×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Így gondozza a rózsát

2021.10.08 - 22:27
Ha nincs rózsa tövis nélkül, bátran mondhatjuk, hogy kert sincs rózsa nélkül. Szinte minden talajon megél, azonban legszebben a tápanyagban (szervestrágya, komposzt, lombtrágya) gazdag, kötöttebb talajokon díszlik. Elmondjuk, hogyan varázsolhatja irigylésre méltóvá a rózsabokroktól illatozó kertjét.

A rózsa dús virágzásának és az erős növekedésének titka a napos fekvésben, a jó tápanyag- és vízellátásban rejlik. Ügyeljünk még a bokrok tavaszi metszésére, a talaj tisztán tartására, a permetezésre és a téli feltöltésre. A szabadgyökeres töveket ősszel és kora tavasszal ültessük, a konténeres rózsákat a nyári hónapokban is biztonsággal telepíthetjük. Dísz- és haszonnövény is egyben. A legszínesebb felhasználása a tearózsának van, vágott virágnak, csokrok, koszorúk készítésére, dekorációnak a legjobb választás, köszönhetően a kifejezetten nagy, illatos és dús virágzatnak. E mellett legelterjedtebb típusok még a futó-, a park- (polyantha), a mini  és a magastörzsű rózsák.

Milyen rózsát ültessek?

Elegáns, hosszúszárú, illatos, nagyvirágú változatait kedvelőknek a tearózsa számtalan fajtája, rózsaágyásba, sövény kialakításához a sűrű ágrendszerű, dús virágú parkrózsák, pergolákra, rácsokra, oszlopokra a magasra kúszó, rengeteg virágot hozó futórózsák, a talaj összefüggő takarására a talajtakaró fajták ideálisak.

A rózsa ültetési ideje

Mikor ültessük a rózsát?

Szinte egész évben ültethető. Tavasszal (március-április) és ősszel (október-november) a szabadgyökerű fajták szezonja van. Hogy a nyári időszakban se kelljen lemondanunk a telepítésről, ebben az időszakban a konténeres változat nagyszerű megoldás, mely a téli fagyos hónapokon kívül egész évben ültethető.

Az őszi ültetés nagy előnye a kedvező talajállapot (talaj hőmérséklet, talajnedvesség), mely a gyökérrendszer megindulását, fejlődését elősegíti. A tavaszi ültetés sikeressége abban rejlik, hogy a fagyos időszak után minél hamarabb a talajban legyen a növény, bőséges öntözést kapjon a tavaszi és nyári hónapokban.

Ültetési távolság

Tearózsák: a tőtávolság 60-100 cm, ha többsorosra tervezzük, a sortávolság 80-100 cm

Futórózsa: tőtávolsága 100-150 cm

Parkrózsa: ideális ültetési távolsága 50 cm, így lesz szép és dús a sövény

 

Ültetési rend

 1. Növény előkészítése

Ültetés előtt metsszük vissza a növény gyökerét pár cm-rel, a sérült, törött végeket is vágjuk le.

 1. Ültetőgödör kiásása

Ássunk ki egy 60x60x60 cm alapterületű gödröt. Ne spóroljunk a nagyságával, kell a hely a tápanyagnak és a gyökerek megindulásához. Az ásóval lazítsuk fel a kiásott földet.

 1. Talajjavítás trágyával

Kiemelkedő fontossága van a talaj javításának a gyökerek elindulásához. Tegyünk jó minőségű érett marhatrágyát vagy házi készítésű komposztot a gödör mélyére. A tápanyag rétegre tegyünk a kiásott porhanyós földből, hogy a szerves trágya meg ne égesse a gyökereket.

 1. Talajfertőtlenítő kiszórása

Védekezzünk a kártevők ellen talajfertőtlenítő por kiszórásával. Gázosodó anyagként kiválóan ellátja feladatát a gyökerek védelmében.

 1. Növény behelyezése

Állítsuk a növényt a gödörbe, hogy lássuk, mennyi földet kell lapátolnunk alá a megfelelő ültetési mélység kialakulásához. Ezt követően annyi porhanyós föld kerüljön a gyökérzet köré, hogy a szemzés helye kb. 1-2 cm-rel legyen a talajfelszín fölött.

