×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Az almatárolás titkai

2021.11.02 - 17:02
Az almatárolás célja a gyümölcs fogyasztási időszakának meghosszabbítása, a piacok és a gazdaságok tehermentesítése az őszi szüreti és szállítási csúcsidőszakban. A hosszú távú tárolására akkor van lehetőségünk, ha megfelelő, szabályozott körülmények között egészséges gyümölcsöt raktározunk el. A kórokozók elszaporodása azonban jelentős károkat okozhat. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni.

Az alma tartós tárolása ma már olyan élelmiszeripari tevékenység, amely szerves kiegészítője mind a termesztő üzemnek, mind a kereskedelemnek. A tárolás gazdaságossága abban realizálódik, hogy a szüret időszakában a piac igényén felüli alma mennyiségének – mint árunak – a fogyasztási értékét megtartjuk. A tárolt gyümölcs élő szervezet, amely adott környezetben az alkalmazott termesztéstechnika hatásai mellett alakult ki. Ezért a tárolás eredményességét két alapvető tényezőcsoport határozza meg: egyrészt a természeti adottságok, termesztéstechnika és a fajtabiológiai adottságai, másrészt pedig a tárolási technológia módszerei.

Az alma eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5 Celsius foknál nem magasabb és télen sem megy -1 fok alá. A hőmérsékletet elsősorban szellőztetéssel szabályozzuk. Hideg téli napokon a szellőztetést a déli órákban, melegebb őszi napokon pedig éjjel végezzük el. A tárolónak nem csak a hőmérséklete, hanem a páratartalma is meghatározó tulajdonság. A legkedvezőbb a 90%-os relatív páratartalom, így akadályozva a termések fonnyadásának megakadályozását. Az alacsony páratartalmat edényekben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük. Az alma eltarthatóságát azonban nem csak külső, de beltartalmi értékek is befolyásolják. A magasabb savszázalékkal rendelkező gyümölcsök jobban polcon tarthatók. A vastagabb héjú fajták külső behatásra kevésbé érzékenyek, így sérüléseknek jobban ellenállnak. A tárolhatóságot emellett alapjaiban megszabja a fajta. Rövid ideig, 2–4 hónapig tárolható az elstar és jonatán fajta. Hosszú ideig őrzi meg frissességét az idared, jonagold, golden és starking fajta, ezek akár 6–10 hónapig tárolhatók.

A betárolt termések épségét kéthetente ajánlott ellenőrizni. Nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik. Az almát ne helyezzük más termény – például birsalma, hagyma – közelébe, mert könnyen átveszi azok ízét.

Ugyancsak csökkenteni kell a legkorszerűbb technológia alkalmazásával a tárolás másik nagy költségcsoportját, a mennyiségi és minőségi veszteségeket. Ezeket a veszteségeket legnagyobb mértékben az optimális szürettel és tárolással, valamint az alma növekedését és fejlődését figyelembe vevő agrotechnikai módszerek alkalmazásával csökkenthetjük.

Fotó: agroforum.hu

A betárolt gyümölcsöket több betegség is veszélyezteti. Az egyik legjellemzőbb az úgynevezett keserű rothadás, amelyet leggyakrabban a Gloeosporium perennans és Gloeosporium album nevű gombafajok okoznak. Kezdetben barna, rothadó folt jelentkezik a gyümölcs felületén, mely egyre mélyebb lesz. Ez ellen megelőzéssel van lehetőségünk védekezni, fontos a betakarítást követő gyors, alacsony hőmérsékleten való tárolás.

Fotó: agroforum.hu

Jelentős tárolási problémát okozó betegség a botritisz, amelyet a Botrytis cinerea okoz. Néhány mm kiterjedésű barna foltok keletkeznek a gyümölcsön, amelyek enyhén besüppednek, a gyümölcs húsa szivacsos állagúvá válik és megbarnul. A botritisz jelentősen rontja a gyümölcs értékesíthetőségét. A tárolt gyümölcsök érintkezés útján is képesek megfertőzni egymást, így könnyen alakulnak ki beteg gócok. Helyes agrotechnikával csökkenteni tudjuk a kártételt. Elsődleges fontosságú, hogy csak egészséges, sérülésmentes gyümölcsöt tároljunk, a szabályozott légterű tárolók alkalmazása hatékony megoldás.

Fotó: agroforum.hu

Az alma esetében nagyon jelentős tárolási betegség az alternária – az Alternaria alternata kórokozó a gyümölcs felületén a kocsány és sebzések körül okoz sötétbarna, besüppedő foltokat, amik a hús barnulását, rothadását is eredményezik. Védekezésre a szabályozott légterű tárolók nyújtanak lehetőséget.

Fotó: agraragazat.hu

Az alma penicilliumos gyümölcsrothadása – kék vagy zöld rothadás néven is ismert betegség – is komoly kártétet okoz. A kórokozó az érett gyümölcsök kedvelője, almafajták közül sem válogat. A kártétel elég jellegzetes vizenyős foltokkal kezdődik a gyümölcs héján. A betegség következtében a héj könnyen felreped, majd ezek mentén alakul ki a kékes-zöldes színű gomba. Az egészséges és nem túlérett gyümölcs betárolása az elsődleges megelőzés.

A tárolás során keletkező veszteségek gyérítésére alkalmazhatók gombaölő készítmények, melyeket vegetációs idő alatt, betakarítás előtt kell kijuttatni.

Bucsás Sándor falugazdász

Címkék:
#almatermesztés
Rezisztens almafajták a Sebes-Körös völgyében
A Föld lakosságának növekedése egyre nagyobb feladatok elé állítja a mezőgazdaságot, legyen szó állattenyésztésről vagy növénytermesztésről. A megfelelő mennyiségű és minőségű termékek előállítása nem mindennapi feladat, a gazdatársadalom pedig a tudomány oldalán kell szembenézzen az új kihívással. Mutatjuk, milyen almafajtákkal érdemes próbálkozni.
Cookie