×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Közmunka Böjte Csaba gálospetri gyermekotthonának kertjében

2022.03.08 - 19:42
Metszőollót, fűrészt, teleszkópos ágvágót ragadva gyümölcsfa-metszési közmunkára gyűltek össze március 2-án, Gálospetriben a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár, Szilágy és Bihar megyei falugazdászai.

A cél nem más volt, mint hogy egy napra, egyéb teendőiket félretéve, társadalmi munka keretében segítsenek megmetszeni, megtisztítani, rendbe tenni a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gálospetriben működő Szent Háromság Gyermekotthonának kertjébe ültetett alma, körte, szilva, barack, megy és cseresznyefákat. Külön öröm volt, hogy az aktuális metszési, koronaalakítási beavatkozást a falugazdászok azzal a két idős, magyarországi gyümölcsésszel közösen végezhették, akik – ugyancsak a Böjte Csaba atya iránti tisztelet és önzetlen segítő szándéktól vezérelve – néhány éve a gálospetri otthon kertjét megtervezték és adományozókként gyümölcsfákkal betelepítették.


IMG_8589

A jótékonysági metszési-akción Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője is részt vett, leszögezve: a szervezet tevékenysége nem csupán rendezvény-szervezésből vagy a gazdálkodóknak nyújtott szaktanácsadásból áll, a falugazdászoknak közösségépítő szerepe is van. Ehhez szervesen hozzátartozik az is, hogy a gyermekotthonok kertjeibe gyümölcsfákat ültetnek, az otthonok lakóit pedig megtanítják metszeni, gyümölcsöt termeszteni.

„A gazdák tájékoztatása is fontos, de a legfontosabb célunk a közösség építés. Az, hogy a nemzetünket, megmaradásunkat erősítve közösségünkön keresztül építsünk várat, építsünk templomot, építsünk iskolát. Böjte atyával és a felügyelete alá tartozó intézményekkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Különösen Bihar megyében, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak több gyermekotthona is működik. A falugazdász kollegáink minden esztendőben gyűjtést szerveznek, a Magyarok Kenyere program révén a gyermekotthonok éves liszt- és kenyér szükségletét is igyekszünk fedezni. Azokban az otthonokban, ahol sikerült gyümölcsöskertet kialakítani, koratavasszal metszéssel, később kaszálással segítünk. Olyan otthon is van, ahol mi ültettük az első gyümölcsfákat. Fontos, hogy a gyermekeket is bevonjuk a munkába, megtanítsuk metszeni, gyümölcsfát telepíteni. Megtanítsuk, hogyan kell a gyümölcsfákat egész évben gondozni. Úgy gondoljuk ez is a közösség építést, nemzetünk erősítését és megmaradását szolgálja” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs.

IMG_8576

A házigazdák metszés közben teával és frissen sült pogácsával kínálták a falugazdászokat, a munka végeztével pedig szeretetvendégséggel kedveskedtek. Ajándékkal is készültek: az otthon lakói a saját rajzaikkal díszített, metszéshez, gyümölcsterméshez kötődő bibliai igeszakaszokat tartalmazó emléklapocskákkal köszönték meg a partiumi falugazdászok és az anyaországi gyümölcsészek munkáját.

galos

IMG_8551

Az erdősítési támogatásról is kérdezhetik a falugazdászokat
A leromlott mezőgazdasági területek beültetésére, erdősítésére kínált támogatási programról is kérhetnek immár információkat a gazdák a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársaitól, térségi falugazdászaitól.
Hírlevél 2023. február 23.
Február 27-től igényelhetik a hazai sertés- és szárnyastartó gazdaságok a tevékenységüknek megfelelő állatjóléti támogatási csomagokat. Hatással lehet a mezőgazdasági erőgépek gyártására is az új tervezett CO2-kibocsátási normák. Szatmárnémetiben újra Agro Expót rendeznek.
Falugazdász megbeszélés: folytatják a gazdatájékoztatókat
A február eleji Bihar és Szatmár megyei nyitórendezvények után kistérségi, települési szinteken szervezett gazdafórumokon is tájékoztatják az új agrártámogatásokról és a küszöbön álló gépvásárlási, farmfejlesztési pályázati-kiírások legfontosabb tudnivalóiról a gazdálkodókat, mezőgazdasági vállalkozókat a falugazdászok – derül ki a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjainak február 9-i munkamegbeszélésén.
Cookie