 1. Földközeg tömörítése

Tömörítsük óvatosan lábbal a földet, légmentes közeget képezve. A tömörítést legjobb vízzel együtt végezni. Várjunk kicsit, míg leülepedik, aztán tegyünk még rá egy kis földet.

 1. Alapos beöntözés, iszapolás

Öntözzük be alaposan a bokrot legalább 10-15 cm mélységig.

 1. Őszi felkupacolás

Készítsünk kb. 20-30 cm magas földkupacot a tövére, mely megvédi a kemény téli fagykároktól.

A rózsa gondozása

Ahhoz, hogy rózsatövünk egész évben gyönyörű és egészséges legyen, gondoskodnunk kell róla folyamatosan. Odafigyelő gondozás mellett, ami magábafoglalja a rendszeres öntözést, gyakori tápanyag-utánpótlást, tavaszi és őszi metszést, permetezést, kertünk ékessége lehet.

Talaj- és tápanyagigény

Talajjal szemben nem igényes, nem kedveli a pangó vizet, viszont igényli a bőséges tápanyag-utánpótlást. Rendszeres tápanyagellátás és öntözés mellett még a sívó homokon is szépen díszít.

Mivel ezeket a növényeket sok évre tervezzük, bőségesen el kell látnunk szerves anyaggal. A tápanyag-utánpótlásnak folyamatosnak kell lennie, inkább több részletben trágyázzuk, mint egyszerre nagy adaggal. A tápanyagellátást levéltrágyázással is  segíthetjük. Meghálálja a másfél- kéthetenkénti Wuxálos vagy egyéb lombtrágyázást.

Fényigénye

Kifejezetten fényigényes növény, a félárnyékot sem kedveli. Válasszunk olyan helyet a bokornak, ahol naponta legalább 5-6 óra napfényt kap, főként a reggeli órákban, felszárítva a reggeli harmatot, mely a gombabetegségek melegágya lehet. Elegendő fény hiányában a vesszők nem érnek be, betegségekkel szembeni ellenállásuk csökken.

Öntözés

Figyelni kell, hogy ültetés után a talaj ki ne száradjon. Ez a veszély főként a meleg, száraz tavaszi és nyári hónapokban fenyeget.  Öntözés hiányában a hajtásnövekedés leáll, és a rózsatövek virágzása is gyengébb lesz. Őszi ültetésnél az első fagyokig rendszeresen öntözzük. Soha ne locsoljuk felülről a bokrokat, minden gombás betegség öntözéssel terjed. Éppen ezért ne használjunk öntözőrendszert ezeknél a növényeknél.

Csapadékban szegény télen, fagymentes napokon locsoljuk meg, mert sok esetben nem kifagynak a tövek, hanem kiszáradnak.

Gyommentesítés

A gyomok megjelenésekor alkalmazzunk saraboló kapálást, ezzel gyommentesítjük, továbbá fellazítjuk a felsőbb réteget. A növény kötöttebb talajt kedveli, ezért a mélykapálás laza, homokos talajon kerülendő.

A mérsékelt gyomosodás és a gyors kiszáradás ellen a talaj felszínét komposzttal, fenyőkéreggel takarjuk.

Metszés

Mikor metsszük a rózsát?

Metszése tél végén - tavasszal történjen. Enyhe télen akár februárban is metszhetünk idősebb töveket, de még szerencsésebb márciusban, amikor már nincsenek komoly fagyok.

Hogyan metsszük a rózsát?

Ültetés előtti előkészítés, gyökérmetszés

Szabadgyökeres tő ültetése előtt mindenképp vágjuk vissza a gyökereket, ezzel serkentjük a gyökérfejlődést. Ilyenkor a sérült, törött gyökérvégeket távolítsuk el, a vastagabb gyökereket frissítsük fel. Arra figyeljünk, hogy a gyökérzóna legalább 15-20 cm maradjon visszametszés után.

Ültetés utáni metszés

Tavaszi ültetés után a vesszőket vágjuk vissza 2-3 rügyre, hogy egyensúlyba kerüljön a levágott gyökérzettel. A visszametszés hatására intenzívebb fejlődés indul, sokkal több hajtást hoz. Őszi ültetésnél nem bántjuk a vesszőket, felkupacolással védjük a téli fagyok ellen.

