×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Ottományi gazdafórum, bölcsőátadóval

2023.03.21 - 14:52
Március 20-án az érmelléki Ottományba érkezett a Partiumi Falugazdász Hálózat mezőgazdasági támogatásokról szóló tájékoztatósorozata. A rendezvény – kissé rendhagyó módon – az agrár-vándorbölcső átadásával kezdődött.

Ottományban 25 gazda részvételével tartott március 20-án, gazdafórumot Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat érmellék térségi falugazdásza. A hétfő délutáni találkozónak – amin főként az idéntől elérhető mezőgazdasági támogatásokról, farmfejlesztési pályázati lehetőségekről volt szó – a Komáromi-kúria adott otthont.

A rendezvényt házigazdaként Horváth Béla, az érmelléki település polgármestere is megtisztelte jelenlétével, Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője pedig – a fórum nyitányaként – az Érmelléki településre érkezett agrár-vándorbölcsőt adta át új lakójának, az egy hónapja született Zalánnak, és boldog szüleinek, Kisded Leándernek és Kisded Orsolyának.

ottom2.jpg


A gazdafórumon az APIA-tól igényelhető új területalapú és állattenyésztési támogatásokat Nagy László, falugazdász mutatta be, míg az AFIR-nál kínálkozó gépvásárlási, farmmodernizálási, ültetvénytelepítési pályázati lehetőségekről – aszerint, hogy a pályázni, fejleszteni vágyó termelőket pontosan mi érdekelte – Kun Attila pályázatíró szolgált részletekkel.

ottom1

A gazdafórumon részt vett Miklós Árpád is, aki a vállalkozásoknak szóló munkavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi törvények előírásait taglalta. Bár a borsos büntetési tételek hallatán sokan elsápadtak, a szakember révén a gazdáknak végül is sikerült megérteniük, hogy a jogi személyiségű, legalább egy főt foglalkoztató mezőgazdasági vállalkozásokra vonatkozó szabályokat nem csupán a pénzbírságok elkerülése, hanem a munkatársak, a családtagok egészségének és a gazda anyagi javainak, környezetének megóvása érdekében ajánlott betartani.

bolcso.jpeg

Az ottományi gazdafórumon két cég képviselője is bemutatkozott. Bajkó Attila, a szászrégeni Irum által gyártott és forgalmazott mezőgazdasági traktorokat és felszereléseket, Szilágyi Krisztina pedig a LAM Mikrohitel térségi képviselőjeként a gazdálkodóknak, kis- és középvállalkozásoknak kínált földvásárlási, gépbeszerzési, haszonállat-vásárlási, támogatás-előfinanszírozási hiteltermékeket mutatta be.

Hírlevél 2023. május 6.
Támogatást igényelhetnek a burgonya és a fokhagymatermesztő gazdák. Országos és nemzetközi megzőgazdasági hírek a heti hírlevelünkben.
Hírlevél 2023. április 30.
Javulhat a romániai gabona-helyzet, hiszen egy ideig nem jön több olcsó ukrán búza az országba. A méhészek sorsa viszont koránt sem jó, hiszen bár az ország nagyhatalom az ágazatban, a romániai termékek már országok mézeivel keverve kerülnek az üzletek polcaira.
Hírlevél 2023. március 3.
Vita van az EU-ben állatjóléti témában: megszüntetnék a ketrecek használatát az ipari baromfitartásban. Szintén baromfikkal kapcsolatos hír, hogy vakcinákkal gátolnák a madárinfluenza terjedését. Fogynak a hanymatartalékok nemcsak itthon, hanem világszerte is, a bárányhús ára nem fog emelkedni húsvét közeledtével - véli a mezőgazdasági miniszter.
Cookie