×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Köszönet az érmelléki gazdáknak

2022.08.30 - 22:48
Érmihályfalvi díjátadó ünnepségen mondtak köszönetet az idei Magyarok Kenyere Programhoz búzaadományaikkal csatlakozó érmelléki gazdáknak a jótékonysági program térségi kedvezményezettjei. Az adományozók és az adományban részesülők találkozóját Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat érmelléki falugazdász szervezte.

Köszönet az adományozóknak címmel díjátadó ünnepségre hívta Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat Érmihályfalva térségi falgazdásza az idei Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem karitatív programhoz csatlakozó gazdákat, termelőket, valamint azoknak a szociális intézményeknek a képviselőit, akik gondozottjaik ellátására a gazdák által felajánlott kenyérnekvalóból részesülnek. Az augusztus 25-i ünnepséget az Érmihályfalvi Randevú rendezvénysorozat részeként a Gödör rendezvényházban tartották.

Az érmelléki búzaadományozó gazdák és évi kenyérszükségleteiket az adományból fedezők találkozóját Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület elnöke, Dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke, Karsai Attila, Érmihályfalva alpolgármestere, valamint Nyakó József, a Nyíló Akác Alapítvány elnöke, a rendezvénysorozat főszervezője is megtisztelte jelenlétével. A találkozón külön köszöntötték a Gazsi malom képviseletében ifj. Nagy Mihály, akik a begyűjtés mellett az érmelléki gazdák által felajánlott búza őrlését is biztosították.

kenyer-2.jpg

A köszöntők előtt a Nyíló Akác néptánccsoport örvendeztette meg rövid műsorral a résztvevőket, majd házigazdaként Nagy László, agrármérnök, falugazdász mondott köszönetet a gazdáknak azért, hogy még idei aszályos időszakban is a szívükre hallgattak, és a szűkös termésükből segítik a rászorulókat. „Különösen felértékelődik ez a nemes gesztus akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a gazdálkodáshoz szükséges alapanyagok, vetőmagvak, műtrágyák, vegyszerek és nem utolsó sorban az üzemanyag ára is az egekbe szökött. Ilyen körülmények között is az érmelléki gazdák 14.530 kg búzát adtak össze, amely kiemelkedő mennyiség az egész Kárpát-medencét tekintve” – hangsúlyozta Nagy László, térségi falugazdász.

Örömét és büszkeségét fejezte ki Nyakó József is, hogy a térségben ennyi gazda érezte úgy, hogy az idei szerény terméséből akár felkérés nélkül is segítenie kell. Karsai Attila minél jobb gazdasági eredményeket kívánt a gazdálkodóknak, azért is fohászkodva, hogy soha ne ismétlődjön meg az idei rendkívül aszályos év. A Partiumi Falugazdász Hálózat vezetőjeként Kovács Szabolcs, a Magyarok Kenyere Program keretében begyűjtött adományokról szolgált adatokkal, külön kiemelve, hogy a Kárpát-medencében összegyűjtött búzamennyiség 10 százalékát a partiumi gazdák adományozták. Példamutatónak nevezte a gazdák gesztusát Nagy Miklós is, hiszen az idei nehéz körülmények ellenére is adni tudtak azoknak akiknek nincs, így a táplálékon túl reményt is nyújtanak a nélkülözőknek.

kenyer1.jpg

A köszöntők a kedvezményezettek vették át a szót. Először a helyi Egészségügyi, Szociális Központ igazgatója, Csűri József beszélt az általa vezetett intézményről és a bentlakó idősek mindennapjairól, kifejtve mekkora segítséget nyújt nekik az adomány. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett a gálospetri Szentháromság Otthon fiataljai, Crăciun Richard vezetésével verses, zenés összeállítással mondtak köszönetet a gazdáknak. András Ildikó, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány fenntartásában működő érmihályfalvi Bank utcai napközis otthon vezetője megható történetet osztott meg a gazdákkal az otthon életéből, amelyből kiderült mekkora szükség van az adományokra. A Szent Antal Egyesület hátrányos helyzetű embereknek segít, meleg konyhát is üzemeltet, nagy segítség számukra is a liszt adomány: az egyesület tevékenységét vezetőjük, Bogos Zoltán mutatta be.

Az ünnepség az adományozók nevére szóló díszoklevelek átadásával zárult. Akik nem tudtak jelen lenni, később kapják meg a nemzeti színű szalaggal átkötött, új lisztből sütött kenyeret, valamint a jelképes búzás zsákocskát. Az Új kenyér ünnepét megelőzően kötődően Nagy László harminc kenyeret osztott szét a környező településeken található történelmi egyházaknak, akik töretlen fejlődést és bőséges éveket kívántak a falugazdász hálózat áldásos tevékenységére.

Árképzés titkai – értékesítési tanácsok gazdáknak
A Partiumi Falugazdász Hálózat meghívására „Árképzés titkai”címmel termékeik árképzéséről és hatékonyabb értékesítéséről tart előadást június 8-án, Érmihályfalván Bocskay István, marketing szakértő, a Sikerképzés program szerzője.
Szőlőmetszési bemutató volt Érmihályfalván
Szőlőszeretet, jókedv és kíváncsisággal fűszerezett tudásvágy jellemezte azokat a gazdákat, akik szombaton részt vettek a Partiumi Falugazdász Hálózat Érmihályfalván tartott szőlőmetszési-bemutatóján.
Cookie