×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Főhajtás a szabadságharcosok előtt

2023.03.16 - 15:21
Partiumi szerte megemlékeztek március 15-én, magyar nemzeti ünnepünkön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Elődeink 175 évvel ezelőtt mondtak nemet az elnyomó, zsarnoki uralomra és fegyvert ragadva, vérük árán is igent a szabadság és az egyenlőség eszményére.

A magyar forradalom és szabadságharc egykori szereplőire és történéseire emlékező ünnepi rendezvényeken a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdászai is részt vettek. Az emlékműveknél koszorúk elhelyezésével vagy épp csendes főhajtással tisztelegtek azokra az elődökre, akik bátorsággal, életüket, vagyonukat, testi épségüket nem kímélve keltek a haza oltalmára és vették ki részüket a szabadságharc küzdelmeiből.

A 1848. márciusi történésekre és a szabadságharc eseményeire egyes partiumi településeken már március 12-én, vasárnap megemlékeztek. A Bihar megyei Örvénden a délelőtti istentiszteletet követően koszorúkat helyeztek el a falu hősi halottainak emlékművénél. A megemlékezésen Cseke Attila fejlesztési miniszter is jelen volt. Az örvéndi ünnepi rendezvényen szervezetünket Bucsás Sándor, Sebes-Körös térségi falugazdász képviselte. Ugyancsak a vasárnapi istentisztelet után rótták le kegyeletüket a szabadságharc hőseire emlékezve Szilágyzoványon. A megemlékezésen a Partiumi Falugazdász Hálózatot Somogyi Zalán falugazdász képviselte.

orvend-1.jpeg


Március 12-én a hagyományőrző lovashuszár-század felvonulásával és színes ünnepi rendezvényekkel emlékeztek a forradalom és szabadságharc 175-dik évfordulójára a Máramaros megyei Koltón is. Mint ismeretes, 1847-ben, hathétig a helyi Teleki-kastélyban töltötte mézes heteit Petőfi Sándor fiatal hitvesével, Szendrey Júliával. A Koltón töltött hetek alatt Petőfi 28 költeményt írt, köztük híres elégiáját, a Szeptember végén címűt. Emléküket, a Petőfi-múzeumnak is otthont adó Teleki-kastély udvarán, a március 15-i ünnepi rendezvények központi helyszínén 1998 óta szoboralkotás őrzi. Az alkotás előtt a Partiumi Falugazdász Hálózat nevében Tar Bálint, máramarosi falugazdász helyezett el koszorút.

kolto-2.jpeg


Március 12-én, a vasárnapi istentisztelet után Bartos Tímea falugazdász az Avasújváros központján lévő Szabadság-szobornál, majd Kőszegremetén a Széchenyi-szobornál koszorúzott. Bartos Tímea és az avasújvárosi Bokréta néptánccsoport népviseletben, verses, énekes előadással emlékezett az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc mártírhőseire.

kepek1.jpeg

Március 15-én Szatmárnémetiben Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője és Szabó Tímea falugazdász a Petőfi szobornál koszorúzott.

falug.jpg

Ugyancsak szervezetünket képviselte március 15-én a lelei ünnepségen Nagy Mátyás, a nagyváradi Szacsvay-szobornál tartott ünnepi rendezvényen Antal József, a székelyhídi megemlékezésen Gődér Imre, valamint a szilágykrasznai 1848-as emlékmű koszorúzásánál Sütő Attila és Somogyi Zalán is.

nagyvarad.jpg


szekelyhid-2.jpg


kraszna.jpg


Érmihályfalván Nagy László helyezte el az emlékezés koszorúját a helyi Petőfi táblánál. Helytörténeti érdekességként, a Petőfi-táblát viselő tömbház helyén a 19-dik század derekán az a fogadó állt, amelyben Petőfi Sándor megszállt és itt írta Legszebb versem című költeményét.

mihalyfalva-1.jpeg

Szatmárhegyen Fehér Gyula kollégánk koszorúzott március 15-én a hősök emlékművénél.

hosok.jpg

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Patiumi Falugazdász Hálózat koordinátora részt vett a Szatmárnémetiben tartott megemlékezésen, illetve együtt emlékezett a forradalom hőseire a nagypeleskei és a kökényesdi közösséggel.

magy.JPG
magy1.JPG
Főhajtás a szabadságharc hősei előtt
Nagyszalontától Koltóig, Krasznától a budapesti Kossuth térig számos helyszínen, a koszorúzástól a lovas felvonuláson át a béke menetig pedig számos formában megemlékeztek és fejet hajtottak az 1848-49 szabadságharc hősei előtt a partiumi falugazdászok.
Tisztelgés a szabadságharc emléke előtt
Partium-szerte tisztelegtek a hősök emléke előtt a falugazdászok, saját településükön megkoszorúzták az 1848-49-es szabadságharc emlékhelyeit, a forradalomban harcolók tiszteletére állított szobrokat. Nemcsak szakmailag segítik a gazdákat, hanem a magyarság megmaradását és a nemzeti összetartozás érzését is erősítik.
Cookie