×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Munkatársak

Nagy László

Érmihályfalván születtem, 1982. november 12-én. Tanulmányaimat az Érmihályfalvi Mezőgazdasági Líceumban fejeztem be 2001-ben, majd a Temesvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szereztem Agrármérnöki diplomát 2006-ban.

Nős vagyok, két fiúgyermek boldog édesapja.

Már gyerekkorom óta közel áll hozzám a mezőgazdaság, nagyszüleim és szüleim is gazdálkodtak, mellettük szocializálódtam, így nem csak a tankönyvekből ismerem a növényeket és állatokat.

2006 óta gazdaboltot irányítok Érmihályfalván, a termékek mellett szakmai tanácsokkal is segítve gazdákat. Ez idő alatt sikerült megismerkedni az érmelléki gazdák többségével, betekintést nyerhettem mindennapjaikba, megismertem munkájukat, sikereiket, gondjaikat. Emellett önkormányzati képviselőként is tevékenykedem, ami szintén jó lehetőség a gazdákkal való intézményes kapcsolattartásra.

Számos szakmai fórumon, kiállításon, kísérleti parcellák megművelésének és betakarításának szakmai kiértékelésén vettem részt. Alkalmanként különböző folyóiratokban, szakmai lapokban, hírportálokon közöltem szakmai cikkeket, amit a jövőben is folytatni fogok. Több gazdafórum szervezésében segítettem, valamint megszerveztem két alkalommal is a Nyíló Akác Napok keretében a kétnapos Gép- és Mezőgazdasági kiállítást.

Korábban is tagja voltam a Partiumi Falugazdász Hálózatnak, személyes okok miatt szünetelt a tevékenységem, most megújult erővel térek vissza, hogy segítsem Érmihályfalva, Érsemjén, Érselénd, Érkenéz, Érkörtvélyes, Érvasad, Értarcsa, Gálospetri, Éradony, Érszalacs és Ottomány gazdáinak a tevékenységét.

Falugazdászként az aktuális hazai, magyarországi vagy európai uniós pályázati lehetőségek feltérképezését tartom fontosnak, a pályázatok ismertetését célzó rendezvények megszervezését és a közreműködést a térség- és gazdaságfejlesztési programok ellenőrzésében, a nyertes pályázatok folyamatos megfigyelését, segítését.

A gazdaszervezettel együttműködésben szakmai programok szervezése (gazdanapok, konferenciák, kiállítások stb.), illetve szakmai tanácsadás nyújtása a gazdáknak a termelés, feldolgozás és értékesítés területén.

Fontosnak tartom egy településenkénti bontású gazdakataszter összeállítását, amely az adott térség magyar gazdálkodóinak összeírását, illetve a gazdaságok jellemzőinek rögzítését, regisztrálását (ágazat: növénytermesztés / állattenyésztés / kertészet; milyen növények, állatok, zöldség, gyümölcs, terület nagysága stb.) jelenti. Emellett a helyben lévő és működőképes szövetkezeti formák beazonosítása, illetve felmérés készítése a helyi termelőszövetkezetek megalakításához. A hagyományos termelők adatbázisba való gyűjtése, termékeik, különösképpen a helyi termékek népszerűsítése, „márka / védjegy” létrehozásának kezdeményezése a tevékenységi területen vagy akár az országos piacon. Ehhez kapcsolódóan pedig közös értékesítési programok létrehozása a gazdaszervezetek vezetőinek irányításával.

Falugazdászként vállalom a gazdák által megfogalmazott kérdések összegyűjtésé, és ezeknek a továbbítását a megfelelő intézményekhez, szakmai szervezetekhez, emellett a termeléshez, feldolgozáshoz és értékesítéshez szükséges szakhatósági engedélyeztetés (állat- és közegészségügy, környezeti felügyelőség stb.) elősegítését.

Cookie