×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Egyre nagyobb gondot okoz Partiumban is a fitoplazma

2021.06.18 - 08:10
A gyümölcstermesztők napjainkban egyre több kórokozóval és betegséggel kell szembenézzenek az ültetvényeken, ami alól a mi vidékünk sem képez kivételt. Évről évre egyre nagyobb teret hódítanak a fitoplazma eredetű megbetegedések, amelyek szerte a földön növekvő tendenciát mutatnak, mind a nagykultúrákban mind pedig a kertészeti ültetvényekben.

A fitoplazma a kajszi- és az őszibarack ültetvényekben okozza a legnagyobb fejfájást, a kórokozó megnevezése csonthéjasok európai sárgulása (European stone fruit yellow phytoplasma).

A fitoplazmák nagyon kicsi egysejtű élőlények melyek sok közös tulajdonságot mutatnak a baktériumokkal és egyes vírusokkal, azonban egy teljesen más kórokozóról van szó. A múlt században az agrobiológusok baktériumnak írták le és baktériumként kezelték, egyes esetekben vírusként. Azonban van egy nagy különbség a gombákkal és baktériumokkal szemben, mivel a fitoplazmákat nem lehet mesterséges közegben tenyészteni, ami nagyon megnehezíti a vizsgálatukat. A hatékony kezelésére jelen pillanatban semmilyen eszköz nem áll rendelkezésre, a fertőzött fák 70-80%-a nagy valószínűséggel idő előtt elpusztul.

Pajzos Bertalan is, akinek az őszibarack ültetvényében idén jelent meg először a betegség, elpusztítva a fák egy jelentős hányadát, nem kis fejtörést okozva ezzel a gyümölcstermesztőnek. Az ültetvényt avasujvárosban telepítette 2017-ben, több fajtát ültetett, és a betegségre legfogékonyabbnak a Red Haven fajtát tartja, mivel a legnagyobb része az elpusztult vagy megbetegedett fáknak, ebből az amúgy közkedvelt fajtából került ki.

A gyümölcstermesztő elmondása szerint rendszeresen védekezik a fákat támadó betegségek ellen, de bevallja, a fitoplazmára nem volt felkészülve, igaz, még soha nem is találkozott vele. Az egyetlen hatékony módszer a megelőzés, a betegségmentes szaporítóanyag beszerzése vagy előállítása és a betegséget terjesztő rovarvektorok rendszeres irtása. Az idei évben több gazda jelentős terméskiesést könyvelhet el a fitoplazmafertőzés miatt, a helyzeten pedig egyáltalán nem javít az erős tafrinás nyomás, ami a fák kondícióit rontja.

Huszár Antal falugazdász

Fókuszban a növényvédelem: gazdatalálkozókat szerveztek a falugazdászok
A felerősödött kórokozó-invázió miatt a Partiumi Falugazdász Hálózat két hétvégi gazdatalálkozóján – a Máramaros megyei Koltón és a Bihar megyei Érolasziban – is a kertek, gyümölcsösök növényvédelme volt a főtéma.
Bordóilé házilag, az őszi permetezéshez
Mivel a betakarítás a végéhez közeledik, ismét időszerűvé vált a gyümölcsfák felkészítése a télre. Erre a célra sokféle permetszer van forgalomban, de az elmúlt időszakban egyre többen érdeklődtek a házilag elkészíthető bordóilé és mészkénlé iránt. Mutatjuk mit kell tennie.
Románia az EU legnagyobb szilvatermelője
Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a szilva termőterülete csökkenő tendenciát mutat, 154 ezer hektár volt 2020-ban, míg az ezredforduló idején 220 ezer hektár. A betakarított termés mennyisége 2020-ban 25 százalékkal 1,29 millió tonnára csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Cookie