×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

A növénytermesztők és az állattenyésztők is sikerrel vették az akadályokat

2023.03.15 - 10:00
A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete és a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak közreműködésével újabb hatvan, magyar ajkú partiumi gazdálkodó szerzett uniós pályázásra feljogosító mezőgazdasági szakképesítési diplomát a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság napokban zárult tanfolyamain.

Március 14-én, Szalárdon a növénytermesztő gazdák újabb harmincfős csoportja, míg március 16-án, a Bihar megyei szakigazgatóság nagyváradi székhelyén tartott vizsgán harminc állattenyésztő adott számot a képzés során szerzett ismereteiről. A két szakirányú, a növénytermesztőknek és állattenyésztőknek külön-külön szóló felkészítőkön ingyen vehettek részt a gazdák, köszönhetően annak a magyar-román határmenti együttműködési programba benyújtott pályázatnak, amiből a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság nyert finanszírozást. A szakigazgatóság felkérésére a gazdák toborzásában, a képzés lebonyolításában, illetve a vizsgára álló mezőgazdászok felkészítésében dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke és a Partiumi Falugazdász Hálózat érmelléki, hegyközi, szalontai és Sebes-Körös völgyi falugazdászai is hangsúlyos szerepet vállaltak.

20230316-104619.jpg


Dr. Nagy Miklós gratulált a gazdáknak a tanfolyam sikeres elvégzéséhez, egyúttal sok sikert, sok eredményes pályázatot kívánt a termelőknek a szakigazgatóság által kiállított, uniós elismertségű diplomák hasznosításához. Az egyesületi vezető a Szalárdon vizsgázó növénytermesztőknek tolmácsolta Nicolae Hodișan, a megyei agráradminisztráció igazgatójának jókívánságait is, akik egyéb hivatali teendői miatt nem tudott részt venni a tanfolyam-záró eseményen.

img-20230314-wa0058.jpg


„Minden lehetséges eszközünkkel – legyen szó bár az aktuális támogatási, pályázati információk megosztásáról, a szakmai utakról, kiállítás-látogatásokról, vagy az évszaknak megfelelő metszési, gépbeállítási bemutatókról – a partiumi gazdaközösség szolgálatára és megerősítésére törekedünk. Örvendek, hogy ezúttal a szakképzés terén tudtunk a gazdáknak a hasznára válni, hogy olyan diplomához jussanak, ami plussz pontokat jelent a pályázatok elbírálásánál, azaz másokhoz képest előnyösebb helyzetből tudnak az új uniós gépvásárlási, farmfejlesztési támogatásokért versenybe szállni. A Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársainak nevében ezúttal is gratulálunk a sikeresen vizsgázó gazdálkodóknak és Nagy Miklóshoz csatlakozva én is sok nyertes pályázatot kívánok!” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs, a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője.

20230314-132436.jpg
Hírlevél 2023. június 11.
Utalják az első negyedévi gázolajár-támogatást és támogatást kaphatnak az epertermesztők. Meghosszabbították az ukrán gabona importtilalmát, de a gazdák nem teljesen elégedettek ezzel. Jelentős károkat okoznak a varjak a mezőgazdaságban, róluk az is kiderüt, hogy intelligenciájuk az 5-7 éves gyerekekével vetekszik.
Hírlevél 2023. június 4.
Támogatásban részesülhetnek az aszálykárt elszenvedett gazdák, miközben az idei kilátások sem kedvezők: a romániai szántóföldek harmadát veszélyezteti aszályosodás vagy akár elsivatagosodás.
Bihari borászok mesélnek
Újabb kötettel – ezúttal a Bihar megyei borászokról szólóval – bővült a Partiumi Falugazdász Hálózat a történelmi Partium borászait, pincészeteit magyar és román nyelven bemutató „A szőlőtől a pohárig” könyvsorozata.
Cookie