×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Megszervezték az I. Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepséget

2020.07.27 - 18:28
Ezidáig 30 tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő mozgalom során, a szervezők augusztus 10-ig fogadják az búzadományokat.

Négy partiumi megye falugazdászai és gazdái jelenlétében szervezték meg július 26-án az I. Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepséget, amelyen összeöntötték  a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében összegyűjtött adománybúzát, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület szervezésében.

I. Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepség a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő mozgalom szerves része, ahol a Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékből összegyűlt búzát a falugazdászok és gazdák segítségével jelképesen, ünnepélyes keretek között összeöntötték. Bár a búzagyűjtés alig kezdődött el, a négy megye több mint 80 gyűjtőpontjáról már 30 tonna búzaadomány gyűlt össze. A mozgalomhoz csatlakozó adományozók azokon a magyar családokon segítenek, akiknek a mindennapi kenyér biztosítása is megerőltető.

Az eseményen Karádi Csaba Mezőpetri polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd kiemelte, hogy rendkívül nagy megtiszteltetés a település számára, hogy az idei mozgalom első rendezvényének Mezőpetri adhatott otthont, továbbá reményét fejezte ki, hogy ez a rendezvény hagyománnyá válik a következő években régióban.

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora elmondta, hogy míg tavaly 5 tonnányi búzával járultak hozzá a kezdeményezéshez, idén már 30 tonnát is elérték, és bízik abban, hogy akár 60-70 tonna is összegyűl a következő napokban, hetekben.

Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének elnöke kihangsúlyozta, hogy a mostani viszontagságos időszakban a jövőben való bízást jelképezi ez a gyűjtés is, azt tárja a világ elé, hogy össze fognak. Szabó József, a Bihar Megyei Tanács megyemenedzsere elmondta, hogy a szomszédos megye gazdái is részt vesznek ebben a kezdeményezésben. Mint mondta: „bízunk abban, hogy Partium ismét megmutatja, milyen erő rejlik az összefogásban.” A Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti részlege részéről Gyenes Kincső a „magyarok kenyere” szókapcsolatot csodálatos fogalomnak nevezte, de nyomatékosította, hogy a mögötte megbúvó sok-sok cselekedet – mely révén a mindennapihoz jut sok-sok éhező – a legnemesebb. Nagy Sándor lelkész az Oikodomos Alapítvány nevében beszélt. Gondolatait arra a hozzáállásra alapozta, hogy a gazdák tudnak gondolni, valamint azokra, akik nem képesek előteremteni az élet jelentéssel is bíró kenyeret. Kovács Szabolcs István, az egyesület elnöke ismertette, hogy 80 gyűjtőponton várják a továbbiakban is a búzát, mégpedig augusztus 10-éig. Kiemelte: alapvető a búza mennyisége, de talán még lényegesebb az, hogy hány gazda csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez, mely révén tavaly 80 ezer gyermek örülhetett a kenyérnek. Az eseményen Major Arnold és Báró Ádám zenéltek, a dobrai Orgonác citerazenekar citerazenével, az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes néptánc bemutatóval, illetve a gyerekek szavalatokkal és citera játékkal szórakoztatta az egybegyűlteket. A búzaösszeöntést követően a lelkészek mondtak illő áldást, mégpedig Bartha Zsuzsanna unitárius lelkész, Ilyés Csaba nagykárolyi római katolikus főesperes, illetve ifj. Tolnay István nagykárolyi református esperes. Az ünnepségnek a mezőpetriben található Szabadidő park adott otthon. Az adományokat továbbra is fogadjuk a megjelölt adománygyűjtő központokban, amelyeket az alábbi linken megtalálnak. https://partiumigazda.ro/partiumi-gyujtopontok-osszesites

Máramarosi búzaösszentő-ünnepség
Hálaadó istentisztelettel egybekötött búzaösszeöntő ünnepséget tartott szeptember 24-én, vasárnap délután, Monón a Máramaros megyei magyar gazdaközösség.
Kenyér a rászorulóknak, köszönet a gazdáknak
Búzaösszeöntő ünnepségen mondtak köszönetet a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot búzaadományaikkal támogató érmelléki, hegyközi, Szalonta-vidéki, Nagyvárad-térségi, illetve a Berettyó és a Sebes-Körös völgyi mezőgazdasági termelőknek a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai.
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget tartottak május 20-án Felvidéken, a Gömöri medence keleti részén, a Sajó völgyében fekvő Hanva településen. A zöldelő búzamezőkre áldást-kérő ökumenikus ünnepségre a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” programban résztvevő anyaországi és határontúli gazdaszervezeteket várták.
Cookie