×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

A gazda, aki ösvényt tapos társainak

2021.06.24 - 16:41
Égerhát tájegységileg a Szilágysághoz tartozik, korábban Szilágy vármegye része volt, ma Máramaros megyéhez van csatolva. Népessége 650 fő, ebből 130 magyar. Köztük Besenyei Szilárd, akinek családi gazdasága példa lehet sokunk számára. A környéken úttörőként szövetkezeti tag is lett, csatlakozott a Boviterra – regionális szövetkezethez.

Besenyei Szilárd 39 éves, feleségével 3 gyereket nevelnek. Egy előre tervező, lendületes, szorgalmas, gondolkodó és gondoskodó fiatal gazda, aki 20 éve tevékenykedik. Összesen 10 hektár szántóföldet művel, emellett 3 hektár legelője is van. Szarvasmarha állományát 2020-ban beíratta az STV (COP)-ba, mert saját bőrén érzi, hogy a felvásárlók a termékek árat mindig úgy szabják meg, hogy abba már eleve bele van számolva a támogatás értéke és ráadásul a pályázási lehetőségből származó bevétel is.

Jelenleg 3 tehén, 8 növendék és az idei borjak vannak a gazdaságában – az állatokat egy-két kivétellel sikerült beíratni a Simmentáli (BR) - hús STV-be (COP). Sajnos a 2021 februárban hozott jogszabályváltozások miatt nem kérhetett támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől, de az új ellésekkel és a növendékek vemhesítésével várható növekedéssel a következő évben már részesül a támogatásból.

A környéken egyedüliként, ismét úttörőként szövetkezeti tag is lett, csatlakozott a Boviterra – regionális szövetkezethez. Legyen bármilyen nehéz is egy vállalkozást elindítani, de itt már van egy gazda a környéken, aki kitaposta az ösvényt és irányt mutat a többiek számára.

A faluban lévő nyolc tehenes gazdának 70 tehene van, de senki más nem szándékozott komolyabb alapokra emelni a gazdaságát és nemesítő tenyésztésbe fogni, törzskönyvet szerezni a teheneknek és a borjaknak. Mondhatni szintén elsőként a környező falvakban, most már a szövetkezet segítségével, a tehenek küllemi bírálata után, irányított párválasztással történik a megtermékenyítés.

A szimentáli fajtát alakulásakor vegyes fajtának szánták. Akkor az volt az igény, így alakították a jelleget kigondoló tenyészmérnökök. Mégis jól érzékelhetően el lehet különíteni a tenyészbika (apai) ágon végzett nemesítés nyomán a hús-, illetve a tej jelleget.

Azt mondja, a tej nagyon alacsony ára miatt szeretné megpróbálni a húsmarha tartást, a tehenektől azonban nem szeretne megválni. Gazdatársainak azt tanácsolja, merjenek nagyot álmodni és ne féljenek az újdonságtól, mind azt STV (COP), mind pedig a szövetkezés számtalan előnnyel jár. Ezekről idén ősszel, a nagyobb munkák után Besenyei Szilárddal közösen, a gazdaság bemutatásával egybekötött részletes tájékoztatót tartunk.

Bartha Károly falugazdász

Több tejet, tojást és mézet importált Románia, mint tavaly
Az idei év első hat hónapjában Románia 348 millió euró értékben importált nyers tejet, tojást és mézet – ez 14 százalékos növekedés az előző esztendő azonos idő­szakához képest.   Románia 414,7 millió euró értékben importált húst és belső­ségeket az idei első félévben, ami több mint 7%-os csökkenést jelent 2020 azonos időszakához képest.
Az ár helyett az összetételre figyelnek a hús­készítményt vásárlók
Tíz városi személyből hét legalább heti egy alkalommal eszik szalámit, kolbászt vagy más hús­készítményt, a gyerekek viszont átlagban heti három alkalommal fogyasztanak hideg felvágottakat. Ez az iSense Solutions közvélemény-kutató cég legújabb felméréséből derül ki.
Példaértékű gazdaságok: bogyósgyümölcs termesztők Kálmándon
A bogyós gyümölcsű növények fontos szerepet töltenek be a családok ellátásában és kedves lakói a házikerteknek, hisz viszonylag kis helyet igényelnek és telepítésük után gyorsan termőre fordulnak. Kálmándon Sasu Lucian és Belényi Gábor a kiskert helyett nagyobbat álmodott. A vállalkozásukat siker koronázta. Erről szól az alábbi videó.
Cookie