×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Kullancs – a nyár egyik legveszélyesebb ízeltlábúja

2021.08.02 - 22:50
A kullancsokról sokan csak annyit tudnak, hogy különböző betegségeket terjesztenek, amelyek gyakran halálosak is lehetnek. Ám arról, hogy egész évben támadhatnak, és pontosan milyen kórokozókat adhatnak át, már kevesebbet hallunk. Elmondjuk, hogy melyik parazita milyen egészségügyi gondokat okozhat, és miről ismerhetjük fel ezeket. De szó lesz a megelőzésről is.

Fotó: pixabay.com

A nyirkos, árnyékos területeket járva szinte lehetetlen, hogy ne találkozzunk össze a vérszívókkal. Akár saját magunkról, akár állatainkról van szó, fontos tudnunk, hogyan kell szakszerűen, azonnal eltávolítani a kullancsot.

Hogy pontosan melyik parazita milyen egészségügyi gondokat okozhat, és miről ismerhetjük fel ezeket, az alábbiakban részletezzük.

Fotó: wikipedia.com

Közönséges kullancs (Ixodes ricinus)

Hazánkban a közönséges kullancs a legelterjedtebb, s ez terjeszti a legtöbb betegséget. Mérete 1-4 mm, de egy jóllakott példány akár 11 mm is lehet. Nincsenek szemei, lábai hosszúak, vékonyak, táplálék nélkül mégis akár évekig is képes életben maradni. Testét a hímnél teljesen, a nősténynél részben kemény pajzs védi. Leggyakrabban erdőkben fordul elő. Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást (másik nevén kullancsencephalitist), ritkább esetekben babéziát terjeszt.

Kutyakullancs (Dermacentor reticulatus)

A kutyakullancsot márványos mintázatáról ismerhetjük fel. Jellemzően erdőkben, mocsaras területeken, parkokban fordul elő. Főképp a kutyamaláriaként is emlegetett babéziát terjeszti.

Barna kutyakullancs (Rhiphicephalus sanguineus)

Az utóbbi években hazánkban is megjelent ez a sötétbarna színű élősködő. Szintén babéziát, valamint vérzéses kullancslázat terjeszt a kutyáknál.

Hosszúszarvú kullancs (Haemaphysalis longicornis)

Ez a kullancsfajta hazánkban igen ritka. Leggyakrabban Ázsiában fordul elő, de már az Amerikai Egyesült Államokban is egyre elterjedtebb. Ivartalanul szaporodik, és igen nagy mennyiségű petét – egyszerre akár kétezret is –  képes lerakni. Eddig nem ismert magas lázzal, vérzékenységgel járó betegségeket terjeszthet. Jellemzően külföldi tartózkodás során jelenthet veszélyt a hazai kutyatartók kedvenceire.

Fotó: wikipedia.com

Melyik betegséget hogyan ismerhetjük fel?

Babézia

Kutyák esetében a leggyakoribb és gyakran akár halállal végződő, kullancs által okozott megbetegedés a babézia. Kutyamaláriának is hívják, mert az élősködők az állat vörösvértestjeit támadják meg. Az első tünetek a néhány naptól akár három hétig terjedő intervallumban jelentkezhetnek. A betegség magas lázzal kezdődik, amit étvágytalanság és erős szomjúság követ. A kutya súlya ezután rohamosan csökkenhet, bágyadttá, kedvetlenné és letargikussá válhat. Ha sokáig nem kezelik, sárgaság és vérszegénység alakulhat ki. Ennek következménye lehet a zöldes vagy pirossas vizelet, valamint a bőr felszínén megjelenő bevérzések. A nyálkahártyán gyulladások léphetnek fel, ez főként az állat pofáján észrevehető. Bénulás és az epilepsziához hasonló rohamok is előfordulhatnak.

Lyme-kór

A Lyme-kórt egy kullancs által terjesztett baktérium okozza. Egész Európában gyakori betegség, nem csak a kutyák, de az emberek körében is. A tünetek a csípés utáni 1-5 hónapban jelentkezhetnek először: fáradékonyság, levertség, gyengeség, láz és étvágytalanság. A betegség ízületi gyulladást, ennek következtében sántítást okozhat. Ha nem ismerjük fel elég korán, vese-, és szívproblémák alakulhatnak ki.