Bokorváltozatok metszése:

 • február vége és április között (tavaszi metszés)
 • beteg, sérült ágakat és vesszőket minden esetben távolítsuk el
 • az elöregedett részeket tőből vágjuk ki
 • a hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a gyengébb, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza
 • az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsunk el, hamarabb képződik új virág (ezt hívjuk nyári metszésnek)

Futó változat metszése:

 • az új ültetésű töveket 2-5 szemre vágjuk vissza, ezáltal több hajtást hoz
 • a későbbi években a metszés célja: beteg, sérült hajtások eltávolítása, megfelelő növekedés, túlzott terjeszkedés megakadályozása, kedvező virághozam beállítása

Permetezés

A betegségek az ellenálló képesség csökkenésével jönnek létre. A növény ellenálló képességét növelhetjük:

 • megfelelő tápanyagellátásal
 • optimális öntözésel
 • talajszerkezet javításával

Amit nem tudunk befolyásolni, az az időjárás. A tartós esőzések, kemény fagyok, nyári kánikula nincsenek jó hatással a növényre. Fontos a tövek tavaszi és őszi lemosó permetezése, amivel sok betegség megelőzhető.

 

 

     A rózsa sokszínűsége és parfümös illata miatt, a történelem során a virágok királynője jelzőt érdemelte ki. Egy séta a rózsamezőn vagy egy kis pihenő a rózsabokraink között csendet, örömet tud varázsolni lelkünkbe.

A rózsafajták a különböző színek alapján a viktoriánus kór kezdetétől nem verbális üzenetek hírnökei:

 • Fehér rózsák - tiszta, ártatlan érzest és egz új kezdetett üzennek, továbbítanak
 • Piros rózsák - a szerelem jelképe
 • Sötét rózsák - a bánat érzést továbitja
 • Rózsaszín rózsák - szelídség, kegyelem, boldogság jelképe
 • Sárga rózsák - féltékenység és hűtlenség jelképe
 • Naracs rózsák – a vágy, lelkesedés jelképe
 • Korall színű rózsák – barátság, szerénység és az együttérzés jelképe

Viktoriánus kórban a virágokat elsősorban üzenetek továbbítására használták, amit nem tudtak vagy nem akartak hangosan elmondani. De használták az „igen” és „nem” válaszoló kérdésekre. A jobb kézzel átadott virág „igent” míg a balkézzel át adott virag „nem” választ jelentette.

Geológiai és paleontológia tanulmányok alapján, a rózsák már a mai ember megjelenése előtt léteztek. Kútatók az 50 millió éves darabka szenen rózsaszirmot találtak. A görög történelmi leírásban Teofrast vadrózsaként – Rosa gallica említenek. Teofrasnak köszönhetően, mivel ő volt a botanika atyja a görögök már akkor termesztették a rózsát.

A római kórban a rózsaszirmokat az utcák díszítésére is használták, amikor a győztes hadsereg vonult el.

 

Bálint Rozália falugazdász

Védjük puszpáng-sövényeinket a buxusmolytól
A puszpáng sövényeinket pusztító, rendkívül falánk kártevő hosszú évek munkáját teszi tönkre, ha nem permetezünk ellene. Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetőleg gyökeres Buxus tövekkel hurcolták be. A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekzésre, mutatjuk hogyan.
Májusi teendők a kertben
Az év ötödik hónapjában járunk, amikor már tényleg minden zöldül és rügyezik vagy éppen virágzik. A fagyos éjszakák elmúltával szép lassan indulhat a palántázás is a kertben. Nézzük, melyek a legfontosabb teendőnk a virágos- és a zöldségeskertben.
Ősz a virágoskertben
A falevelek lassan mind megsárgulnak és lehullanak, ezzel egyidőben pedig kezdjük magunk mögött hagyni a naptári őszt és átlépünk a téli időszakban. Növényeinket és a talajt azonban felkészíthetjük a télre, újakat ültethetünk, vagy épp átköltöztethetjük a meglévőket.
Cookie