×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Startolj rá Szilágyság! – az agrártámogatásról tájékoztatták a gazdákat

2023.03.11 - 19:51
Szilágy megyébe érkezett az új mezőgazdasági támogatási és pályázati lehetőségeket bemutató Startoljunk rá! karaván. Vincze Loránd európai parlamenti képviselő és a Partiumi Falugazdász Hálózat közös szervezésű tájékoztatójára kétszáz szilágysági termelő volt kíváncsi.

A székelyföldi, belső-erdélyi kitérő után március 11-én ismét Partium térségébe, ezúttal a Szilágy megyei Kémerre érkezett Vincze Loránd európai parlamenti képviselő uniós mezőgazdasági támogatásokat bemutató Startoljunk rá! előadássorozata. A Partiumi Falugazdász Hálózattal partnerségben zajló tájékoztató-karaván február 3-án, a Bihar megyei Érmihályfalván rajtolt.

A tájékoztató-karaván célja, hogy alapos, részletes információkkal szolgáljon a gazdálkodóknak az új közös agrárpolitikáról, a 2023-2027 között 15,8 milliárd eurónyi uniós támogatásból „gazdálkodó” romániai vidékfejlesztési stratégiáról, ennek részeként pedig az idéntől igényelhető területalapú és állattenyésztési támogatásokról, a farmfejlesztési, gépvásárlási, a mezőgazdasági termelés és a feldolgozás hatékonyságát javító beruházásokat finanszírozó pályázati forrásokról. Az elmúlt bő egy hónap alatt tartott találkozókon Vincze Loránd és csapata több ezer gazdálkodót szólított meg, illetve készített fel az előrelépéshez elengedhetetlen támogatások szükségességére, az uniós pályázati rendszerekben rejlő lehetőségekre.

img-7079.JPG

A Startoljunk rá! karaván Szilágy megyei állomásán Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője, és természetesen a szervezet Szilágy megyei falugazdászai is részt vettek.

A népes, mintegy 200 főt számláló gazda-hallgatóságot Seres Dénes, parlamenti képviselő köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a kémeri rendezvényre ilyen népes számban, Szilágyság valamennyi tájegységéről érkeztek mezőgazdasági termelők, gazdaszervezeti és önkormányzati vezetők.

img-7038.JPG

Vincze Loránd, az RMDSZ EP-képviselője a közös agrárpolitika alakulását befolyásoló háttéralkukba avatta be a gazdákat, majd az agrár- és vidékfejlesztési támogatások gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi szerepéről beszélt. Leszögezte: az uniós támogatások nem csak jobb traktor vásárlását teszik lehetővé a gazdák számára, hanem szintugrást és nagyobb jövedelmet is termelnek a gazdálkodás hatékonyabbá tételével.

img-7062.JPG

A találkozón ezt követően Farnas Ferenc, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) képviselője a közvetlen és a jövedelemhez kötött területalapú és állattenyésztési támogatási formákat és jogosultságokat vette nagyító alá, míg Katona Csaba, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) Szilágy megyei kirendeltségének munkatársa a fiatal gazdáknak, agrárvállalkozásoknak, gyümölcstermesztőknek, élelmiszertermelő és feldolgozó egységeknek szóló pályázati intézkedéseket mutatta be.

img-7070.JPG

A kémeri találkozón jelen volt Tímár Miklós, a Szilágy, Szatmár és Bihar megyéért felelős nagyváradi Erdészeti Őrség helyettes-vezetője is, aki a tavaly indult Országos Erdészeti Programot mutatta be a gazdáknak. A program keretében 2026-ig több mint 800 millió eurót fordítanak a leromlott vagy hatékony mezőgazdasági termelésre alkalmatlan területek, szélfogó sávok beerdősítésének támogatására. Elhangzott: a gazdák 20 éven keresztül hektáronként évi 456 euró támogatásban részesülnek, amennyiben beerdősítik területeiket. Ezen felül évi 190 eurós jövedelem-csökkenési kompenzációs támogatásra is jogosultak, amennyiben a beerdősítendő mezőgazdasági területre az APIA-tól előzetesen területalapú támogatást igényeltek.

kemer.JPG
img-7085.JPG
Hírlevél 2024. április 6.
Hagymatermesztők támogatását is tervezi a kormány és készül a mezőgazdasági roncs-program. Kedvezményes kamattal juthatnak kölcsönhöz a gazdálkodók. Hírlevelünkben barlangban termesztett zöldségekről, ingyen kecskéről és zebracsíkosra festett szarvasmarhákról is olvashat.
Hírlevél 2024. március 25.
Új támogatást dolgoztak ki a romániai juhtenyésztők számára, Argentínában pedig már a klímasemleges szarvasmarhákon dolgoznak. Nyártól teljes gőzzel üzemel majd az Azomures műtrágyagyár.
Hírlevél 2024. március 12.
Segít a kormány a méhészeken is, akiket tönkretett az Ukrajnából érkező olcsó méz. Önkéntes lesz a mezőgazdasági földterületek részleges parlagon hagyása. Nyomon követnék a földterületek adás-vételét.
Cookie