×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Falugazdász-megbeszélés Avasújvárosban

2022.09.07 - 09:59
Avasújváros, a bakator szőlő hazájának is nevezett település adott otthont a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat szokásos, szeptember havi találkozójának. A kihelyezett gyűlésen a házigazda szerepét ezúttal Huszár Antal, a település szülöttje, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta környéki falugazdásza vállalta magára.

A találkozón Kovács Szabolcs, a falugazdász-hálózat szervezeti vezetője a küszöbön álló, két napos Vidék a városban rendezvény részleteit, szervezési kérdéseit vitatta meg a falugazdászokkal. A harmadik alkalmához érkező, a falvak értékeit, szokásait és mindennapjait bemutató, lovas fogatozással, állatsimogatással színesített eseményt főként városon vagy városi közegben élő kisgyermekes családoknak ajánljuk. A Vidék a városban rendezvényt szeptember 10.-11. között Szatmárnémeti zöld szívében, a Kossuth-kertben tartjuk.

Gyümölcsös napra hívjuk a gazdálkodókat szeptember 18-án Sárközújlakra is, ahol a partiumi falugazdászokkal együttműködésben a Szatmár megyében működő két LEADER Helyi Akció Csoport (GAL) szervez gyümölcstermesztőknek szóló eszköz és drónbemutatókat, szakmai találkozókat. A rendezvény keretén belül a Partiumi Falugazdász Hálózat szakemberei és meghívottjai 14 és 18 óra között változatos szakmai előadásokra várják a gazdákat a szervezet sátrához. Az érdeklődők – egyebek között – hasznos tanácsokat kaphatnak a gyümölcsösök természetes talajjavítására, tápanyagpótlására és az őszi, aktuális növényvédelmi tennivalókra vonatkozóan is.

img-4104.JPG


Részt vesznek a falugazdász-hálózat Szilágy megyében tevékenykedő falugazdászai a Szilágysági Magyar Napok szervezésébe is, így szeptember 17-én, Zilahon termelői vásárra és a szilágysági magyar gazdák találkozójára hívják és várják a helyi termelőket. A térségi falugazdászok az alkalmat megragadva köszönő okleveleket adnak át azoknak a gazdáknak, akik búzaadományaikkal idén is hozzájárultak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Szilágy megyei gyűjtésének sikeréhez, illetve a programon keresztül a nélkülöző, rászoruló gyermekek, idősek étkeztetéséhez, évi kenyérszükségletének fedezéséhez.

img-4142.JPG


A Partiumi Falugazdász Hálózat folyamatban levő programjai közül szó volt a Kertésztanodába benevező, a falugazdászoktól kapott zöldség-vetőmagokat elvető és az ágyásaikat hűségesen gondozó kiskertészek díjazásáról, jutalmazásáról. A tanulókat, kisdiákokat kertészkedésre és az általuk előállított friss zöldségek fogyasztására ösztönző programot első ízben hirdette meg a falugazdász-hálózat: a tavasszal indított program október 15-én zárul.

img-4096.JPG
img-4094.JPG

 

Hírlevél 2022. november 17.
Meghaladta az 1 millió hektárt az aszály sújtotta termőföldek területe, aminek következtében elképzelhető, hogy Románia lejjebb csúszik az EU-s ranglistán - 2021-ben ugyanis a hetedik legnagyobb mezőgazdasággal rendelkezett. A gazdálkodók gázolaj-támogatásra és terület-alapú támogatásból származó pénzre is számíthatnak és szó van egy állattartóknak szánt, a takarmányozási nehézségek enyhítésére szolgáló egyszeri támogatás bevezetéséről is.
Ösztöndíjat kapnak partiumi egyetemisták
Soros havi munkaülésüket tartották november 3-án Szatmárnémetiben a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai. A megbeszélésen Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is részt vett.
Hírlevél 2022. október 20.
A feje tetejére áll a világ: földimogyoró-termesztésbe lehet fogni akár Romániában is, Dél-Anglia éghajlata pedig lassan a francia bortermő vidékekéhez hasonlít ás hódít az ananász ízű szamóca is. Úgy tűnik, hogy megmenekül a marosludasi cukorgyár, egy friss összesítés szerint pedig az AFIR-tól 2015 óta 85 ezer pályázó kapott támogatást.
Cookie