×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Bihar megye

Simkó Lajos

2019.07.24 - 00:00
Simkó Lajos, falugazdász, könyvelés és számviteli informatikus Zóna: Bihar megye Telefonszám: 0728116394 Email cím: simko.lajos@yahoo.com


2018 óta foglalkozom mezőgazdasággal, ezen belül a fő tevékenységem a szarvasmarha tartás. Könyvelés és számviteli informatikát végeztem a Nagyváradi Állami Egyetemen és jelenleg is szakmán belül vagyok elhelyezkedve.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mégis hogyan, milyen indíttatásból kezdtem el a mezőgazdasággal is foglalkozni. Ennek több oka is van: édesapám a 2000-es évek elejétől foglalkozott mezőgazdasággal, így ez nem állt tőlem nagyon távol; édesanyám felőli nagytatámnak vágóhídja volt, így az állatfeldolgozásba is betekintést nyerhettem; a harmadik tényezőt a szülőfalvam körüli legelők és kaszálók állattartás hiányából kialakult kihasználatlanság jelentette.

Csokorba fogva az említett három tényezőt döntöttem a húsmarha tenyésztése mellett. Kezdetben 7 román tarka „Bălțată românească” anyatehén megvásárlásával, illetve 6 hektár legelő bérbevételével indultam, jelenleg ezt sikerült feltornázzam közel 30 hektár legelőre, illetve 27-re nőtt az állatálomány száma a szaporulattal együtt. Tavaly sikerült elkezdenem foglalkozni a biogazdálkodással is, így a tulajdonomban lévő állatok télen és nyáron egyaránt csakis bió szálastakarmánnyal fognak táplálkozni.

2021 május végén csatlakoztam a bihar megyei falugazdászhálózathoz és a következő községek illetve a hozzájuk tartozó települések területén fogok tevékenykedni: Bihar, Biharszentandrás, Bors, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Körösgyéres, Paptamási.

Főbb célkitűzéseim közé tartozik a gazdák értesítése a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) álltal nyújtott támogatásokról, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (FEADR) álltal kiírt, illetve az egyébb pályázati lehetőségekről; a következő periódusban az EU nagy hangsúlyt fektet az ökogazdálkodásra, ezért ezt, illetve a benne rejlő lehetőségeket is szeretném jobban megismertetni a gazdákkal; végül de nem utolsó sorban egy gazdaregiszter létrehozását is szeretném elérni, aminek köszönhetően a hasonló ágazatokban tevékenykedő gazdáknak segítenék képzések, kiállítások, találkozók szervezésével.

Cookie