×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Magyar: érvágás lenne az élőállat-export betiltása

2021.11.11 - 10:30
Magyar Lóránd, a képvise­lőház mező­gazdasági szak­bizott­ságának az alelnöke szerint az élő állatok exportjának betiltása nagy érvágás lenne, jelentős bevétel­kiesést jelentene a hús­marha- és a juh­tenyész­tőknek. Meglátása szerint az állatvédők elvárásai gyakran szembe­mennek a gazdasági érdekekkel.

A képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke a Friss újságnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy „a törvénytervezet két éve ott van a parlament asztalán, s eddig nem nyúltak hozzá, mert nem értenek egyet annak a tartalmával”. Az exportáló cégek igyekeznek megte­remteni az állat­védelmi szempon­tokat, de mindig újabb és újabb feltételek kerülnek előtérbe. A Szatmár megyei szak­politikus úgy véli, amennyiben a hazai állattartók megterem­tenek minden olyan feltételt, amit az állatvédők elvárnak, akkor sem lesz zökkenő­mentes a szállítás, mert a nyugati állattartók a saját érdekeiket védik, nem örülnek annak, ha olcsóbb hús és hústermék kerül az üzletekbe. A romániai állattartók számára fontos az export, hiszen olcsóbban adják el a termékeiket azoknak a felvásár­lóknak, akik azt exportra szállítják, de ezek az árak még mindig magasabbak, mint amikor hazai fel­dolgo­zóknak értéke­sítenek. 

Amennyiben a romániai állattartók megteremtenek minden olyan feltételt, amit az állatvédők elvárnak, akkor sem lesz zökkenőmentes a szállítás, mert a nyugati állattartók a saját érdekeiket védik, nem örülnek annak, ha olcsóbb hús- és hústermékek kerülnek az üzletekbe. A romániai állattartók számára fontos az export, hiszen olcsóbban adják el a termékeiket azoknak a felvásárlóknak, akik azt exportra szállítják, de ezek az árak még mindig magasabbak, mint amikor hazai feldolgozóknak értékesítenek.

Az év első hat hónapjában egyébként Románia 262,35 millió euró értékben exportált élő állatokat, ami több mint 40%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb bevétel az Unión kívüli országokba irányuló exportból származott, 194,52 millió euró, 67,83 millió euró pedig az EU-n belüli kereskedelemből. Ugyanebben az időszakban Románia 98,06 millió euró értékben importált élő állatokat, ami enyhe csökkenést jelent a 2020-as év azonos időszakára számolt 98,48 millió euróhoz képest

Szarvasmarhatartás Szilágynagyfaluban
Napjainkban egyre kevesebben foglalkoznak szarvasmarhatartással, számos településen megfigyelhető, hogy csökkenőben van az állomány. A szilágynagyfalusi Szabó házaspár a kivételek közé tartozik, mi több arra törekednek, hogy fejlesszék és bővítsék gazdaságukat.
Kullancs – a nyár egyik legveszélyesebb ízeltlábúja
A kullancsokról sokan csak annyit tudnak, hogy különböző betegségeket terjesztenek, amelyek gyakran halálosak is lehetnek. Ám arról, hogy egész évben támadhatnak, és pontosan milyen kórokozókat adhatnak át, már kevesebbet hallunk. Elmondjuk, hogy melyik parazita milyen egészségügyi gondokat okozhat, és miről ismerhetjük fel ezeket. De szó lesz a megelőzésről is.
Legyek elleni védekezés az állattartó gazdaságokban
A nyár a meleggel együtt legyeket is jelent. A különféle legyek megjelenése a környezetben Az állattartás kellemetlen és gazdasági kárt is okozó velejárója. A legyek elleni védekezésben mechanikai, kémiai és biológiai módszereket egyaránt bevethetünk. Mutatjuk, mivel garantált a siker.
Cookie