×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Üzemanyag-elszámolásra várja a gazdákat az APIA

2022.01.07 - 15:25
A literenkénti 1,57 lejes térítés feltételeként január végéig fogadja a mezőgazdasági munkálatokhoz tavaly októbere és decembere között vásárolt gázolaj-számlák elszámolását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség.

Legkésőbb 2022. január 31-ig maradt ideje a tavalyi negyedik negyedévi mezőgazdasági gázolajár-támogatási elszámolásaik benyújtására a partiumi gazdálkodóknak – hívja fel az érintettek figyelmét a közelgő elszámolási határidőre Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Emlékeztet: ezúttal az őszi betakarítási szezon második felében, 2021. október 1. és december 31. között vásárolt, mezőgazdasági célokra felhasznált üzemanyag-mennyiségek elszámolására várja a termelőket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A támogatás a jövedéki adó részbeni visszatérítéséből ered, ennek nyomán a jogosult gazdák utólag, az üzemanyag-töltő állomásokon kifüggesztett kiskereskedelmi árhoz képest literenként 1,5721 lejes ár-kompenzációban részesülnek.

Az elszámoláshoz szükséges dokumentumokat és ezek másolatait az APIA megyei székhelyein nyújthatják be a gazdák.

Az elszámolható üzemanyag-mennyiség nagysága attól függ, milyen tevékenységet folytat a gazda. A növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők egy évben hektáronként legtöbb 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépa termelők 139 literre, gyógy- és fűszernövények termelése esetében pedig hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a virág és dísznövénytermesztők hektáronként 100 liter motorinában határozták meg.

trak

Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolaj-mennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek gondozása kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes áru üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A szárnyas-tartó telepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el, ugyancsak számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1 lej 57 banis támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe.

 

Milyen támogatásokra számíthatnak idén a romániai a gazdák?
Új év kezdődött, s ugyan egyelőre még sok a kérdőjel, már lehet tudni részleteket arról, hogy a romániai gazdálkodók milyen támogatásokra számíthatnak az idei évben. Fontos tudnivalók APIA-s és AFIR-os lehetőségekről és tervbe vett kormánytámogatásokról Magyar Lórándtól, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátorától.
Érkezik az uniós állattenyésztési támogatás
Megkezdte az APIA a prémiumnak is nevezett, termeléshez kötött uniós állattenyésztési támogatások kifizetését. A jogcím alatt a fejőstehéntartók ezúttal egyedenként 360 eurót, a húsmarhatartók pedig jószágonként 256 eurót kapnak. Nem csekély a törzskönyvezett juh- és kecske-állománnyal rendelkező gazdáknak járó támogatás sem: ez utóbbi egyedenként 17 euróra rúg.
Hírlevél 2022. január 18.
Literenként néhány banival több literenkénti üzemagyag-támogatásra számíthatnak a romániai gazdák. Itthon az Azomures vegyi kombinát újraindításáról tárgyalnak, Magyarországon már a hagyományos műtrágyák alternatív megoldásait népszerűsítik. Kutatók szőlőmetsző robot építésén dolgoznak, brit tudósok pedig már előálltak a hagymával, amelyik nem könnyezteti meg a szakácsot. Új termékek kerülnek boltok polcaira, húsok, amelyekben kevesebb a hús!
Cookie