×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Szatmárnémetiben egyeztettek a falugazdászok

2022.10.13 - 17:04
Közel 65000 kilogramm búzát, 1100 kg lisztet és 6200 lej pénzadományt ajánlottak fel a partiumi gazdák az idei Magyarok Kenyere Program keretében – derül ki a Partiumi Falugazdász Hálózat napokban tartott munkamegbeszélésén.

Szatmárnémetiben, a Partiumi Falugazdász Hálózat székhelyén tartották október havi munkamegbeszélésüket a hálózat Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyékben tevékenykedő falugazdászai. A találkozón Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is részt vett.

A megbeszélésen Kovács Szabolcs, a falugazdász hálózat szervezeti vezetője röviden az elmúlt hónap eseményeiről, rendezvényeiről beszélt. Megköszönte a falugazdászok szervezői segítségét a harmadik alkalommal tartott és az elmúlt kétévihez hasonlóan idén is nagy sikernek örvendő Vidék a városban rendezvény létrejöttéhez, lebonyolításához.

falug-3.JPG

Kiértékelték a karitatív „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” gyűjtés eredményeit, illetve megbeszélték a program keretében felajánlott, liszté őrölt búzaadományok szétosztásának, célba juttatásának mikéntjét és ütemtervét. A partiumi falugazdászok felkérésére a gazdák önzetlen felajánlása nyomán 2022-ben szervezetünk 64.730 kilogramm búza, 1100 kg liszt és mintegy 6200 lejnyi pénzadománnyal segítheti a Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyében tevékenykedő szociális intézmények munkáját, a közösségi konyhát működtető karitatív szervezetek, gyermek- és idősotthonok, iskolák, óvodák kenyérszükségletének biztosítását. Magyar Lóránd leszögezte: az idei év is bizonyítja, hogy a gazdák fontosnak tartják a Magyarok Kenyere Programot. Jól jelzi ezt, hogy a termelők annak ellenére is bőkezűen adakoztak, hogy az áremelkedéseken és a gazdasági nehézségeken túl búzatermesüket még az idei száraz, aszályos időjárás is megtizedelte.

falug1.JPG

A találkozón szó volt a Partiumi Falugazdász Hálózat kiskertész-programjában résztvevő diákok, osztályközösségek díjazásáról, a Szatmári termék mintájára alakuló Bihari- és Szilágysági termék mozgalmak kibontakozásának támogatásáról, a partiumi szőlészetek, borászatok felmérését célzó adatgyűjtésről, illetve számba vették azokat a küszöbön álló gazdatalálkozókat, rendezvényeket, szakmai eseményeket, amiken október-november folyamán a falugazdászok akár szervezőkként, akár a gazdákkal közösen látogatókként itthon és Kárpát-medence szerte részt vesznek.

falug2.JPG
Az erdősítési támogatásról is kérdezhetik a falugazdászokat
A leromlott mezőgazdasági területek beültetésére, erdősítésére kínált támogatási programról is kérhetnek immár információkat a gazdák a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársaitól, térségi falugazdászaitól.
Hírlevél 2023. február 23.
Február 27-től igényelhetik a hazai sertés- és szárnyastartó gazdaságok a tevékenységüknek megfelelő állatjóléti támogatási csomagokat. Hatással lehet a mezőgazdasági erőgépek gyártására is az új tervezett CO2-kibocsátási normák. Szatmárnémetiben újra Agro Expót rendeznek.
Falugazdász megbeszélés: folytatják a gazdatájékoztatókat
A február eleji Bihar és Szatmár megyei nyitórendezvények után kistérségi, települési szinteken szervezett gazdafórumokon is tájékoztatják az új agrártámogatásokról és a küszöbön álló gépvásárlási, farmfejlesztési pályázati-kiírások legfontosabb tudnivalóiról a gazdálkodókat, mezőgazdasági vállalkozókat a falugazdászok – derül ki a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjainak február 9-i munkamegbeszélésén.
Cookie