×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Támogatók is segítették a Kiskertész program sikerét

2024.07.02 - 18:27
A nemrég lezárt tanévben is sikeres volt a Partiumi Falugazdász Hálózat Kiskertész programja: az elsősorban Bihar és Szilágy megyében meggyökerezett programban Nagy László érmelléki falugazdász és Csere Nagy Józsefnek köszönhető, hogy adakozó gazdálkodóktól a zöldségmagok és -palánták jó helyre kerültek.

Nagy László vigyázó szemeit a diákokon tartotta, akik a mezőgazdaság, zöldségtermesztés mellett kötelezték el magukat már a középiskolai évek idejére is.  

A diákok lelkesedése és a tanárok odafigyelése mellett azonban arra is szükség volt, hogy támogatók segítsék a kis kertészek boldogulását. És nem csak az ő boldogulásukat: vetőmagokat kaptak rászorulók, nehéz körülmények között élők is, hogy a kerti munka „gyümölcsével”, ez esetben zöldségével könnyebbé váljon a mindennapi betevő megteremtése.

„Évekkel ezelőtt elkezdtük a Kiskertész programot, s büszkén mondhatom, hogy ma már vannak olyan gazdák, akik reflex-szerűen nekünk ajánlják fel az eladatlan palántáikat, hogy azok ne vesszenek kárba. Hátrányos helyzetű családoknak és olyan iskoláknak adtunk ebből, ahol mezőgazdasági tevékenység folyik. Tas Csongor Értkörtvélyesről, Kiss Róbert és Tasnádi Krisztián Értercsáról összesen 10 ezer palántát ajánlottak fel idén a Kiskertész programban”.

Bihar megyében, Érmihályfalván egyébként mezőgazdasági pofilú líceum is működik, melynek gazdaságában a diákok nagy odafigyeléssel gondozzák a veteményt, illetve a Gálospetriben található árvaházhoz tartozó területen is termesztenek zöldségeket a gyerekeknek. De szegény sorban élő bihari családok is kaptak a palántákból.

kiskertesz.jpg


Hasonló a helyzet Szilágy megyében is, ott is él és virul a Kiskertész program, köszönhetően a falugazdászok munkájának és a támogatók nagylelkűségének.

„Vetőmagot kapott a Kiskertész program két cégtől is, gyakorlatilag minden nálunk népszerű zöldség magjából kaptunk és adtuk tovább a gyerekeknek és a rászorulóknak. Az áprilisi mag-adomány után május végén pedig gazdák zöldségpalántákkal segítették a programot – ezek nagyrésze a szilágyságban található zsoboki gyermekotthon kertjébe került. Ott egyébként több mint harminc gyermek-fiatal talál otthonra, és nagy terület áll rendelkezésükre zöldségtermesztésre is” – tudtuk meg Csere Nagy József szilágysági falugazdásztól.

 

Bihar megyében is kiosztották a gazdák adományait
A Bihar megyében működő gyermekotthonokba is megérkeztek a zöldséggel és gyümölccsel megtöltött zsákok, ládák, adománycsomagok a szegények világnapja alkalmából.
Szegények világnapja: Szatmár megyében célba értek az adományok
Célba értek a Szatmár megyei gazdálkodók zöldség- és gyümölcsadományai a szegénynek világnapján. A Partiumi Falugazdász Hálózat a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve az elmúlt időszakban azon dolgozott, hogy eljuttasák a felajánlott idényzöldségeket és gyümölcsöket a nélkülőző gyermekek, családok számára.
Bihari borászok mesélnek
Újabb kötettel – ezúttal a Bihar megyei borászokról szólóval – bővült a Partiumi Falugazdász Hálózat a történelmi Partium borászait, pincészeteit magyar és román nyelven bemutató „A szőlőtől a pohárig” könyvsorozata.
Cookie