén, a Sajó völgyében fekvő Hanva településen. A zöldelő búzamezőkre áldást-kérő ökumenikus ünnepségre a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” programban résztvevő anyaországi és határontúli gazdaszervezeteket várták.

A rendezvényt a felvidéki falugazdász-hálózatot működtető Szlovákiai Agrárkamara szervezte. Az ünnepségen a Partiumi Falugazdász Hálózatot Tar Bálint, szervezetünk Máramaros térségi falugazdásza képviselte.

A rendezvény gyakorlatilag a 2023-as Magyarok kenyere program hivatalos nyitánya: a búza-szentelő ünnepség keretében a házigazda szervezet már azokat a helyi begyűjtőpontokat is megnevezte, ahol a betakarítási szezon végéig a felvidéki termelők jótékonysági búzaadományait fogadják.

A fogadópontok kijelölésére hamarosan a Partiumban is sor kerül, hisz a Partiumi Falugazdász Hálózat az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is aktív résztvevője a programnak. 2022-ben a partiumi falugazdászok felhívására a szatmári, szilágysági, bihari és máramarosi termelők – a terméshozamokat visszavető aszály és a termelési költségeket megemelő háborús veszély ellenére is – 70 ezer kg búzát adományoztak. Ezt a mennyiséget, a Magyarok kenyere programban partnerséget vállaló malmokkal és sütődékkel együttműködésben kenyérliszt-, illetve a naponta szállított friss kenyerek, péksütemények formájában adhattunk tovább a Partium térségében működő gyermekotthonok, idősotthonok, oktatási intézmények, karitatív és szociális gondozást végző civil és egyházi szervezetek számára.

Köszönjük a gazdák bizalmát és támogatását. Isten áldása legyen idén is munkájukon, termésükön!

Máramarosi búzaösszentő-ünnepség
Hálaadó istentisztelettel egybekötött búzaösszeöntő ünnepséget tartott szeptember 24-én, vasárnap délután, Monón a Máramaros megyei magyar gazdaközösség.
Kenyér a rászorulóknak, köszönet a gazdáknak
Búzaösszeöntő ünnepségen mondtak köszönetet a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot búzaadományaikkal támogató érmelléki, hegyközi, Szalonta-vidéki, Nagyvárad-térségi, illetve a Berettyó és a Sebes-Körös völgyi mezőgazdasági termelőknek a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai.
Magyarok Kenyere: Vasárnap Koltón öntjük össze a partiumi búzát
Partiumi búzaösszeöntő ünnepségre hívja augusztus 14-én a Máramaros megyei Koltóra a Partiumi Falugazdász Hálózat mindazokat a gazdákat, támogatókat, akik búza-, liszt- vagy pénzadományaikkal idén is hozzájárulnak a Magyarok Kenyere Program sikeréhez.
Cookie