×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Szatmár megye

Kovács Szabolcs István

2018-2019 közötti időszakban Tasnád, Oláhcsaholy, Érszakácsi, Szántó, Szilágypér, Sződemeter valamint Érkávás községekben és a hozzájuk tartozó településeken fejtettem ki a falugazdászi tevékenységemet. 2019 júliusától a partiumi falugazdászhálózat szervezeti vezetőjeként is tevékenykedem ezeken a területeken és több mint 500 gazdával tartom a kapcsolatot rendszeresen.
A terepen végzett munkámból adódóan jól ismerem a falusi életet és a gazdákat, emellett saját gazdasággal is rendelkezem.
Két falugazdász kollégámmal és több gazdával 2020-ban megalakítottuk a Boviterra Szövetkezetet amelynek azóta is folyamatosan bővül a taglétszáma.
Egyesületünket és a Partiumi Falugazdász Hálózatot is szoros kapcsolat köti a csanálosi  Schonntale Innovative limuzin húsmarha tartó szövetkezethez, egy a feldolgozást és értékesítést segítő vágóhíd létrehozásában. Tagja vagyok a Szatmári Terméket megalapító és létrehozó csapatnak, több hónapos előkészítő munka után a régióban elsőként sikerült kiépíteni a Szatmári Termék védjegyet, ezzel a projekttel hozzájárulunk Szatmár megye gazdasági életének a fejlődéséhez, valamint segítjük a helyi termelők, gazdák és családok boldogulását.

Eddigi munkám számos gazdafórumot és szakmai előadást szerveztünk állattenyésztésről, méhészetről, gyümölcstermesztésről, gépbemutatókat tartottunk, ugyanakkor rendszeressé vált a részvételünk a jelentős mezőgazdasági kiállításokon is, köztük a budapesti Agromash-on valamint a debreceni Farmer Expo-n. Sikerként könyvelem el a 2020-as évben a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban való részvételünket, az adományozó 600 gazdától 60.000 kg liszt gyűlt össze, amit rászoruló személyeket megsegítő szervezetek között osztottunk szét. Jelenleg a munkám nagy részét a gazdatalálkozók és a szakmai napok szervezése teszi ki, valamint a gazdák felkészítése a hamarosan Partiumban is elinduló Gazdaságfejlesztési programban való részvételre.

Célom a gazdák munkájának segítése, és a mezőgazdaságban szükségszerű generációváltás ösztönzése. Munkám fontos részének tartom a termelői szövetkezetek létrehozását, amely által a gazdák hatékonyabban termelhetnek és a közös értékesítéssel jelentős jövedelemre tehetnek szert.

 

Falugazdász, vidékfejlesztési szakértő
Zóna: Szatmár megye
Telefonszám: 0733926673
E-mail: kovacs.szabolcs@partiumigazda.ro

Cookie