×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Támogatjuk fiatal agrárszakembereink fejlődését

2022.12.21 - 20:03
Három térségi agrár- és vidékfejlesztés szakos egyetemi hallgatót részesít a 2023-as tanévben is tanulmányi érdemösztöndíjban a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az anyagi támogatás tíz hónapra szól.

Az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan továbbra is felkarolja és ösztöndíjjal segíti a magyar ajkú, tehetséges, jó tanulmányi eredményeket felmutató mezőgazdasági szakos egyetemi hallgatók szakmai képzését a magyar Agrárminisztériummal közösen a Partiumi Falugazdász Hálózat.

A szervezet által felajánlott érdemösztöndíjat – a nyilvános pontozási kritériumok alapján – a 2023-as tanévre három egyetemi hallgató nyerte el, akiknek szakmai fejlődését, tanulmányi előmenetelét ily módon tíz hónapon keresztül havi 33 ezer forintnak megfelelő lejjel támogatja a Partiumi Falugazdász Hálózat.

A falugazdász-ösztöndíjban Szilágy megyéből Anderlik Ádám, Máramaros megyéből Szőlősi Balázs, Szatmár megyéből pedig Fülep-Izabella Mária részesül. Az ösztöndíj-támogatásról szóló okleveleket a partiumi falugazdászok december 17-i, Szatmárnémetiben tartott gálarendezvényén vehették át a jövő felkészült agrárgenerációját képviselő jelöltek. Az ösztöndíj-okleveleket Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora és Kovács Szabolcs szervezeti vezető adta át a hallgatóknak.

Szilágy megyéből Anderlik Ádám a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, azon belül a Mezőgazdasági kar harmadéves hallgatója. Közel áll ez az ágazat a szívéhez, hiszen családja is mezőgazdasággal foglalkozik, de ami még ösztönzőbb, nagyapja és dédnagyapja is agrármérnökként dolgozott. Legkedveltebb szakterülete a növényvédelem, és jövőbeli tervei közé tartozik, hogy az alapképzés elvégzése után, növényvédelmi irányultságú mesterképzésen képezze magát tovább. Az ott szerzett tudást növényvédelmi szakmérnökkét kívánja kamatoztatni. Hosszútávú céljai között saját gazdaság létrehozása is szerepel.

osztondijasok.JPG

Máramaros megyéből Szőlősi Balázs is a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen, Mezőgazdasági karon tanul. Számára a mezőgazdaság kikapcsolódást jelent, és az évek elteltével rájött, hogy nagyon fontos szerepet játszik minden ember életében. Célja, hogy az egyetem befejezése után tudását átadhassa a területen tevékenykedő gazdáknak és kis vállalkozóknak, a könnyebb megélhetés és szakmai útbaigazítás érdekében. Konferenciákon és a Partiumi Falugazdász Hálózat rendezvényein, eseményein is rendszeresen részt vesz.

A harmadik ösztöndíjas hallgató a Szatmár megyei Mikoláról származó Fülep Izabella-Mária. Izabella a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának Nagyváradra kihelyezett mezőgazdasági mérnök szakos hallgatója. Tőle sem áll messze a mezőgazdaság, hiszen sokat segít szüleinek, akik 8,5 hektáron nagykultúra termesztésével foglalkoznak. Az egyetem elvégzése után kamatoztatni szeretné tudását a családi gazdaságukban és természetesen a gazdák segítésében. Ezek mellett tanulmányait szeretné folytatni majd mesterfokon.

 

Hírlevél 2024. február 17.
Kutatók megtalálták a módszert, amivel kevesebb víz felhasználásával is lehet paradicsomot termelni. Támogatást kaphatnak a fokhagymatermesztők. Félig tök, félig uborka zöldséget hoztak létre, az új hibrid innovációs díjat ért. Jóváhagyta a kormány a Gazdahitel programot és az öntözőrendszert használó gazdák 2024-es évre szóló támogatását.
Románia számára engedményt hozott az Európai Bizottság a GAEC 8 szabványban
A gazdák csak akkor kapják meg a nekik járó KAP-támogatásokat, ha megfelelnek az új környezeti és éghajlati előírásoknak.
Hírlevél 2024. február 07.
Számos metszésbemutatót és gazdatalálkozót tartanak a falugazdászok a következő napokban. Az újfajta Limonádéalmáról, a több kilométeres rekord-hosszúságú kolbászról is olvashat hírlevelünkben. Jó hírekkel is szolgálunk a romániai gazdáknak.
Cookie