×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Bihari gazdafórum: elért eredmények, új agrártámogatások

2023.03.17 - 12:22
Gazdafórumra hívja március 18-án Biharra, az RMDSZ Bihar megyei szervezetével és a Romániai Magyar Gazdák Egyesületével közösen a Bihar megyei gazdálkodókat, mezőgazdasági termelőket a Partiumi Falugazdász Hálózat. A szombat délután 4 órától kezdődő rendezvénynek a községközpontban levő művelődési ház ad otthont.

A fórumon az uniós mezőgazdasági támogatásokról, a vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről és az ágazat erősítését, válságtámogatását szolgáló kormányprogramokról kaphatnak hasznos, részletes információkat a gazdák.

A bihari rendezvényen a hazai támogatási programokat kezelő mezőgazdasági intézmények szakemberei tájékoztatják a termelőket, agrárvállalkozásokat azokról támogatásokról, amik a Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ), a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), illetve a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közvetítésével használhatnak fel a gazdák, de szó lesz a parcellák felméréséről és telekkönyvezéséről is, ami kapcsán a kataszteri hivatal munkatársai válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

A találkozón az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának elmúlt kétesztendei eredményeit is mérlegre állítják: az elért megvalósításokról, támogatási programokról Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának alelnöke számol be. A gazdafórum kiváló lehetőség a szakmai és az üzleti kapcsolatok felvételére, a megfelelő pályázatírók kiválasztására azoknak a fiatal gazdáknak, mezőgazdasági termelőknek, termelői szervezeteknek, akik szeretnék kihasználni az idéntől megnyíló farmfejlesztési, gépvásárlási támogatási lehetőseket. A gazdák elképzeléseinek megvalósítását, a pályázatok előkészítését és a szakmailag, gazdaságilag megalapozott üzleti tervek összeállítását a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) tapasztalt pályázatíró-csapata segíti, akik szintén ott lesznek a bihari gazdatájékoztatón.

Találkozzunk tehát március 18-án, 16 órakor Biharon, a helyi kultúrotthonban.

A növénytermesztők és az állattenyésztők is sikerrel vették az akadályokat
A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete és a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak közreműködésével újabb hatvan, magyar ajkú partiumi gazdálkodó szerzett uniós pályázásra feljogosító mezőgazdasági szakképesítési diplomát a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság napokban zárult tanfolyamain.
Erősödik a Partiumi Falugazdász Hálózat
A Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei csapatát erősíti márciustól Laskovics István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének munkatársa – derül ki a szervezet munkatársainak február 21-i találkozóján.
Minden, amit az idéntől induló új agrártámogatásokról tudni kell
Február 3-án, a Bihar megyei Érmihályfalván rajtol Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő és a Partiumi Falugazdász Hálózat közös szervezésű, mezőgazdasági támogatásokról és pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató karavánja.
Cookie