×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Közel 100 tonna búzát gyűjtöttünk a Magyarok kenyeréhez

2021.11.05 - 11:25
Az anyaországi Martonvásáron tartották a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei adományozó ünnepségét. Az eseményen a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek. A Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei gazdák felajánlásainak köszönhetően a szervezet falugazdászai idén közel 100 tonnányi búzából őrölt kenyérlisztet osztanak szét a térségben működő oktatási és szociális intézmények között.

November 4-én Martonvásáron, a Kárpát-medencei adományozó ünnepségen gyűltek össze a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programban együttműködő gazdaszervezetek, valamint a kedvezményezett, az adományokat fogadó szociális, karitatív szervezetek képviselői. Nem csak a találkozó, de martonvásári helyszín is különleges volt: a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogását és önzetlen segítőkészségét szimbolizáló eseménynek a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja adott otthont. 

A rendezvényt a magyar kormány tagjai mellett Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége is megtisztelte jelenlétével. A magyar gazdák megmutatták, hogy az összetartozás kovásza mindennél erősebb – hangsúlyozta. A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) által szervezett jótékonysági megmozdulással kapcsolatban Herczegh Anita kifejtette: a szervezők mélyen élő tudást hoznak felszínre”, miszerint egymás testvérei vagyunk, és ennek megfelelően cselekednek egy évtizede, amikor részt vállalnak az adományozási programban kenyeret, lisztet adva azoknak, akinek arra igazán szükségük van.

Herczegh Anita rámutatott, hogy közös céljuk a felajánlóknak az árvaságra, mélyszegénységbe jutott gyerekek éhségének csillapítása. Hozzátette: a világjárvány közepette, amikor „a kilátástalanság egyre több helyre bekopogtatott”, mindvégig kitartottak, összefogással még többet adtak.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a nemzetpolitika, amely 2010 óta jellemzi a magyar kormány politikáját, az összetartozás megerősítését szolgálja. Mint mondta, ezen időszakban számtalan kezdeményezés indult el, és ma már egységes magyar nemzetről beszélhetünk, amit jól jellemez a Magyarok Kenyere Program is.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke szerint nemzetükért felelősen gondolkodó emberek önzetlen adományait adják át. Megjegyezte, hogy a Magyarok Kenyere Program kiállta az idők próbáját, a magyar gazdák lelkéből fakadt a program, közös elhatározásuk révén tart ott, ahová ma eljutott. Hangsúlyozta, hogy a nemzetépítés egyik pillére lett a program, amely nem csak kenyeret, ajándékot és támogatást ad, a lelket és hitet is erősíti az emberekben.

A Magyarok Kenyere program Kárpát-medencei adományozó ünnepségén a Partiumi Falugazdász Hálózatot Kovács Szabolcs, a szervezet vezetője és Bartha Károly falugazdász képviselte, hisz a program sikeréhez a négy megyében – Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyében – tevékenykedő falugazdászok, a térségbeli gazdálkodók adományait összegyűjtve és lisztté őrölve 2021-ben közel 100 tonnányi kenyérnek való búzával járultak hozzá.

„Számomra nagyon megható és egyben felemelő érzés volt ezen az ünnepségen részt venni. Megtiszteltetés a falugazdász hálózatunknak a Magyarok Kenyere jótékonysági programban immár harmadik esztendeje részt vállalni, hisz ez az adakozáson túl a Kárpát-medencei magyarságról, az összetartozásról, az egy kenyéren osztozás Krisztusi parancsolatáról is szól” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs.

A partiumi gazdák felajánlásaiból összegyűlt liszt-csomagok szétosztását, kézbesítését a falugazdász hálózat tagjai már megkezdték. Az adományokból olyan térségi egyesületek, civil szervezetek, egyházak részesülnek, akik gyermekotthonokat, idősotthonokat, rászorulókat támogató intézeteket, szeretetkonyhákat működtetnek.

Címkék:
#Magyarokkenyere
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség
Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget tartottak május 20-án Felvidéken, a Gömöri medence keleti részén, a Sajó völgyében fekvő Hanva településen. A zöldelő búzamezőkre áldást-kérő ökumenikus ünnepségre a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” programban résztvevő anyaországi és határontúli gazdaszervezeteket várták.
Búzaszentelés lesz vasárnap Székelyhídon
A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében búzaszentelés lesz április 24-én a Bihar megyei Székelyhídon. A szentelés ceremóniáját Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes végzi el. A rendezvény teljes programja itt olvasható.
Szentjobbon szervezik az ünnepélyes búzaösszeöntést
Szentjobbon szervezi meg augusztus 15-én, vasárnap az ünnepélyes búzaösszeöntést a Partiumi Falugazdász Hálózat. Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékben jelenleg is zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében az adománygyűjtés.
Cookie