×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Magyarok Kenyere: Vasárnap Koltón öntjük össze a partiumi búzát

2022.08.10 - 19:32
Partiumi búzaösszeöntő ünnepségre hívja augusztus 14-én a Máramaros megyei Koltóra a Partiumi Falugazdász Hálózat mindazokat a gazdákat, támogatókat, akik búza-, liszt- vagy pénzadományaikkal idén is hozzájárulnak a Magyarok Kenyere Program sikeréhez.

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” jótékonysági program az anyaországból indult. Célja a nemzeti összetartozás erősítése, a gazdák szolidaritásának és a rászoruló nemzettársaikért érzett felelősségvállalásának kifejezése. Az összefogást, az együvé tartozást az anyaországi és a határon túli magyar gazdák évről évre önzetlen búzaadományaikkal fejezik ki Kárpát-medence szerte. Az adakozás önkéntes alapon történik, a termelők egyéni lehetőségeinek függvényében, így a felajánlott búzamennyiség mellett legalább olyan fontos az adományozók nemes lelkülete, segítő szándéka.

A négy megyében tevékenykedő Partiumi Falugazdász Hálózat – az ideivel együtt – immár negyedik esztendeje vesz rész a Magyarok Kenyere Programban. A kezdeményezést támogató Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megye magyar lakta vidékein élő gazdák által felajánlott búzát – egybeöntve és lisztté őrölve – a Partium térségében működő gyermekotthonok , idősotthonok, szociális intézmények, iskolák, óvodák konyháira juttatja el a szervezet, harmadik éve biztosítva ezen keresztül a kedvezményezett intézmények teljes éves kenyérszükségletét.

A Partiumi Falugazdász Hálózat idén is gyűjtést kezdeményezett: Partium szerte közel 80 településen létesült fogadó pont. A gyűjtés augusztus végéig tart.

Az évente tartandó búzaösszeöntő ünnepség nagy családi ünnep, az összetartozást fejezi ki, hiszen az összeöntött búzából őrölt liszt révén – akárcsak a nagy család tagjai – mindannyian egy kenyérből részesülünk. A partiumi búza-összeöntő ünnepségnek tavaly Szentjobb adott otthont, idén, augusztus 14-én a Máramaros megyei Koltó lesz az ünnepség házigazdája.

buzaosszeontes-szentjobb-2021-13.jpg

A rendezvény délután 5 órától kezdődik, a koltói református gyülekezeti otthonban. A résztvevőket házigazdaként Tar Bálint, a Partiumi Falugazdász Hálózat Máramaros térségi falugazdásza köszönti. Beszédet mond Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Varga Károly nyugalmazott református esperes, Pintér Zsolt, az RMDSZ máramarosi elnöke, valamint Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője. Az ünnepség alatt színpadra lép a monói néptáncegyüttes és a református kórus, Lakatos Norbert pedig szavalattal örvendezteti meg a hallgatóságot. A történelmi Partium különböző térségeiből, tájegységeiből hozott búzát az ünnepélyes összeöntést követően Ecsedi Árpád, Koltó-katalini református lelkész áldja meg. A vasárnap délutáni ünnepség nemzeti imádságunk, a himnusz eléneklésével zárul.

A partiumi termelők búzaadományaiból őrölt lisztet ezúttal is olyan karitatív szervezetek, civil és egyházi fenntartású szociális intézmények, iskolák és óvodák, gyermek- és idősotthonok konyháira juttatják a falugazdászok, akiknek a kenyérszükségletét a gazdák felajánlásai fedezik. Tavaly a partiumi falugazdászok felhívására Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megye magyar lakta vidékeiről közel félezer gazda több mint 91 tonnányi búzaadományt ajánlott fel, így a Magyarok kenyere programon keresztül térségünkben 30 gyermek- és szociális otthon évi kenyérszükségletének biztosításához járultak hozzá. A gazdák önzetlen felajánlásainak köszönhetően Máramaros megyében tavaly 2327 kilógrammnyi liszt gyűlt össze, Bihar megyében pedig 60 ezer kg búzával járultak hozzá az akcióhoz a gazdák. Szilágy megyéből több mint 8200 kg búza, 500 kilogramm liszt, valamint jelentős pénzadomány gyűlt, Szatmár megyében 16 tonna búzával és pénzbeli adománnyal segítették a gazdák a kedvezményezett szociális központok és szociális tevékenységet végző egyesület működését.

Istennek legyen hála és dicsősség, a gazdákon pedig áldás érte!

Máramarosi búzaösszentő-ünnepség
Hálaadó istentisztelettel egybekötött búzaösszeöntő ünnepséget tartott szeptember 24-én, vasárnap délután, Monón a Máramaros megyei magyar gazdaközösség.
Kenyér a rászorulóknak, köszönet a gazdáknak
Búzaösszeöntő ünnepségen mondtak köszönetet a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot búzaadományaikkal támogató érmelléki, hegyközi, Szalonta-vidéki, Nagyvárad-térségi, illetve a Berettyó és a Sebes-Körös völgyi mezőgazdasági termelőknek a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai.
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget tartottak május 20-án Felvidéken, a Gömöri medence keleti részén, a Sajó völgyében fekvő Hanva településen. A zöldelő búzamezőkre áldást-kérő ökumenikus ünnepségre a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” programban résztvevő anyaországi és határontúli gazdaszervezeteket várták.
Cookie