×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Mire figyeljünk használt traktor vásárlásakor?

2022.03.12 - 16:44
Sajnos a pénztárca szűkössége miatt a gazdák többsége – főként a kisebb területet művelők – vidékünkön még nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy új traktorokkal bővítsék vagy helyettesítsék az elöregedő erőgépállományukat. Jobb híján, maradnak tehát a használtak. A kereslet nagy, így a másodkézből származó gépek kínálata is zavarba ejtően tág.

A feladat tehát látszólag annyi, hogy a nagy felhozatalból kiválasszuk az anyagi lehetőségeinkhez és a gazdaságunk méretéhez, a tervezett munkákhoz legalkalmasabb használt gépet. Csakhogy ez – megfelelő típusismeret és géptechnikai tudás nélkül – nem is olyan könnyű. Örökérvényű mondás, hogy a motorba nem lehet belelátni, de azért vannak olyan árulkodó jelek, amik – márkától, gyártótól függetlenül –segítenek könnyebben eldönteni, hogy a kiszemelt traktor megéri-e az árát vagy sem, érdeme-s bizalmat szavazni a következő öt vagy akár tíz évre. A traktorvásárlóknak szánt hasznos, gyakorlati tanácsainkat az alábbi pontokban foglaltuk össze.

traktor 4 DL

1. Mielőtt traktor veszünk, vagy egyáltalán keresünk, döntsük el mire akarjuk használni. Legyünk tisztában a megmunkálandó földterülettel, a talaj minőségével, a művelni kívánt terület domborzati fekvésével.

2. Vegyük figyelembe a traktor kihasználhatóságát, ugyanígy a földterületen végzendő munkák lóerőigényét. A megfelelő lóerő-kapacitás helyes megválasztása nagyon fontos.

3. Ne csak azt nézzük, hogy mikor gyártották a traktort, a koránál még hasznosabb tudni, hogy milyen munkafázisokat végeztek vele. Könnyű munkafázisokra vagy állattenyésztési farmon használt traktorok esetében kisebb az elhasználódás, idő előtti kopás esélye.

4. Szemrevételezésnél járjuk alaposan körbe a gépet. A töréseket, sérüléseket az alkunál ne hagyjuk szó nélkül. Nézzük meg a fülke állapotát, felszereltségét. Beszédes a pedálok és a váltókarok kopottsága.

5. Ellenőrizzük az olajszintet és a vízszintet. Figyeljünk arra, hogy üzemmeleg állapotba ne legyen kartergáz.

traktor 5 DL

6. A motor teljesítményét próbáljuk ki terhelés alatt is. Ha nem lehetséges, akkor hagyjuk a motort az eladó telephelyén üzemmelegségig járni. Ellenőrizzük a fékrendszert és a fényeket.

7. Ellenőrizzük a szervót és a hidraulikát. A sebesség váltás zökkenőmentes legyen. Ebből könnyen következtethetünk arra, hogy milyen kopása van a kapcsolószekrénynek. Kérdezzünk rá az olaj és szűrők alkalmazott csere-periódusára.

8. Nézzük meg az abroncsok állapotát, kopottságát, érettségi fokát. Az első kerekek ne álljanak se össze, se szét.

9. Frissen festett traktornál éljünk a gyanúval, hogy az eladó az új festéssel nemcsak szépíteni, hanem egy korábbi törés-nyomot, vagy a traktor valami rejtett hibáját is palástolni akarta.

10. Általában azokat a hirdetéseket részesítsük előnyben, amelyben leírják a traktor nevét és pontos típusát, az üzemórát és kitérnek azokra a karbantartásokra, hibákra vagy főalkatrészekre, amiket a traktoron eddig elvégeztek, javítottak.

Bucsás Sándor
agrármérnök, falugazdász

traktor 2 DL

Hírlevél 2024. január 24.
Fény derült arra, melyik volt a legjobb kukoricahibrid 2023-ban. Kényes helyzetben a fokhagyma- és a burgonyapiac is. A Partiumi Falugazdász Hálózat által díjazott két gazdálkodóról is készült nagyriport az elmúlt hét folyamán.
Hírlevél 2023. június 11.
Utalják az első negyedévi gázolajár-támogatást és támogatást kaphatnak az epertermesztők. Meghosszabbították az ukrán gabona importtilalmát, de a gazdák nem teljesen elégedettek ezzel. Jelentős károkat okoznak a varjak a mezőgazdaságban, róluk az is kiderüt, hogy intelligenciájuk az 5-7 éves gyerekekével vetekszik.
Hírlevél 2023. június 4.
Támogatásban részesülhetnek az aszálykárt elszenvedett gazdák, miközben az idei kilátások sem kedvezők: a romániai szántóföldek harmadát veszélyezteti aszályosodás vagy akár elsivatagosodás.
Cookie