×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Mire figyeljünk használt traktor vásárlásakor?

2022.03.12 - 16:44
Sajnos a pénztárca szűkössége miatt a gazdák többsége – főként a kisebb területet művelők – vidékünkön még nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy új traktorokkal bővítsék vagy helyettesítsék az elöregedő erőgépállományukat. Jobb híján, maradnak tehát a használtak. A kereslet nagy, így a másodkézből származó gépek kínálata is zavarba ejtően tág.

A feladat tehát látszólag annyi, hogy a nagy felhozatalból kiválasszuk az anyagi lehetőségeinkhez és a gazdaságunk méretéhez, a tervezett munkákhoz legalkalmasabb használt gépet. Csakhogy ez – megfelelő típusismeret és géptechnikai tudás nélkül – nem is olyan könnyű. Örökérvényű mondás, hogy a motorba nem lehet belelátni, de azért vannak olyan árulkodó jelek, amik – márkától, gyártótól függetlenül –segítenek könnyebben eldönteni, hogy a kiszemelt traktor megéri-e az árát vagy sem, érdeme-s bizalmat szavazni a következő öt vagy akár tíz évre. A traktorvásárlóknak szánt hasznos, gyakorlati tanácsainkat az alábbi pontokban foglaltuk össze.

traktor 4 DL

1. Mielőtt traktor veszünk, vagy egyáltalán keresünk, döntsük el mire akarjuk használni. Legyünk tisztában a megmunkálandó földterülettel, a talaj minőségével, a művelni kívánt terület domborzati fekvésével.

2. Vegyük figyelembe a traktor kihasználhatóságát, ugyanígy a földterületen végzendő munkák lóerőigényét. A megfelelő lóerő-kapacitás helyes megválasztása nagyon fontos.

3. Ne csak azt nézzük, hogy mikor gyártották a traktort, a koránál még hasznosabb tudni, hogy milyen munkafázisokat végeztek vele. Könnyű munkafázisokra vagy állattenyésztési farmon használt traktorok esetében kisebb az elhasználódás, idő előtti kopás esélye.

4. Szemrevételezésnél járjuk alaposan körbe a gépet. A töréseket, sérüléseket az alkunál ne hagyjuk szó nélkül. Nézzük meg a fülke állapotát, felszereltségét. Beszédes a pedálok és a váltókarok kopottsága.

5. Ellenőrizzük az olajszintet és a vízszintet. Figyeljünk arra, hogy üzemmeleg állapotba ne legyen kartergáz.

traktor 5 DL

6. A motor teljesítményét próbáljuk ki terhelés alatt is. Ha nem lehetséges, akkor hagyjuk a motort az eladó telephelyén üzemmelegségig járni. Ellenőrizzük a fékrendszert és a fényeket.

7. Ellenőrizzük a szervót és a hidraulikát. A sebesség váltás zökkenőmentes legyen. Ebből könnyen következtethetünk arra, hogy milyen kopása van a kapcsolószekrénynek. Kérdezzünk rá az olaj és szűrők alkalmazott csere-periódusára.

8. Nézzük meg az abroncsok állapotát, kopottságát, érettségi fokát. Az első kerekek ne álljanak se össze, se szét.

9. Frissen festett traktornál éljünk a gyanúval, hogy az eladó az új festéssel nemcsak szépíteni, hanem egy korábbi törés-nyomot, vagy a traktor valami rejtett hibáját is palástolni akarta.

10. Általában azokat a hirdetéseket részesítsük előnyben, amelyben leírják a traktor nevét és pontos típusát, az üzemórát és kitérnek azokra a karbantartásokra, hibákra vagy főalkatrészekre, amiket a traktoron eddig elvégeztek, javítottak.

Bucsás Sándor
agrármérnök, falugazdász

traktor 2 DL

Tavaszi gazdafórumok - Helybe vittük az információkat
Gazdafórumai révén közvetlenül kétezer gazdálkodót ért el, nyomtatott kiadványai és az internetes felületein keresztül pedig három hónap alatt több mint hatezer magyar ajkú mezőgazdasági termelőhöz juttatta el az új mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó információkat, tudnivalókat február-május közötti tájékoztató kampányában a Partiumi Falugazdász Hálózat.
Hírlevél 2023. március 17.
Számos aktuális és izgalmas témáról olvashat legfrissebb hírlevelünkben!
A növénytermesztők és az állattenyésztők is sikerrel vették az akadályokat
A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete és a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak közreműködésével újabb hatvan, magyar ajkú partiumi gazdálkodó szerzett uniós pályázásra feljogosító mezőgazdasági szakképesítési diplomát a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság napokban zárult tanfolyamain.
Cookie