×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Gyümölcsfák tavaszi növényvédelme

2022.03.15 - 08:23
Kevés fontosabb művelet létezik a gyümölcstermesztésben, mint a fák tavaszi lemosó permetezése. Az eljárás elengedhetetlen mind a több hektáron gazdálkodó, mind pedig a háztáji kiskertekben termelő gazdáknál, hatása pedig egész évben érződik.

A tavasz beköszöntével, de még a gyümölcsfák vegetációs időszaka előtt, a metszést követő legfontosabb eljárás a fák tavaszi növényvédelme. A tél végi lemosó permetezés célja, hogy a gyümölcsfák felületén megtapadt kórokozó gombák és rovarkártevők felszaporodása ellen, még időben, prevenciós módon védekezzünk.

Az elmúlt esztendők szélsőséges időjárási viszonyaival és az enyhe, rövid téli időszakaival a fák tavaszi növényvédelmére egyre nagyobb hangsúlyt szükséges fordítani. A tél végén a metszési, fatisztogatási és faápolási munkálatok után, az időjárás és a fa vegetációs állapotához mérten, következhet a lemosó permetezés. A kívánt hatás eléréséhez a munkálatot fagymentes időszakban végezzük, szélcsendben, mikor a kinti hőmérséklet legalább 5-8 Celsius-fok. Fontos, hogy a permetlevet lemosószerűen használjuk, egyenletes borítást biztosítsunk a fa tetejétől a törzs aljáig. Ezzel a növényvédelmi eljárással még a korai fázisban védekezni tudunk a fák törzsén vagy ágain megtapadt és ott áttelelő kórokozókkal (pl. varasodás, monília, levélfodrosodás, levéllyukacsosodás) és rovarkártevőkkel (pl. levéltetű, pajzstetű, takácsatka) szemben.

Kellő odafigyeléssel és a lemosó permetezés időben történő elvégzésével, az egész éves vegetációs időszak növényvédelmét könnyíthetjük meg. Ellenben, a nem optimális időben történő kezelés súlyos levélperzselést okozhat, ami kihathat az egész éves termelésre.

lemoso

Fordítsunk figyelmet a munkálat megfelelő minőségére, ugyanis a lemosó permetszerek kontaktszernek minősülnek, ezért a kellő hatás elérése érdekében tökéletesnek kell lennie a szerborításnak. Sok fertőzött levél- és gyümölcsmaradvány lehet a fák alatt, ezért a későbbi fertőzések elkerülése végett jutassunk ezekre is hatóanyagot. A gyümölcsfák lemosó permetezésénél használatos szerek a réz- (pl. rézszulfát, bordói keverék) vagy olajtartalmú készítmények (pl. növényi olaj, paraffinolaj).

Réz tartalmú készítmények

A réz tartalmú készítmények a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. Így: almatermésűeknél baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és egyéb gombabetegségek ellen; csonthéjasoknál baktériumos és gombás ágelhalások; meggynél, cseresznyénél, szilvánál és kajszinál monília, levéllyukacsosodás és egyéb levélbetegségek; őszibaracknál, szilvánál tafrinás betegség; bogyósgyümölcsűeknél különböző vesszőbetegségek; héjas gyümölcsűeknél a baktériumos betegség ellen javasoljuk a különböző réz készítményeket.

A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével alkalmazzuk az almatermésűeknél a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibaracknál rügyfakadásig, kajszinál pedig a piros bimbós állapot végéig a perzselés elkerülése miatt szükséges befejezni. A rézzel történő lemosópermetezés az almatermésűeknél (alma, körte, birs) a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora baktérium fertőzési veszélyét is csökkenti.
Elterjedt réztartalmú anyag a réz-szulfát (rézgálic, kékkő), javasolt dózis tél végi lemosó permetezésnél 3%.

Olajos készítmények

Az ún. olajos készítmények (növényiolaj, paraffinolaj, vazelinolaj) a rovar- és atkakártevők ellen a leggyakrabban alkalmazott lemosószerek. Tekintettel arra, hogy a kártevők többsége még a keményebb téli fagyokat is átvészeli, a telelőalakok ellen az olajos lemosás általánosan javasolt. Ölő hatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képezve a kártevők áttelelő alakjain megakadályozzák azok légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai, körte-levélbolha ellen. (Biokontroll.hu)
Véleményem szerint kevés fontosabb művelet létezik a gyümölcstermesztésben mint a tavaszi lemosó permetezés. Egy ilyen meghatározó, egész évben tapasztalható eljárás elengedhetetlen mind a több hektáron gazdálkodó, mind pedig a háztáji kiskertekben termelő gazdáknál. Tapasztalataim alapján az időjárás viszontagságaival sokszor nehéz felvenni a versenyt, ezért ajánlom a réz-szulfátos lemosó permetezés mellett a különböző olajos készítmények használatát is a teljes siker elérése érdekében.

Fehér Gyula
agrármérnök, falugazdász

A méhek tavaszi fejlődésének serkentése
A tavaszi felmelegedés a természethez hasonlóan a méhcsaládok számára is megfújja az indulót. A telelő méhek lecserélésével párhuzamosan a fiasítás gondozása, takarása nagy erőfeszítést ró a méhcsaládokra. A méhészeknek is figyelniük kell: leginkább a hőgazdálkodás és az élelem-pótlás terén kell segíteniük az áttelelt méhcsaládokat.
Közmunka Böjte Csaba gálospetri gyermekotthonának kertjében
Metszőollót, fűrészt, teleszkópos ágvágót ragadva gyümölcsfa-metszési közmunkára gyűltek össze március 2-án, Gálospetriben a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár, Szilágy és Bihar megyei falugazdászai.
Cookie