×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Kertünk téliesítése

2021.11.07 - 11:09
A nyárral vagy az őszi meleg napokkal együtt nem érnek véget a kerti munkálatok. Ahhoz, hogy kertünk a következő tavasszal és nyáron teljes díszében pompázzon, ősszel kell elvégezni azokat a feladatokat, amelyek segítenek a növényeinknek átvészelni a téli hónapokat. Növényeink védelme, téliesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy tavasszal a legjobb kondíciójukban kezdjék meg a fejlődést.

Fotó: Steve Hamilton / Getty Images

Pázsitfüvek gondozása

Nincs szebb, mint egy szépen ápolt, sűrű zöld gyep, de ehhez nagy odafigyelés és szorgalom szükséges. A tél közeledtével gyepünket is fel kell készíteni a fagyos időre, valamint a hótakaró érkezésére. A nagy fagyok előtt, nyírjuk le a füvet oly módon, hogy fokozatosan csökkentjük a vágási magasságot, így tartósabb hótakaró esetén sem kell tartanunk nagyobb károktól a gyepen. Fontos továbbá, hogy az utolsó fűnyírás során ne maradjon lenyírt fű vagy falevél a gyepen, mert ezek a hótakaró és a gyep közzé szorulva rothasztják az egészséges pázsitot, kipusztítja ez által teljesen. Nagy figyelmet kell fordítani gyepünk szellőzetésére, melynek hatására friss levegő kerül a talajba, valamint az eső, hólé elegendő mennyiségben eljut minden fűszál gyökeréhez. Erre a célra alkalmas gyepszellőztető, gyeplazító gépek léteznek, amelyekkel nagy hatékonysággal elvégezhető a szellőztetés, eltávolítva az elszáradt-elhalt fűszálakat is egy menetben. Kisebb felületek szellőztetésére alkalmas lehet erre a célra a speciális gyepszellőztető gereblye, egy vasvilla vagy házilag elkészített szöges deszka is. Ez az időszak alkalmas a gyomnövények eltávolítására, valamint kiégett, kikopott részek újravetésére. Mivel a magok ősszel könnyebben kelnek ki, tavasszal már egyöntetű pázsitot kapunk. Összetett, komplex típusú műtrágya kiszórása javasolt.

Tennivalók a gyümölcsösben

Gyümölcstermő fáink és díszfáink védelme érdekében távolítsuk el a beteg, letört ágakat, kézi fűrész esetleg ágvágó segítségével. Mindenképpen kezeljük a sebfelületet valamilyen faseb kezelővel. Érdemes díszfáinkat a megfelelő koronaformára metszeni, vagy hálóval körbevenni, így megvédve őket a hó súlyából adódó terheléstől. A nem megfelelően védett fa deformálódhat, ágai letörhetnek, amely későbbiekben akár a kivágást is indokolhatja. Az összegyűjtött faleveleket lehetőség szerint rakjuk komposztálóba. Még jobb, ha ezeket a fák tövére összegyűjtjük, melynek számos előnyös hatása van. Védjük a fákat a hideg időben, valamint szerves anyagot juttatunk vissza a talajba, amit növényeink meghálálnak. Fontos azonban, hogy beteg, fertőzött levelek, ágakat ne gyűjtsünk sem a komposztban, sem a fák tövénél, ugyanis kártevők, kórokozók tovább szaporodhatnak. Ezeket a növényi részeket külön gyűjtsük, növényeinktől messze és lehetőség szerint égessük el.

Virágok gondozása

Annak érdekében, hogy a fagy ne tehessen kárt a virágainkban több fontos feladat is vár ránk. A nyári hónapokra kiültetett mediterrán, illetve szobanövényeink locsolóvíz adagját csökkentsük és vigyük be egy egyenletes hőmérsékletű védett helyre, hogy az alacsony hőmérséklet következtében nehogy megfázzanak. Mediterrán növényeink 10-17 Celsius fokos, jól megvilágított helyiségben tudnak a legjobban áttelelni. Egynyári virágainkat érdemes eltávolítani, az évelőket pedig visszavágni. A rózsabokrokon lévő halott, beteg ágakat távolítsuk el, a tövét pedig takarjuk be mulccsal. Teraszon lévő nagyobb, cserepes növényeink téli védelmére, takarásra kiválóan alkalmas áttelelő fóliát használjunk. Ez az időszak alkalmas az őszi virághagymák kiültetésére is. Fontos hogy még a talaj lefagyása előtt gyökeret növesszenek.

Nagyobb sövényfelületeket sövényvágóval érdemes visszavágni úgy, hogy ellenálló legyen a hótakaró súlyának. A levágott részeket gyűjtsük össze, mint a gyümölcsfák esetében.

Ürítsük a csöveket, zárjuk a csapokat

Végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg az öntözőrendszer, a kerti csapok téliesítéséről sem. Zárjuk el a fővezetéket, majd nyissuk ki teljesen az összes csapot, hogy a csövekből ki tudjon folyni a víz. A locsoló tömlőt tekerjük fel lehetőleg úgy, hogy folyjon ki belőle a pangó víz, majd tegyük fagytól védett helyre. Engedjük le a locsolótartályokba gyűjtött vizet is és víztelenítsük a szivattyút.

A téliesítési munkák során a legvégére érdemes hagyni a kerti tavat, ugyanis, fontos a vízbe hullott levelek eltávolítása. A vízben a levelek hamarabb bomlásnak indulnak, mérgező bomlástermékeik veszélyeztetik a tó élővilágát. Amennyiben a tó alacsony vízállású, a növényeket védett helyre kell vinni. Ilyen esetekben érdemes takarófóliát használni a tavak fölött, mely melegebben tartja a tavat, védve ezáltal a halakat.

Nagy László agrármérnök, falugazdász

Címkék:
#kertészet
Így gondozza a rózsát
Ha nincs rózsa tövis nélkül, bátran mondhatjuk, hogy kert sincs rózsa nélkül. Szinte minden talajon megél, azonban legszebben a tápanyagban (szervestrágya, komposzt, lombtrágya) gazdag, kötöttebb talajokon díszlik. Elmondjuk, hogyan varázsolhatja irigylésre méltóvá a rózsabokroktól illatozó kertjét.
Védjük puszpáng-sövényeinket a buxusmolytól
A puszpáng sövényeinket pusztító, rendkívül falánk kártevő hosszú évek munkáját teszi tönkre, ha nem permetezünk ellene. Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetőleg gyökeres Buxus tövekkel hurcolták be. A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekzésre, mutatjuk hogyan.
Májusi teendők a kertben
Az év ötödik hónapjában járunk, amikor már tényleg minden zöldül és rügyezik vagy éppen virágzik. A fagyos éjszakák elmúltával szép lassan indulhat a palántázás is a kertben. Nézzük, melyek a legfontosabb teendőnk a virágos- és a zöldségeskertben.
Cookie