×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Kiterjesztik a Paradicsom-programot

2021.03.25 - 22:30
Ezer négyzetméterenként legtöbb 2000 eurós de minimis, azaz csekély összegű támogatást kapnak azok a paprika, uborka, paradicsom, káposzta vagy padlizsán termesztők, akik üveg vagy fóliaházakban termesztik a zöldséget. Az ezt szabályozó kormányhatározat kidolgozása jelenleg zajlik, párhuzamosan az ágazat képviselőivel való konzultációkkal.

Ezt Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter jelentette be, hangsúlyozva, a program összköltségvetése 150 millió lej. Rámutatott, ez a négy éven át futó, úgynevezett Paradicsom-programot helyettesíti, amelynek felfüggesztéséről azért döntöttek, mert a korábbi formájában nem érte meg folytatni. „A Paradicsom-program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, túl sokba került, a várt eredmények pedig elmaradtak, ami persze nem csoda, hisz több gazda gátlástanul csalt. De számos növénytermesztő kérte azt, hogy a kedvezményt terjesszük ki más fajtákra is. A programot szabályozó kormányhatározat részleteinek a kidolgozása jelenleg zajlik, párhuzamosan a szakágazat képviselőivel” – magyarázta a mezőgazdasági miniszter. Ha az igénylések túllépik a 150 millió lejes keretösszeget, akkor arányosan csökken ezernégyzetméterenként támogatás, amelynek lebonyolításával a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséget bízza meg a szaktárca. Az ellenőrzéseket az APIA és a megyei mezőgazdasági igazgatóságok közös bizottságai hajtják majd végre. A Paradicsom-program 2017-ben indult, Petre Daea szociáldemokrata mezőgazdasági miniszter idején, azzal a céllal, hogy csökkentse a Romániába importált paradicsom mennyiségét. A mostani módosítástól is azt remélik, hogy a helyi termelők támogatása révén az ország importfüggőségét is tudják javítani. A Paradicsom-program felfüggesztését idén januárban jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

14 239 zöldségtermesztő kért de minimis támogatást
A július 20-i határidőig 14 239 kérést iktatott a Mező­gazdasági Kifizetési és Inter­venciós Ügynökség azon gazdák részéről, akik fólia­sátorban vagy üveg­házban termesz­tenek paprikát, uborkát, paradi­csomot vagy padlizsánt. A legtöbb kérést, szám szerint 4500-at Olt megyéből iktatták, összesen 465,96 hektárra, a leg­keve­sebbet pedig a fővárosból, csupán egyet, 0,98 hektárra.
Július 20-ig pályázhatnak a zöldségtermesztők
Elfogadta a kormány azt a határozatot, amelynek értelmében 2000 eurós támoga­tásban részesülnek azok a gazdák, akik fólia­sátrakban vagy üveg­házakban termesztenek zöldséget. Az igény­léseket július 20-ig fogadják az APIA helyi és megyei kirendelt­ségeinél. Az elszámolási dokumen­tumokat pedig december 3-ig kell leadni.
Támogatás a zöldségtermesztőknek
65 millió eurós támoga­tásban részesül­hetnek az elkövet­kezendő két évben azok a hazai zöldség­termesztők, akik üveg­házakban vagy fólia­sátrakban termelnek.
Cookie