×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Szatmárnémetiben egyeztettek a falugazdászok

2022.10.13 - 17:04
Közel 65000 kilogramm búzát, 1100 kg lisztet és 6200 lej pénzadományt ajánlottak fel a partiumi gazdák az idei Magyarok Kenyere Program keretében – derül ki a Partiumi Falugazdász Hálózat napokban tartott munkamegbeszélésén.

Szatmárnémetiben, a Partiumi Falugazdász Hálózat székhelyén tartották október havi munkamegbeszélésüket a hálózat Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyékben tevékenykedő falugazdászai. A találkozón Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is részt vett.

A megbeszélésen Kovács Szabolcs, a falugazdász hálózat szervezeti vezetője röviden az elmúlt hónap eseményeiről, rendezvényeiről beszélt. Megköszönte a falugazdászok szervezői segítségét a harmadik alkalommal tartott és az elmúlt kétévihez hasonlóan idén is nagy sikernek örvendő Vidék a városban rendezvény létrejöttéhez, lebonyolításához.

falug-3.JPG

Kiértékelték a karitatív „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” gyűjtés eredményeit, illetve megbeszélték a program keretében felajánlott, liszté őrölt búzaadományok szétosztásának, célba juttatásának mikéntjét és ütemtervét. A partiumi falugazdászok felkérésére a gazdák önzetlen felajánlása nyomán 2022-ben szervezetünk 64.730 kilogramm búza, 1100 kg liszt és mintegy 6200 lejnyi pénzadománnyal segítheti a Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyében tevékenykedő szociális intézmények munkáját, a közösségi konyhát működtető karitatív szervezetek, gyermek- és idősotthonok, iskolák, óvodák kenyérszükségletének biztosítását. Magyar Lóránd leszögezte: az idei év is bizonyítja, hogy a gazdák fontosnak tartják a Magyarok Kenyere Programot. Jól jelzi ezt, hogy a termelők annak ellenére is bőkezűen adakoztak, hogy az áremelkedéseken és a gazdasági nehézségeken túl búzatermesüket még az idei száraz, aszályos időjárás is megtizedelte.

falug1.JPG

A találkozón szó volt a Partiumi Falugazdász Hálózat kiskertész-programjában résztvevő diákok, osztályközösségek díjazásáról, a Szatmári termék mintájára alakuló Bihari- és Szilágysági termék mozgalmak kibontakozásának támogatásáról, a partiumi szőlészetek, borászatok felmérését célzó adatgyűjtésről, illetve számba vették azokat a küszöbön álló gazdatalálkozókat, rendezvényeket, szakmai eseményeket, amiken október-november folyamán a falugazdászok akár szervezőkként, akár a gazdákkal közösen látogatókként itthon és Kárpát-medence szerte részt vesznek.

falug2.JPG
Hírlevél 2024. június 18.
Támogatást kaphatnak az erdőtulajdonosok. Nagyon alacsony a paradicsom nagybani ára, nem is érdemes betakarítani. Úgy tűnik jó lesz a mezőgazdasági év Romániában, még a várható aszálykárok ellenére is.
Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program Tokajon
Karpát-medencei Falugazdász találkozón jártak a május 28-30-án a partiumi falugazdászok.
Tanulmányúton jártak a falugazdászok
A gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés Tangazdaságát keresték fel - hasznos volt a tapasztalatcsere.
Cookie