Fotó: pixabay.com

Agyvelő- és agyhártyagyulladás

A betegséget egy kullancs által befecskendezett vírus okozza. Főképp emberekre veszélyes, sok esetben a kutyák tünetmentesek maradnak. Ha az állat immunrendszere legyengült, belázasodhat, ezután görcsök, bénulás és idegrendszeri problémák léphetnek fel. Ez megnyilvánulhat viselkedési zavarokban, a letargiától kezdve egészen az agresszióig. Általában a csípés után 2-3 héttel jelentkeznek az első tünetek. A fertőzés az agyat támadja meg, ennek következtében bénulhat a kutya pofája és szemeinek izmai. Az idősebb kedvencekre nagyobb veszélyt jelent a betegség, mint a fiatalokra. Védőoltást csak az ember számára fejlesztettek ki ellene.

Vérzéses kullancsláz

Az egysejtű a kutya fehérvérsejtjeit támadja meg. A betegség első tünetei a csípés utáni 8-20 napban jelentkeznek. Étvágycsökkenést, bágyadtságot, légszomjat és hányást okozhat. Súlyosabb esetekben orr-, és nyálkahártyabeli vérzés fordul elő. A kutya szaruhártyája homályossá, szemhéja széle kérgessé válhat. Kezeletlenül maradandó szervi károsodást idézhet elő.

Módszerek a hatékony védekezésre

A kullancsencephalitis ellen csak oltással tudunk védekezni, de a kullancscsípés ellen hatékony óvintézkedéseket tehetünk: használjunk kullancsriasztót, viseljünk hosszú ujjú ruhát és hosszú szárú nadrágot, betűrve a zokniba, ajánlott rendszeresen nyírni a füvet a kertben is.

A kullancsok leginkább az esős napokat követő napsütéses időszakokat kedvelik. Mivel érzékenyek a kiszáradásra, a nap nagy részét a nedves aljnövényzetben, a talaj közelében töltik. Másfél méternél nem szoktak magasabbra mászni, a levelek, fűszálak végéről kapaszkodnak az arra járó állatokra, emberekre.

Érdemes megjegyezni, hogy a kullancsencephalitis vírus a nyers kecske- és tehéntejben is fertőzőképes maradhat, ezért ezeket csak megfelelő pasztörizálás, forralás után ajánlott fogyasztani.

Ha valahol megtaláljuk a testünkön a vérszívót, akkor azt minél hamarabb távolítsuk el. Kíméletes, húzó mozdulattal, lehetőleg csipesszel ragadjuk meg minél közelebb a bőrfelszínhez, elkerülve a test összenyomását. Csavargatni, nyomogatni, olajat rákenni nem szabad, mert az fokozhatja a fertőzés esélyét.

A kullancs eltávolítása

Ha kullancsot találunk, a lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. Erre a – sajnos igen elterjedt – „népií2 módszerek (a kullancs bekenése olajjal, zsírral, krémekkel stb.) nem megfelelőek, a rovar légzőnyílásának eltömésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs fertőző anyagait még hatékonyabban bejuttatja az állatba.

Kullancskiszedő csipesz és -kanál

A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a kullancs hosszabb ideig tartó gyötrésével csak megnöveljük a mikrobákkal történő fertőződés esélyét – nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A legkíméletesebb módszer a speciális kullancskiszedő csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. Kullancskanál használata – ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban szerezhetők be.

Ha beszakad a kullancs feje...

Gyakori gond, hogy a kullancs kiszedése során beszakadt a feje. Ez közel sem okoz akkora problémát, mint amekkora ijedtség kíséri: a szervezet kisebb gyulladásos reakció kíséretében kilöki a bent maradt testrészt.

A kullancs kiszedését követően mindenképpen indokolt kedvencünket fokozott figyelemmel kísérni, akár állatorvosnak megmutatni, még akkor is, ha mi magunk semmi kórosat nem tapasztalunk, mert sokszor késő, mire a markáns tünetek kialakulnak.

