×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Minden, amit az idéntől induló új agrártámogatásokról tudni kell

2023.01.20 - 09:35
Február 3-án, a Bihar megyei Érmihályfalván rajtol Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő és a Partiumi Falugazdász Hálózat közös szervezésű, mezőgazdasági támogatásokról és pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató karavánja.

Az érmihályfalvi Gizella-malom rendezvényközpontban február 3-án, délelőtt 10 órától kezdődő találkozón a meghívott szakemberek részletesen bemutatják a gazdáknak az unió közös agrárpolitikáját, illetve azokat a hazai mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási formákat, amik a 2023 és 2027 közötti időszakra kidolgozott Nemzeti Stratégiai Terv (PNS) keretében idéntől az ágazat szereplőinek rendelkezésére állnak.

Szó lesz az új területalapú és agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásokról, a jogosultsági feltételekről, a keretösszegekről és az idénre várható hektáronkénti támogatások nagyságáról, de természetesen kitérnek az állattenyésztőknek szóló támogatásokra és a várható egyedenkénti összegekre is. A szervezők külön ismertetővel készülnek azokról az intézkedésekről, amik az induló fiatal gazdálkodóknak, a kisgazdaságoknak vagy épp a fejleszteni, bővíteni kívánó nagyobb farmoknak, mezőgazdasági szövetkezeteknek, gazdatársulásoknak kínálnak vissza nem térítendő uniós pályázati támogatásokat.

img-0022.JPG

Az alkalomra, a gazdák alaposabb informálása érdekében az új területalapú és állattenyésztési támogatásokról, illetve a vidékfejlesztési intézkedésekről, küszöbön álló pályázati kiírásokról hasznos, könnyen áttekinthető tájékoztató füzettel is készülnek a szervezők, amit a rendezvényen résztvevő termelők természetesen ajándékba kapnak, így otthon is forgathatnak.
Mivel az érmihályfalvi rendezvényterem befogadóképessége korlátos (200 fő), részvételi szándékukat kérjük mihamarabb jelezzék a térségükben tevékenykedő falugazdászoknak. Székelyhíd vonzáskörzetében Antal József (0762-386.609) és Gődér Imre (0785-391.121), Érmihályfalva térségében Nagy László (0742-211.743), a Sebes-Körös mentén Bucsás Sándor (0742-699.042), Margitta vonzáskörzetében Huszár Antal (0741-778.919), Nagyvárad környékén Simkó Lajos (0728-116.394), Nagyszalonta térségében pedig Bíró Blanka (0774-692.318) fogadja a gazdák jelentkezését.

Figyelem: mivel új szabályokról és a következő éveket meghatározó agrártámogatásokról van szó, az információ szó szerint pénzt ér a felkészült gazdálkodónak. Készüljünk együtt a márciusban induló APIA-s támogatás-igénylési időszakra!

Találkozzunk február 3-án Érmihályfalván, 10 órától a Gizella-malom rendezvényházban.

Szatmár megyébe érkezik a KAP-karaván
Február 3-án, délután a Szatmár megyei Lázáriba érkezik Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő és a Partiumi Falugazdász Hálózat közös szervezésű, mezőgazdasági támogatásokról és pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató karavánja.
Információk az új támogatási rendszerről tudni
Alapjaiban átalakul a mezőgazdasági támogatások rendszere, a Partiumi Falugazdász Hálózat pedig áttekinthető, magyar nyelvű összefoglaló anyaggal segíti a gazdákat a boldogulásban.
Az új agrártámogatásokról tájékoztatják a termelőket a falugazdászok
Az idéntől életbe lépő új agrártámogatási szabályok nyomán a mezőgazdasági termelők átfogó tájékoztatása és felkészítése lesz a következő hónapokban a partiumi falugazdászok elsődleges feladata. Az újdonságokról, területalapú támogatási és pályázati lehetőségekről márciusban Bihar, Szatmár és Szilágy megyében is tájékoztató-rendezvényeken számolnak be a gazdálkodóknak.
Cookie