×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Rompan: jó lesz az idei búzatermés, de drágul a kenyérgabona

2021.05.11 - 08:12
A sütőipari vállalatok érdekvédelmi szervezete (Rompan) azt állítja, hogy jó lesz az idei búzatermés, azonban számolni kell az árak emelkedésével is. Tavaly 6,41 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be az országban, 37,7 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

buza-zold-vetes.jpeg

„A búzatáblák biztató jövőt jósolnak, csakúgy, mint a repce és az árpa esetében. Ha még lesz két kiadós eső, akkor nagyon jó terméssel számolhatunk. De ennek ellenére magasabb árakkal kell számolni a kenyérgabona esetében. Ez az áremelkedés hozzájárulhat azonban a gazdák talpra állasához, mivel tavaly súlyos veszteségeket szenvedtek az aszály miatt” – nyilatkozta Aurel Popescu, a Rompan elnöke. Arra a kérdésre, hogy a betakarított búza mennyisége meghaladhatja-e a 2019-ben jegyzett 10 millió tonnát, azt válaszolta: „az idei mennyiség valahol 8,5 millió tonna körül lesz.”

A Rompan elnöke arról is beszélt, hogy a búza ára jelenleg 900 lej/tonna körül mozog, ami a tavalyi évhez viszonyítva magas ár, akkor ugyanis hiány volt a hazai piacon. „2020-ban nehéz helyzetben voltunk, az állami tartalékból kellett kenyérgabonát igénylenünk, illetve a Cerealcom Dolj gabonakereskedőnek sikerült elhalasztania egy 120.000 tonnás egyiptomi szerződést, ami megmentette a helyzetünket. Akkor 1000 lej/tonna volt a búza ára. Valamelyest nőtt a liszt ára is, igaz abból rendelkezünk megfelelő tartalékkal, de a kenyér ára nem emelkedett. Abból komoly felháborodás lenne” – fogalmazott Aurel Popescu. Rámutatott arra is, hogy bár a kukoricát csak nemrég vetették el, már most borítékolják, hogy az őszi termény ára hasonló lesz a búza árával.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint Románia az Európai Unió hatodik legnagyobb búzatermelője a betakarított mennyiség tekintetében. Tavaly 6,41 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be az országban, 37,7 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben. Ez abszolút számokban 3,88 millió tonnás mínuszt jelent, ami az aszály számlájára írható.

Címkék:
#búzatermesztés
Az uniós csatlakozás óta az idei a legjobb búzatermés
Több mint 11,33 millió tonna búza termett idén Romániában, ami az ország uniós csatlakozása óta eltelt időszak legjobb termésének számít – közölte a mezőgazdasági minisztérium. A szaktárca beszámolója szerint augusztus 16-ig az összesen mintegy 2,2 millió hektárt kitevő termőterület 98,54 százalékáról takarították be a búzát.
Rekordot dönt a búza, az árpa és a repce termésátlaga
A búza esetében a termésátlag hektáron­ként 5,4 tonna. Ez több mint duplája a tavalyi 2,5 tonnának. Ezzel szemben a tengeri és a napraforgó esetében az utóbbi hetekben bekövet­kezett szárazság miatt nem túl kedvezőek a termésre vonatkozó előre­jelzések. A jég­eső mintegy 13 000 hektáron pusztított, az aszály pedig 2,4 millió hektárt érintett.
Kukoricával és búzával van bevetve a legtöbb szántóföld
Közölte a Mezőgazdasági és Vidék­fejlesztési Minisztérium Magyar Lóránd parlamenti képviselő kérésére, hogy idén mekkora területet vetettek be gabonával, napra­­forgóval és repcével Romániában. A minisz­térium szerint a vetésre tervezett terület 87,40 százalékát használták fel.
Cookie