×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Tervezés és kitartás Mezőtelkiben

2021.05.27 - 09:06
Hevesi Gyulának régi álma volt, hogy gazdaságába a jó öreg 650-es UTB román traktor mellé vásárolni tudjon egy jobbat, mondjuk egy Belarus 820-ast, majd eljusson a még erősebb, 13 lovas John Deerhez. Bizonyította, hogy a kitartó munka eredménye és gyümölcse meglátszik azokban a gazdaságokban, amelyekben nemcsak álmodoznak, hanem tesznek is annak érdekében, hogy az álom valóra váljon.

1969 január elsején született Mezőtelkiben, itt kezdte az általános iskoláit, majd Élesden fejezte be, onnan a Nagyváradi Mezőgazdasági gimnáziumba felvételizett.

Tanulmányai befejezése után 1988-tól a Telegdi mezőgazdasági szövetkezethez került. Édesapja traktoron dolgozott, gyerekkorában sokszor elkísérte őt a szántóföldekre, ide vezethető vissza a mezőgazdaság iránti szerelem.

A szövetkezet 1998-ban megszűnt és azok a traktorok, amelyek a szövetkezet tulajdonába voltak, eladásra kerültek. Azok a mezőgépészek élhettek az elővásárlás jogával, akiknek a munkaeszközük volt. Így lett az első munkagépe egy 650-es UTB traktor, édesapjával közösen ezzel művelték a családi földtulajdont, amelynek összterülete 7,5 hektár, ezen kívül bérmunkában is dolgoztak a falubelieknek.

Elsősorban kukorica, búza és napraforgó termesztéssel foglalkoztak. 2010-ben egy európai uniós pályázatból megvásárolta az első új traktorját, teljes felszereltséggel, amely hozzásegítette ahhoz, hogy a megművelt földterület nagyságát 52 hektárra növelje. Továbbra is fenntartotta a nagykultúra termesztését mivel a mezőtelki föld igen alkalmas a napraforgó, búza és kukorica termesztéséhez.

2012-ben megvásárolta az első John Deer aratógépet, ekkor már az általa művelt földterület 60 hektáros. Fia örökölte a mezőgazdaság iránti szeretetet, ő segít a földek megmunkálásában és a gépek karbantartásában, ezért három év múlva egy nagyobb kapacitású aratógépre váltott.

Tavaly vált valóra a két évtizedes álom, egy 6630as John Deer traktort vásárolt, így már több mint 80 hektáron gazdálkodhat és ezen felül még bérmunkát is vállal, a termés 80 százalékát előre lekötve értékesíti.

Továbbá a forgótárcsás búza- és kukorica vetőgépek is megtalálhatók a gépparkjában, ezek megvásárlása előtt sokszor egyeztetett velem, mint a körzetért felelős falugazdásszal, közösen látogattunk el több mezőgazdasági kiállításra, a magyarországi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra illetve a Debreceni Farmerexpóra is.  

Hevesi Gyula az évek során megtanulta, hogy egy jó mezőgazdász legkevesebb 5 évre tervez, a kitartó munka eredménye és gyümölcse pedig meglátszik azokban a gazdaságokban, amelyekben nemcsak álmodoznak, hanem tesznek is annak érdekében, hogy az álom valóra váljon.

Bucsás Sándor falugazdász

Címkék:
#családigazdaság
A gazda, aki ösvényt tapos társainak
Égerhát tájegységileg a Szilágysághoz tartozik, korábban Szilágy vármegye része volt, ma Máramaros megyéhez van csatolva. Népessége 650 fő, ebből 130 magyar. Köztük Besenyei Szilárd, akinek családi gazdasága példa lehet sokunk számára. A környéken úttörőként szövetkezeti tag is lett, csatlakozott a Boviterra – regionális szövetkezethez.
A családi gazdaságok támogatása is szerepel a kormányprogramban
A családi gazdaságok megszilárdítása is szerepel a Florin Cîțu vezette jobbközép kormány prioritásai között. A kormányprogram a bürokrácia csökkentését célzó intézkedéseket is megfogalmaz és támogatja az állattenyésztési ágazat beruházásait.
Cookie