×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Főhajtás a szabadságharc hősei előtt

2022.03.16 - 16:21
Nagyszalontától Koltóig, Krasznától a budapesti Kossuth térig számos helyszínen, a koszorúzástól a lovas felvonuláson át a béke menetig pedig számos formában megemlékeztek és fejet hajtottak az 1848-49 szabadságharc hősei előtt a partiumi falugazdászok.

Nemzeti ünnepünkön Partium szerte és Budapesten is koszorúzással és főhajtással tisztelegtek a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai.

„Hosszú évekig úgy gondoltuk, és a március 15-i ünnepségeken is sokszor hangoztattuk, hogy a szabadságért napjainkban nem karddal és puskával kell vívnunk, mint 1848-49-ben. Bár nem a mi szabadságunk került most veszélybe, mégis: a határainknál dúló szörnyű háború az Ukrajnában élő nemzetek, így a kárpátaljai magyar közösség jövőjét is veszélyezteti. Ezért most, amikor 48-as hőseinkről emlékezünk meg, fejünket fordítsuk kelet felé is. Mondjuk ki egységesen: mélységesen elítéljük az orosz inváziót, amely veszélybe sodorja ártatlan civilek millióinak életét. Szolidárisak vagyunk az Ukrajna területén élő minden nemzettel, kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett, készek vagyunk minden segítséget megadni a háború elől menekülőknek, vagy az Ukrajna területén maradottaknak. És úgy gondoljuk: ennek a háborúnak mielőbb véget kell érnie” – fogalmazott a Szamoskrassón tartott megemlékezésen Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora.

Megemlékezés Szamoskrassón
Megemlékezés Szamoskrassón
Számos településen a nemzeti ünnephez kötődő helyi megemlékező rendezvények már március 13-án, vasárnap kezdetüket vették. A Máramaros megyei Koltón – ahol Petőfi Sándor 1847 őszén ifjú hitvesével, Szendrey Júliával a mézesheteit töltötte – Tar Bálint térségi falugazdász koszorúzta meg a költő emlékművét. A Szilágy megyei Krasznán vasárnap Szent Korona avató ünnepséget tartottak. A díszbe öltözött vitézek, huszárok és a népviseletet viselő lányok, asszonyok a krasznai római katolikus templom előtti téren gyűltek össze, ahol az ünnepi szentmisét követően felavatták a Történelmi Vitézi Rend által adományozott Szent Korona Emlékművet. Az emlékmű talapzatára Szent István király intelmét vésték: „Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”.

Főhajtás a székelyhídi Petőfi-táblánál
Főhajtás a székelyhídi Petőfi-táblánál
A Partiumban immár négy településen – Kaplonyban, Szentjobbon, Szilágynagyfaluban és Krasznán – hirdeti korona-emlékmű a magyarság összetartozását, megmaradását és a keresztény értékek, krisztusi tanítások melletti elkötelezettségét. A krasznai ünnepségen a Partiumi Falugazdász Hálózatot Sütő Attila térségi falugazdász és Kovács Szabolcs, a falugazdász-hálózat szervezeti vezetője képviselte.

mihaly.jpeg
Koszorúzás Érmihályfalván
Szatmárhegyen vasárnap a helyi római katolikus és református hívek a szatmárhegyi református templomban közös ünnepen vettek részt, majd koszorút helyeztek el a templom udvarán felállított kopjafánál. Az ünnepségen szervezetünket Fehér Gyula falugazdász képviselte.

lazari.jpeg
Megemlékezés Lázáriban
Ugyancsak vasárnap, az ünnepi istentiszteletet követően tisztelegtek a magyar nemzet szabadságáért életüket áldozó honvédek előtt a Bihar megyei Örvénden és Hegyközcsatárban is. A hegyközcsatári ünnepség keretében Simkó Lajos falugazdász helyezett el koszorút. Az örvéndi megemlékezésen Szabó Ödön parlamenti képviselő is részt vett, a Partiumi Falugazdász Hálózatot pedig Bucsás Sándor, térségi falugazdász képviselte.

szatmar.jpeg
Ünneplők Szatmárnémeti utcáin
A nemzeti ünnepünkre, a forradalom és szabadságharc kirobbanásának napjára emlékező rendezvények március 15-én teljesedtek ki. Antal József érmelléki falugazdász Érkeserűben Számadó Endre szobránál helyezte el az emlékezés koszorúját, Gődér Imre családtagjainak kíséretében a székelyhídi Petőfi-szobor előtt tisztelgett. Nagy László térségi falugazdász az érmihályfalvi Petőfi emléktáblánál, Kovács Ottó falugazdász pedig a Lázáriban álló Petőfi-emlékműnél helyezte el a Partiumi Falugazdász Hálózat koszorúját.

erkeseru.jpeg
Koszorúzás Érkeserűben
Kedden Nagyszalontán, a város központjában az ünnepi koszorúzást követően közösen énekelték a résztvevők a Talpra magyart, Szatmárnémetiben a magyar nemzeti ünnepen felvonuló húszárokat és fúvósokat tömegek kísérték, de két év kihagyás után Nagyváradon végre ismét sor kerülhetett az esti fáklyás felvonulásra is. Az ünnepségeken a térségben munkálkodó partiumi falugazdászok is részt vettek, de szervezetünket képviselte március 15-én Budapesten, a budai oldalról a Margit-hídon át a Kossuth-térre felvonuló béke menetben Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője is.

pek1.jpeg
kepp-1.jpeg
Szent Korona emlékmű avatás Krasznán
kolto.jpg
Koszorúzás Koltón Petőfi Sándor emlékművénél
beke.jpg
Békemenet Budapesten

 

Az erdősítési támogatásról is kérdezhetik a falugazdászokat
A leromlott mezőgazdasági területek beültetésére, erdősítésére kínált támogatási programról is kérhetnek immár információkat a gazdák a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársaitól, térségi falugazdászaitól.
Főhajtás a szabadságharcosok előtt
Partiumi szerte megemlékeztek március 15-én, magyar nemzeti ünnepünkön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Elődeink 175 évvel ezelőtt mondtak nemet az elnyomó, zsarnoki uralomra és fegyvert ragadva, vérük árán is igent a szabadság és az egyenlőség eszményére.
Hírlevél 2023. február 23.
Február 27-től igényelhetik a hazai sertés- és szárnyastartó gazdaságok a tevékenységüknek megfelelő állatjóléti támogatási csomagokat. Hatással lehet a mezőgazdasági erőgépek gyártására is az új tervezett CO2-kibocsátási normák. Szatmárnémetiben újra Agro Expót rendeznek.
Cookie