×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Idén is csatlakozunk a Magyarok Kenyere programhoz

2021.07.09 - 15:57
Második alkalommal vesz részt a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” programban a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és gyűjt búzát Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben. Hamarosan közölni fogjuk a településenkénti gyűjtőpontokat. Addig is bővebb információkért keressék a kerületi falugazdászt.

Tavaly Bihar megyében 25.410 kg lisztet osztottak szét, a Református Diakónia, a Magyar Baptista Egyház, a Caritas Catolica, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi, gálospetri, nagyváradi illetve szalontai gyermekotthonai,  az Érmihályfalvi Szociális-Egészségügyi Központ, a Papfalvi Szociális-Egészségügyi Központ, a Monospetri-i Öregotthon, Székelyhíd-Nagykágya fogyatékos intézet, a nagyváradi Ady Endre Elmáleti Líceum, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Középiskola, a nagyváradi Csillagocska Református Óvoda, a Nagyváradi Evangélikus Egyház,  az Együtt Vagyunk Egyesület, a Szent László Óvoda valamint a Tenkei Református Egyház Szeretetotthona között.

Máramaros megyében 2.180 kg liszt gyűlt össze, amelyből a Szamosardói Kós Károly Általános Iskola bentlakása, a Németh László Elméleti Líceum, a Nagybányai Bosco Szent János Szórványkollégium árvaháza, a Felsőbányai Öregek Otthona és a Koltói Református Nőszövetség részesült.

Szatmár megyében 24.673 kg lisztet osztottak szét az Oikodomosz Egyesület Lelei református szociális központja, a Máltai Szeretetszolgálat, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Szent Rita Egyesület kapta.

A Szilágy megyében az összegyűlt 6.057 kg lisztet a Zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványközpontnak, illetve a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Székelyhídi és Gálospetri Gyermekotthonnak adományozták.

Mindemellett az új kenyér ünnepére minden megyében az adományozott lisztből készült kenyér került az Úr asztalára.

A rendezvény üzenete az összefogás és a magyarok közötti szolidaritás fontosságának hangsúlyozása.  „Valljuk, hogy a világ magyarsága a közmondás szavaival élve «egy kenyéren van», amely – a 15 millió magyart szimbolizálva – 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összetartozás. Minden jószándékú honfitásunk segítségét várjuk és köszönjük, hiszen ennek nyomán írhatjuk tovább együtt a Magyarok Kenyerének, ennek a valódi, és a maga nemében egyedülálló Kárpát-medencei sikertörténetnek a lapjait” – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. Ezt lisztté őrölve a Kárpát-medencében hátrányos helyzetben élő magyar gyermekek, családok ellátására ajánlanak fel a szervezők.

A Magyar Örökség Díjas program szervezését és lebonyolítását immár több éve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány végzi. A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben vállalta a búza összegyűjtését. Hamarosan közölni fogjuk a településenkénti gyűjtőpontokat. Addig is bővebb információkért keressék a kerületi falugazdászt.

Címkék:
#Magyarokkenyere
Búzaszentelés lesz vasárnap Székelyhídon
A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében búzaszentelés lesz április 24-én a Bihar megyei Székelyhídon. A szentelés ceremóniáját Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes végzi el. A rendezvény teljes programja itt olvasható.
Közel 100 tonna búzát gyűjtöttünk a Magyarok kenyeréhez
Az anyaországi Martonvásáron tartották a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei adományozó ünnepségét. Az eseményen a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek. A Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei gazdák felajánlásainak köszönhetően a szervezet falugazdászai idén közel 100 tonnányi búzából őrölt kenyérlisztet osztanak szét a térségben működő oktatási és szociális intézmények között.
Szentjobbon szervezik az ünnepélyes búzaösszeöntést
Szentjobbon szervezi meg augusztus 15-én, vasárnap az ünnepélyes búzaösszeöntést a Partiumi Falugazdász Hálózat. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékben jelenleg is zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében az adománygyűjtés.
Cookie