×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Érszőllősön él a partiumi talajkímélő gazdálkodás úttörője

2021.05.27 - 01:39
A Partiumban még idegen fogalomnak számít a gazdák körében a talajkímélő mezőgazdaság, pedig a technológia egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg az amerikai kontinensen és Ausztráliában. Pedig nem úri hóbortról van szó, hanem a talajművelés jövőjéről, amely a területeink megóvásának középpontjában kell álljon.

Maga a módszer az Amerikai Egyesült Államokból indult világkörüli útjára, mivel az ottani körülmények megkövetelték a változtatást. Sok államban olyan mértékű volt a talajpusztulás, hogy már lehetetlen volt termelni benne – élő talaj helyett csak egy halott ásványi közeg volt. Ez sarkallta a farmereket arra, hogy lépéseket tegyenek a talajpusztulás megfékezése érdekében megállítva ezáltal a talajeróziót. A technológia lényege hogy a talajt a minimális mértékben bolygatják, valamint igyekeznek egész évben élő növényeket tartani a talajban ami takarja és védi az erős napfény és a szél káros hatásaitól. Ennek következtében a talajból minimális mennyiségű anyag (talaj, víz, tápanyag és kemikáliák) távozik, a szerves anyag a talajban marad, a növényi maradványok pedig a talajfelszínen.

Ezt az tájainkon új technológiát próbálja gyakorlatba ültetni Bajnok József érszőllősi gazdálkodó – lassan négy éve, miután Kökény Attila egyik előadása után eldöntötte, vigyáznia kell a földre, amelyen gazdálkodik, ha azt akarja, hogy a dédunokáinak is teremjen. A gyakorlati megvalósítást dokumentálódás, magyarországi, szerbiai konferenciákon való részvétel előzte meg.

Elmondása szerint a szántóföldi növénytermesztésben a talaj megmunkálása az egyik legköltségesebb munkafolyamat, ha ezt minimalizálni tudjuk, nem csak a talajt kíméljük, hanem a pénztárcánkat is. A növények tápanyagutánpótlásán vagy védelmén terméskiesés nélkül nem hajthatunk végre költségcsökkentést, ám a hagyományos talajmegmunkálás észszerű kihagyásával sokat spórolhatunk. A szántás kiváltásával már jelentős megtakarításokat könyvelhetünk el, ami csak egy másodlagos tényező a talajminőség javulása mellet. Bajnok József azt mondja, a helybéli gazdák eleinte igencsak furcsállották, hogy ő nem a konvencionális módszerekkel gazdálkodik, de lassan megszokták és úgy tűnik, a kezdeti sikerei láttán még követői is lesznek.

„Nem egyszerű út ez mert tele van buktatókkal és kudarcokkal, de a végeredmény kárpótolja az embert. A módszer kicsit eltérő gépparkot igényel, mint egy hagyományos gazdaság, azonban egy kis találékonysággal le lehet küzdeni a kezdeti nehézségeket” – mondja Bajnok József, aki teljesen mellőzte az eke használatát a gazdaságában, ehelyett nagyobb figyelmet fordít a mechanikus, illetve mikrobiológiai tarlókezelésre valamit a takarónövényekre. A talajt egy élő egységként fogja fel, aminek a különböző paramétereit – pH-érték, humusztartalom – figyeli és állandóan tanulmányozza.

Ottjártunkkor már meglévő takarónövényt nem találtunk, a tavaszi kultúrák ugyanis már el voltak vetve, de a maradványaik jól látszottak a talaj felszínén.

Az úgynevezett min-till (minimális talajmozgatás) semmiféle terméskiesést nem jelent egyik megtekintett kultúrában sem.

A talajkímélő mezőgazdaság nem úri hóbort, hanem a talajművelés jövője, amely a területeink megóvásának középpontjában kell álljon – a talajaink állapota számos tekintetben romló tendenciát mutatnak, és valljuk be nem ugyan azokat a körülményeket biztosítjuk, mint dédapáink hosszú évszázadokon keresztül. Nehéz gépekkel tapossuk, a túlzott műtrágya használattal elsavasítjuk, szervesanyagot pedig igen csekély mennyiségben juttatunk vissza, az istállótrágyázás lassan idegen fogalommá válik a szántóföldi kultúrákban. Ezeket figyelembe véve elgondolkodtató jövőkép vetül elénk, közben pedig beláthatjuk, hogy hamarosan ez a módszer lesz a termőföldejeink megmaradásának a záloga.

Huszár Antal falugazdász

Címkék:
#talajművelés
A talajvédelem tíz szabálya
A talaj védelme nem csak a gazda, de mindannyiunk, az egész bolygónk jól felfogott érdeke. Dr. Stefanovits Pál múlt században megfogalmazott, a talaj védelmét biztosító parancsolatai 2021-ben talán még aktuálisabbak, mint korábban. És nagyon úgy tűnik, az elkövetkezendő években is igencsak meg kell fontolnunk mindeniket.
A közép-mélylazítás előnyei
A lazítás a tömörítéssel ellentétes folyamat: csökken a talaj térfogattömege, nő a hézagtér, és benne a légtérfogat százaléka. Javul a talaj vízbefogadó és víztároló képessége, csökken az összefolyás, és lejtős területen a vízelfolyás. Mutatjuk, mit tartson szem előtt.
Hatályba léptek a talajtörvény előírásai
Január 1-től hatályba léptek a 2020/246-os talajtörvény az előírásai, ami egy olyan jogszabály, amilyen eddig Romániában nem létezett. Ennek révén révén megelőzhető a talaj leromlása, ökológiai funkcióinak a módosulása, és tisztázódhat a talajvagyon.
Cookie