×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Szentjobbon szervezik az ünnepélyes búzaösszeöntést

2021.08.09 - 13:37
Szentjobbon szervezi meg augusztus 15-én, vasárnap az ünnepélyes búzaösszeöntést a Partiumi Falugazdász Hálózat. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékben jelenleg is zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében az adománygyűjtés.

A kép a 2020-as, I. Partiumi Búzaösszeöntő Önnepségen készült

Szentjobbon fogják összeönteni augusztus 15-én, vasárnap délután a tágabb értelemben vett négy partiumi megyéből (Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros) begyűjtött búzát, amelyet a rászorulóknak ajánlanak fel a gazdák. „Jelképes helyszín ez, hiszen ezen a településen őrizték egykor Szent István jobb kezét, és emiatt egyúttal üzenettel is bír a Kárpát-medencében (és nemcsak itt) élő magyarok számára” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

 

Az I. Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepséget Mezőpetriben szervezték, erről itt írtunk részletesen.

 

Kovács Szabolcs, a gyűjtést koordináló Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője felidézte, tavaly csatlakoztak először a karitatív akcióhoz, 17 munkatársuk tartja a kapcsolatot a maga területén a gazdákkal, irányítja őket a gyűjtőpontokhoz. 2020-ban közel 110 tonna búza gyűlt össze több mint 600 gazda adományából a négy megyéből (Bihar – 52 tonna, Szatmár – 43 tonna, Szilágy – 12 tonna, Máramaros – 2,2 tonna), amit 58 tonna lisztté őröltek. Idén eddig 65 tonnánál tartanak (Bihar megyében 36 tonnánál), de az akció még nem zárult le, továbbra is várják az adományokat, egészen szeptemberig. „Ez nem a megyék közti versengésről szól, hiszen nem mindenütt azonos a mezőgazdasági potenciál” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs. Hozzátette: a kedvezményezettek az egyházak és a civil szervezetek, és augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén, a közösen összegyűjtött búzaszemekből őrölt lisztből készült kenyereket eljuttatják az egyházközségeknek, hogy meg tudják áldani ezeket.

Szentjobb polgármestere, Zatykó Jácint megtiszteltetésnek nevezte, hogy a településen fogják összeönteni a partiumi megyékben összegyűlt búzát. Az ünnepség 15 órakor kezdődik a turisztikai központban. A köszöntőbeszédek után fellép a micskei Görböc Néptáncegyüttes, Meleg Vilmos színművész és a Vadvirágok Népdalkör. Mezőgazdasági kiállítást lehet megtekinteni, egyaránt meg lehet tekinteni azokat az eszközöket, amelyet őseink használtak valamint az új gépeket is. Emellett vásárt is szerveznek helyi termékekből (lekvár, méz, bor, pálinka), és átadják a Sebes-Körös-völgyi vándorbölcsőt. A búzát Májernyik Mihály római katolikus apát, esperes-plébános-kanonok és Joó Katalin református lelkész áldják meg. (Forrás: erdon.ro)

Máramarosi búzaösszentő-ünnepség
Hálaadó istentisztelettel egybekötött búzaösszeöntő ünnepséget tartott szeptember 24-én, vasárnap délután, Monón a Máramaros megyei magyar gazdaközösség.
Kenyér a rászorulóknak, köszönet a gazdáknak
Búzaösszeöntő ünnepségen mondtak köszönetet a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot búzaadományaikkal támogató érmelléki, hegyközi, Szalonta-vidéki, Nagyvárad-térségi, illetve a Berettyó és a Sebes-Körös völgyi mezőgazdasági termelőknek a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai.
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget tartottak május 20-án Felvidéken, a Gömöri medence keleti részén, a Sajó völgyében fekvő Hanva településen. A zöldelő búzamezőkre áldást-kérő ökumenikus ünnepségre a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” programban résztvevő anyaországi és határontúli gazdaszervezeteket várták.
Cookie