×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Mihályfalván találkoztak az érmelléki pálinka barátok

2023.01.07 - 14:01
Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselőjének kezdeményezésére kötetlen, élőzenével kísért jó hangulatú találkozón köszöntötték egymást és az új esztendőt január 6-i, érmihályfalvi összejövetelükön az érmelléki pálinkakészítők, partiumi pálinka barátok.
img-6015.JPG

A találkozó a szakmai és baráti beszélgetés mellett jó alkalmat kínált arra is, hogy a termelők megkóstolják, megízleljék egymás párlatait, nem egy esetben olyan mintákat, melyek hazai és nemzetközi pálinkaversenyeken bajnoki címeket, értékes arany, ezüst, bronz helyezéseket „teremtek” készítőiknek. Nem véletlen, hogy Nagy László falugazdász szintén ez alkalomra tartogatta a decemberi, rangos zentai pálinkafesztiválon eredményesen szereplő termelők díjazását, akik a vajdasági szervezők által küldött érmeket, érdemokleveleket az érmihályfalvi ünnepségen immár személyesen vehették át.

A találkozón Nagy Botond, okleveles pálinkabíráló, a székelyhídi kereskedelmi főzde működtetője is megosztotta gondolatait, tapasztalatait. Előadásában hasznos tanácsokkal, információkkal látta el kollégáit a pálinkának való gyümölcsalapanyagok, ideális gyümölcsfajták megválasztásáról, a fajtajelleget kiemelő tulajdonságok, íz és illatanyagok harmonizálásáról, de beszélt azokról a szempontokról is, amik alapján a hivatalos pálinkabírák, illetve a fogyasztók, a párlatkedvelők gyakran egymással ellentétesen ítélkeznek. Ez az ellentmondás leginkább abból ered, hogy míg a nagyközönség a pálinkák lekvárosságát értékeli, kedveli, addig a bírák a párlatoktól édes utóíz helyett különleges zamatosságot, kellő illat és íz összhangot várnak el.

img-5995.JPG

"Az aranyérem mindenkinek a zsebében van. Egyedül a termelőn múlik, hogy miként hozza ki a rendelkezésre álló gyümölcsből" – szögezte le a Nagy Botond.

A rendezvény házigazdájaként Nagy László örömét fejezte ki, hogy a hagyományteremtő szándékkal szervezett, zenés táncos vacsoraesti találkozón több mint nyolcvan párlatkészítő gazda vett részt. A falugazdásznak, de a jelenlévő termelőknek, szakembereknek is örömére szolgált a megállapítás, hogy az Érmelléken folyamatosan növekszik az érdeklődés a minőségi pálinkák iránt.
„Az 1990-es évek óta a magyar pálinkakultúrában óriási fordulat történt. A pálinkakultúra feltámadt és kiszínesedett. Egyre-másra bukkantak fel a táji, válogatott, ropogós-egészséges gyümölcsből készült valódi magyar gyümölcspálinkák, elindultak a pálinkaversenyek, rendeztek több pálinkakonferenciát, s ma már alig akad olyan vidék, ahol a borverseny mellett pálinkaversenyt ne rendeznének” – hangsúlyozta a partiumi falugazdász. Hozzátette: ha pálinkákról, pálinkakultúráról van szó, akkor csakis úgy érdemes róla beszélni, mint különleges minőségről: hagyományos fajtákról, táji gyümölcspálinkákról, jóféle népi ágyaspálinkáról.

img-6000.JPG


A házigazda különleges ajándékokkal is kedveskedett a résztvevőknek: tombola húzás révén az ünnepséghez illő Dsida Jenő idézettel és az Érmelléki Pálinka Barátok logójával felvértezett pólókat sorsolt ki az új évi találkozóra érkezett termelők között, amiket kifejezetten az alkalomra készítettek.

img-5924.JPG
img-5953.JPG
Hírlevél 2023. január 13.
Gázolajár-támogatásról és az állattenyésztési támogatás változásáról is bővebb információkat kaphatnak heti hírlevelünk olvasói. Kiderült az is, hogy mennyi támogatást kapott 2007. óta Románia az EU-tól és hogy a leginkább támogatott szektor a mezőgazdaság volt. Szőlőmetszéssel kapcsolatos tudnivalókról, a mezőgazdaságot forradalmasító újdonságról és a falugazdászok 2023-ra tervezett tevékenységeiről is olvashat friss hírlevelünkben.
Az új agrártámogatásokról tájékoztatják a termelőket a falugazdászok
Az idéntől életbe lépő új agrártámogatási szabályok nyomán a mezőgazdasági termelők átfogó tájékoztatása és felkészítése lesz a következő hónapokban a partiumi falugazdászok elsődleges feladata. Az újdonságokról, területalapú támogatási és pályázati lehetőségekről márciusban Bihar, Szatmár és Szilágy megyében is tájékoztató-rendezvényeken számolnak be a gazdálkodóknak.
Hírlevél 2022. december 23.
A 2023-as évre tervezett, mezőgazdasági támogatási lehetőségekről is olvashat friss hírlevelünkben. Fontos tudni, hogy a következő évtől átalakul a támogatások rendszere, a gazdák informálásában pedig nagy szerepet kapnak a falugazdászok is.
Cookie