×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Tömegesen lepi meg a szőlőt a repcefénybogár

2023.06.13 - 10:57
Nem csupán a repce és a mustár vetésben, hanem a szőlőben és a zöldségféleségekben is egyre jelentősebb kártételre képes a repcefénybogár.

Ez az aprócska bogár inkább csak nagykultúrás gazdák figyelmét keltette fel eddig, azok közül is a repcetermesztőkét. De néhány éve a szőlő virága és sok más kultúrnövényünk is felkerült a polifág életet élő kártevő “étlapjára”. Miután repcevirágzáskor a lárvák kifejlődnek és imágóvá alakúlnak, a telelőhely felkeresése előtt még intenzív táplálkozásba kezdenek. Ekkor a szántóföldeken már kevés virágzó növény van, ezért nagyobb távokat is megtesznek, hogy virágokat és virágport keressenek.

Ez a rovar (tudományos nevén Meligethes aeneus) tavasszal bújik elő telelőhelyéről, amikor a talaj hőmérséklete meghaladja a 8 °C-ot, általában avarban telel kifejlett bogár formában. A repcefénybogarak akkor keresik fel a repce vagy mustár vetéseket, amikor bimbós állapotban van a növény. Ha a hőmérséklet is optimális, megkezdik rajzásukat és táplálkozásukat. A bogár fő táplálékául a virágok porzói szolgálnak, ezért képes a bimbót kirágni és jelentős károkat okozni vele. A nőstények a porzókra teszik le petéiket és a lárvák is virágporral táplálkoznak, ezzel a termőket is megrongálva teszik terméketlenné az adott virágot. A közelmúltban még vita folyt arról, hogy a fénybogár hasznos beporzó rovar vagy inkább kártevő, mára viszont egyértelművé vált hogy a kártevőkhöz kell sorolnunk, mivel védekezés nélkül jelentős terméskiesést képes okozni.

image6.jpeg


Miután a repce elvirágzik, az új generáció tömegesen lepi meg a legkülönfélébb növényeket, amelyek virágzásban vannak. Megfigyelhetőek a zöldségek virágain, a szőlő virágán, sőt még az eper gyümölcsön is előfordul. Mivel tömeges megjelenésük egybeesik a szőlő virágzásával, ezért néhány éve megfigyelhető inváziószerű megjelenése a szőlő virágzatán, ami a repce – mint főkultúra – egyre nagyobb térhódításának köszönhető. Ha csekély számban van jelen, akkor kárt nem okoz a virágokon, de ha tömegesen jelenik meg, képes a bimbókat kirágni, ezzel tönkretéve a termők bibéjét is, ami az adott virág elhalásához vezet.

image8.jpeg


Az ellenük való védekezés néha nehézkes, mivel évről évre jelennek meg nyugatról kelet felé haladva olyan törzsek, melyek a piretroid hatóanyagok szinte mindegyikére erős rezisztenciát mutatnak. Ez azért alakult ki, mert a gazdák megjelenésükkor egyoldalú növényvédelemre hagyatkoztak, ebből kifolyólag pedig a rovar alkalmazkodott az adott hatóanyagokhoz.
Ha észleljük jelenlétüket, vizsgáljuk meg a virágokat, hogy találunk-e köztük kirágottakat: ha igen akkor védekezzünk ellene olyan hatóanyagokkal amire még nem mutattak ki rezisztenciát. Ilyen készítmény például a Vertimec, Talent, Mavrik. Ha csekély számban jelenik meg, a vegyszeres védekezés nem indokolt ellene, mivel megfelelő mennyiségű táplálékot talál a kinyílt virágok pollenjéből, így nincs szüksége a bimbókat felrágnia. Kis egyedszámban a beporzást is elősegíti.

image2.jpeg

Huszár Antal, falugazdász

Címkék:
#védekezés #bogár
Cookie