×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Szentjobbon szervezik az ünnepélyes búzaösszeöntést

2021.08.09 - 13:37
Szentjobbon szervezi meg augusztus 15-én, vasárnap az ünnepélyes búzaösszeöntést a Partiumi Falugazdász Hálózat. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékben jelenleg is zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében az adománygyűjtés.

A kép a 2020-as, I. Partiumi Búzaösszeöntő Önnepségen készült

Szentjobbon fogják összeönteni augusztus 15-én, vasárnap délután a tágabb értelemben vett négy partiumi megyéből (Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros) begyűjtött búzát, amelyet a rászorulóknak ajánlanak fel a gazdák. „Jelképes helyszín ez, hiszen ezen a településen őrizték egykor Szent István jobb kezét, és emiatt egyúttal üzenettel is bír a Kárpát-medencében (és nemcsak itt) élő magyarok számára” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

 

Az I. Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepséget Mezőpetriben szervezték, erről itt írtunk részletesen.

 

Kovács Szabolcs, a gyűjtést koordináló Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője felidézte, tavaly csatlakoztak először a karitatív akcióhoz, 17 munkatársuk tartja a kapcsolatot a maga területén a gazdákkal, irányítja őket a gyűjtőpontokhoz. 2020-ban közel 110 tonna búza gyűlt össze több mint 600 gazda adományából a négy megyéből (Bihar – 52 tonna, Szatmár – 43 tonna, Szilágy – 12 tonna, Máramaros – 2,2 tonna), amit 58 tonna lisztté őröltek. Idén eddig 65 tonnánál tartanak (Bihar megyében 36 tonnánál), de az akció még nem zárult le, továbbra is várják az adományokat, egészen szeptemberig. „Ez nem a megyék közti versengésről szól, hiszen nem mindenütt azonos a mezőgazdasági potenciál” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs. Hozzátette: a kedvezményezettek az egyházak és a civil szervezetek, és augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén, a közösen összegyűjtött búzaszemekből őrölt lisztből készült kenyereket eljuttatják az egyházközségeknek, hogy meg tudják áldani ezeket.

Szentjobb polgármestere, Zatykó Jácint megtiszteltetésnek nevezte, hogy a településen fogják összeönteni a partiumi megyékben összegyűlt búzát. Az ünnepség 15 órakor kezdődik a turisztikai központban. A köszöntőbeszédek után fellép a micskei Görböc Néptáncegyüttes, Meleg Vilmos színművész és a Vadvirágok Népdalkör. Mezőgazdasági kiállítást lehet megtekinteni, egyaránt meg lehet tekinteni azokat az eszközöket, amelyet őseink használtak valamint az új gépeket is. Emellett vásárt is szerveznek helyi termékekből (lekvár, méz, bor, pálinka), és átadják a Sebes-Körös-völgyi vándorbölcsőt. A búzát Májernyik Mihály római katolikus apát, esperes-plébános-kanonok és Joó Katalin református lelkész áldják meg. (Forrás: erdon.ro)

Magyarok Kenyere: Vasárnap Koltón öntjük össze a partiumi búzát
Partiumi búzaösszeöntő ünnepségre hívja augusztus 14-én a Máramaros megyei Koltóra a Partiumi Falugazdász Hálózat mindazokat a gazdákat, támogatókat, akik búza-, liszt- vagy pénzadományaikkal idén is hozzájárulnak a Magyarok Kenyere Program sikeréhez.
Búzaszentelés lesz vasárnap Székelyhídon
A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében búzaszentelés lesz április 24-én a Bihar megyei Székelyhídon. A szentelés ceremóniáját Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes végzi el. A rendezvény teljes programja itt olvasható.
Közel 100 tonna búzát gyűjtöttünk a Magyarok kenyeréhez
Az anyaországi Martonvásáron tartották a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei adományozó ünnepségét. Az eseményen a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek. A Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei gazdák felajánlásainak köszönhetően a szervezet falugazdászai idén közel 100 tonnányi búzából őrölt kenyérlisztet osztanak szét a térségben működő oktatási és szociális intézmények között.
Cookie