A kullancs által terjesztett betegségek gyógyítása

A kullancs által terjesztett betegségek közül a Lyme-kór ellen létezik megelőző védőoltás, melyet a kezdeti, két, 4-6 hetes különbséggel történő alapimmunizálást követően évente kell beadatni az állatorvossal.

! A kullancs és az általa terjesztett betegségek elkerülésére legjobb, ha magával a kullanccsal történő fertőződést előzzük meg.

Megelőzés

A megelőzéshez a házi kedvencek számára nagyon sokféle készítmény érhető el állatorvosi rendelőkben, illetve állatpatikákban, szájon át adandó tabletták, nyakra cseppenthető (úgynevezett spot-on) készítmények, nyakörvek, spray-k formájában.

A fellelhető készítményeknél mindig győződjünk meg arról, hogy kullancs ellen is hatékony, és az állat korának, testméretének megfelelő. Kérjünk tanácsot állatorvosunktól, hogy mit tart a legmegfelelőbbnek, mivel ez környezetenként, és akár egyedenként is változhat.

Sokan gondolják azt, hogy a kullancs elleni szerek valamiféle „védőburkot” képeznek az állat körül, és a kullancsok ezek védelmében a közelébe sem jutnak, ám a készítmények nem így működnek. Egyrészt léteznek úgynevezett kontakt mérgek, amelyekhez az kell, hogy a kullancs közvetlenül érintkezzen a hatóanyaggal, amely megfelelő mennyiségben rákenődve elpusztítja. Ehhez tehát a kullancsnak egy ideig az állaton kell tartózkodnia.

A hatóanyagok másik csoportja esetében a kullancs a vérszívás során veszi fel a szervezetben jelenlevő, számára végzetes szert.

A jelenleg elérhető leghatékonyabb készítmények a tabletták. Az állat súlyának megfelelő terméket szükséges a leírásában szereplő időközönként alkalmazni. Beadásuk könnyű, mivel kedvencünk számára olyan, mint egy jutalomfalat. Elérhető külső élősködők ellen hatékony és kombinált, szívférgesség megelőzésére is alkalmas készítmény.

Ha bolha-kullancs-nyakörv mellett döntünk, a nyak körméretének megfelelő nagyságút válasszunk, viszonylag szorosan helyezzük fel, és hatásideje alatt folyamatosan legyen az állat nyakán, hatását csak így fejti ki folyamatosan.

A spray-vel a szem és a fül kivételével az állat egész testét be kell permetezni. Inkább fiatal korban, kis testméretnél ajánlott, nagyobb testű állatokon használata bonyolult és gazdaságtalan.

A spot-on készítményeket a szőr közé, a bőrre kell juttatni, innen felszívódik, és használati utasításon szereplő ideig biztosít hatékony védelmet. Fontos tudatosítanunk azonban, hogy 100%-os védettséget nyújtó készítmény nem létezik, még a leggondosabb védelem, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat a fertőződés, ezért az óvatosság a legfontosabb.

Forrás: www.azenkutyam.huwww.kisallatdoki.hu

Tar Bálint falugazdász

Magyar: érvágás lenne az élőállat-export betiltása
Magyar Lóránd, a képvise­lőház mező­gazdasági szak­bizott­ságának az alelnöke szerint az élő állatok exportjának betiltása nagy érvágás lenne, jelentős bevétel­kiesést jelentene a hús­marha- és a juh­tenyész­tőknek. Meglátása szerint az állatvédők elvárásai gyakran szembe­mennek a gazdasági érdekekkel.
Szarvasmarhatartás Szilágynagyfaluban
Napjainkban egyre kevesebben foglalkoznak szarvasmarhatartással, számos településen megfigyelhető, hogy csökkenőben van az állomány. A szilágynagyfalusi Szabó házaspár a kivételek közé tartozik, mi több arra törekednek, hogy fejlesszék és bővítsék gazdaságukat.
Legyek elleni védekezés az állattartó gazdaságokban
A nyár a meleggel együtt legyeket is jelent. A különféle legyek megjelenése a környezetben Az állattartás kellemetlen és gazdasági kárt is okozó velejárója. A legyek elleni védekezésben mechanikai, kémiai és biológiai módszereket egyaránt bevethetünk. Mutatjuk, mivel garantált a siker.
Cookie