×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Ottományi gazdafórum, bölcsőátadóval

2023.03.21 - 14:52
Március 20-án az érmelléki Ottományba érkezett a Partiumi Falugazdász Hálózat mezőgazdasági támogatásokról szóló tájékoztatósorozata. A rendezvény – kissé rendhagyó módon – az agrár-vándorbölcső átadásával kezdődött.

Ottományban 25 gazda részvételével tartott március 20-án, gazdafórumot Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat érmellék térségi falugazdásza. A hétfő délutáni találkozónak – amin főként az idéntől elérhető mezőgazdasági támogatásokról, farmfejlesztési pályázati lehetőségekről volt szó – a Komáromi-kúria adott otthont.

A rendezvényt házigazdaként Horváth Béla, az érmelléki település polgármestere is megtisztelte jelenlétével, Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője pedig – a fórum nyitányaként – az Érmelléki településre érkezett agrár-vándorbölcsőt adta át új lakójának, az egy hónapja született Zalánnak, és boldog szüleinek, Kisded Leándernek és Kisded Orsolyának.

ottom2.jpg


A gazdafórumon az APIA-tól igényelhető új területalapú és állattenyésztési támogatásokat Nagy László, falugazdász mutatta be, míg az AFIR-nál kínálkozó gépvásárlási, farmmodernizálási, ültetvénytelepítési pályázati lehetőségekről – aszerint, hogy a pályázni, fejleszteni vágyó termelőket pontosan mi érdekelte – Kun Attila pályázatíró szolgált részletekkel.

ottom1

A gazdafórumon részt vett Miklós Árpád is, aki a vállalkozásoknak szóló munkavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi törvények előírásait taglalta. Bár a borsos büntetési tételek hallatán sokan elsápadtak, a szakember révén a gazdáknak végül is sikerült megérteniük, hogy a jogi személyiségű, legalább egy főt foglalkoztató mezőgazdasági vállalkozásokra vonatkozó szabályokat nem csupán a pénzbírságok elkerülése, hanem a munkatársak, a családtagok egészségének és a gazda anyagi javainak, környezetének megóvása érdekében ajánlott betartani.

bolcso.jpeg

Az ottományi gazdafórumon két cég képviselője is bemutatkozott. Bajkó Attila, a szászrégeni Irum által gyártott és forgalmazott mezőgazdasági traktorokat és felszereléseket, Szilágyi Krisztina pedig a LAM Mikrohitel térségi képviselőjeként a gazdálkodóknak, kis- és középvállalkozásoknak kínált földvásárlási, gépbeszerzési, haszonállat-vásárlási, támogatás-előfinanszírozási hiteltermékeket mutatta be.

Hírlevél 2023. december 8.
Megemelték a fokhagymatermesztők támogatására elkülönített keretösszeget. Állatvédők követelik a ketrecek használatának betiltását. Lehet értékesíteni a háznál nevelt sertéseket - nyugtat meg mindenkit a miniszter.
Hírlevél 2023. november 26.
Kedvezményes, fix kamatozású hitelhez juthatnak a gazdák. Egyre kevesebb a tehén Romániában, ráadásul az állatok tejtermelésben is gyengék. A rovarirtószerek csökkentése ellen szavazott az Európai Parlament.
Hírlevél 2023. november 16.
Szél- és napenergia termelésére pályázhatnak a gazdaságok. Az Európai únióban egyre több ország tiltja a szintetikus húsok forgalmazását. Alacsony a borgonya iránti kereslet, megváltoztak a vásárlói szokások.
Cookie