×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Új agrártámogatási rendelet: kárpótlás marhatartóknak: hústermelőknek és tenyésztőknek

2024.02.07 - 14:17
A január 25-i kormányülésen sürgősségi rendeletet fogadtak el a kormány részéről, amelynek célja a hústermelők kárpótlása az orosz–ukrán háború miatt keletkezett veszteségeikért.

A rendelet értelmében az állattenyésztők, akiknek 2023. március 31-én egy évnél idősebb nőnemű állatuk volt, egyedenként 100 euró támogatásban részesülnek. Ugyanígy, a sertés- és baromfitenyésztőket is hasonló összeggel segítik számosállatonként.

Az igénylés feltételei között szerepel, hogy az állatnak tiszta fajúnak vagy keresztezettnek kell lennie, és rendelkeznie kell törzskönyvvel vagy melléktörzskönyvvel. Emellett az állatnak szerepelnie kell az állategészségügyi hatóság nyilvántartásában, és az igénylőnek a kérés leadásakor legalább a 2023. március 31-i állomány felével kell rendelkeznie. A támogatást bivalytartók és cégek is igényelhetik.

Az igényléseket az államnak egy hónapon belül be kell nyújtani az APIA-hoz, mellékelve a szükséges dokumentumokat, mint például a személyazonossági igazolvány másolatát és az állategészségügyi hatóság által kiadott igazolást. A támogatást magánszemélyek, jogi személyként bejegyzett fizikai személyek (P.F.A.), egyéni és családi vállalkozások (I.I és I.F.) és mezőgazdasági cégek is igényelhetik.

A támogatást az év június 30-ig fizetik ki a jogosultaknak, és a programra 79 427 740 lejt (16,1 millió euró) különítettek el a mezőgazdasági minisztérium 2024-es költségvetéséből.

Ugyanezen a kormányülésen jóváhagytak egy másik rendeletet a sertés- és baromfitartók támogatására is. A sertéságazat támogatására 25,6 millió eurót, a baromfiágazatra pedig 30,7 millió eurót különítettek el. A támogatást az állategészségügyi engedéllyel rendelkező magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások igényelhetik, amelyek 2022. augusztus 1. és 2023. augusztus 1. között foglalkoztak sertéshizlalással vagy továbbtenyésztéssel, ugyanez vonatkozik a baromfitartókra és -tenyésztőkre is.

A támogatás összege 100 euró számosállatonként, és az igénylési mód hasonló a húsmarhák esetében alkalmazotthoz.

tehen-1.jpeg
Hírlevél 2024. február 17.
Kutatók megtalálták a módszert, amivel kevesebb víz felhasználásával is lehet paradicsomot termelni. Támogatást kaphatnak a fokhagymatermesztők. Félig tök, félig uborka zöldséget hoztak létre, az új hibrid innovációs díjat ért. Jóváhagyta a kormány a Gazdahitel programot és az öntözőrendszert használó gazdák 2024-es évre szóló támogatását.
Románia számára engedményt hozott az Európai Bizottság a GAEC 8 szabványban
A gazdák csak akkor kapják meg a nekik járó KAP-támogatásokat, ha megfelelnek az új környezeti és éghajlati előírásoknak.
Hírlevél 2024. február 07.
Számos metszésbemutatót és gazdatalálkozót tartanak a falugazdászok a következő napokban. Az újfajta Limonádéalmáról, a több kilométeres rekord-hosszúságú kolbászról is olvashat hírlevelünkben. Jó hírekkel is szolgálunk a romániai gazdáknak.
Cookie