×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Harmadszor szervezett évzáró gálát a Partiumi Falugazdász Hálózat

2023.12.21 - 08:21
Szatmár megye legkiválóbb gazdálkodói mellett elismerő okleveleket vehetnek át azok a termelők is, akik önzetlen búza- és lisztadományaikkal 2023-ban is hozzájárultak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, illetve a zöldség és gyümölcs adományaikkal pedig az idei szegények világnapi gyűjtés sikeréhez.

A munka ugyan nem állt meg, de egyfajta évzáróként tartott gálát vasárnap a Megmaradás Házában a Partiumi Falugazdász Hálózat. A rendezvényközpont nagyterme megtelt, számos érdeklődő vett részt az eseményen, na meg azok a gazdák, akik munkáját vagy önkéntes segítségét díjazta a hálózat.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a hálózat koordinátora köszöntötte elsőként az egybegyűlteket. Mint rámutatott: a Partiumi Falugazdász Hálózat hatékony segítséget nyújt a partiumi gazdáknak, ám sikeres működése elképzelhetetlen lenne az olyan támogatók nélkül, mint Magyarország Agrárminisztériumára, amely biztosítja a hálózat működését. De nem szabad megfeledkezni a számtalan partiumi gazdáról sem, akik nem csak segítséget kérnek, hanem segítenek is: a jótékonysági rendezvények kapcsán mindig önzetlenül adakoznak.

A Szatmár Megyei Tanács képviseletében Kovács Máté megyemenedzser gratulált a falugazdászok munkájához, majd Mészáros Balázs, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának Főosztályvezetője szólt a közönséghez. „A falugazdászok munkájának hatékonyságát és sikerességét már az is bizonyítja, hogy a harmadik gálát szervezik. Munkájuk hiánypótló és pótolhatatlan, nagy segítséget jelentenek a falugazdászok abban, hogy a magyar gazda sikeresen pályázzon, termeljen és értékesítsen. Köszönöm a munkájukat” – mondta.

Kovács Szabolcs hálózati vezető elmondta: ahogy a mezőgazdaságban az év vége az összegzés ideje, úgy a Partiumi Falugazdász Hálózatban is visszatekintenek a hamarosan záruló év eseményeire, kiértékelik a munkát. Az öt éve létrehozott szervezet fejlődik, ez a növekvő számú sikeres rendezvényekkel is bebizonyosodik.

czl-0842.JPG


Az évzáró gálán a kiemelkedő, a mások elé példaként állítható teljesítényeket díjazzák. Jó példaként szólították a közönség elé Bartos Tímea és Huszár Antal, illetve Nagy László falugazdászokat, akik éves tevékenységüknek köszönhetően már elismerést kaptak a budapesti Összefogás Fórumon is. Előbbiek falugazdászi tevékenységük elismeréseként kaptak akkor oklevelet, Nagy László pedig Az év külhoni falugazdásza lett.

Az eseményen 15 kategóriában díjaztak Szatmár megyei mezőgazdászokat. Díjat kapott a Nachbil Sajtmanufaktúra (Az Év Sajtkészítője), Hornyák Tibor (Az Év Pálinkafőzője), a Tivadar Méhészet (Az Év Méhészete), Diószegi István (Az Év Zöldségtermesztője), Nagy Anita (Az Év Női Agrárvállalkozója), a Szatmár Megyei Kisállattenyésztők Szövetsége (Az Év Állattenyésztő Egyesülete), Szilágyi András (Az Év Gabonatermesztője), Heidel Benjámin (Az Év Fiatal Gazdája), a Reizer Pincészet (Az Év Pincészete), Bozsó Ferenc (Az Év Kézművese), a König Mühle kft. (Az Év Malomipari Szereplője), Sasu Lucian és Belényi Gábor (Az Év Gyümölcstermesztője), a Szatmár Szívéből termékcsalád (Az Év Mezőgazdasági Feldolgozója), Hajnal Tamás (Az Év Állattenyésztője), valamint a Tar Levendula Farm (Az Év Legszebb Gazdasága).

czl-0975.JPG


A III. Falugazdász Gála műsorában szólították a közönség elé azokat a mezőgazdasággal kapcsolatos egyetemi tanulmányokat végző fiatalokat is, akik a Partiumi Falugazdász Hálózat ösztöndíj-pályázatán nyertek támogatást tanulmányaik végzéséhez. Ösztöndíjasként folytathatja tanulmányait Szatmár megyéből Gádoros Mátyás és Sücs István Dávid, valamint Máramaros megyéből Szőlős Balázs.

czl-0981.JPG


Vasárnap oklevéllel köszönték meg a falugazdászok az adományokat azoknak a gazdáknak is, akik a szegények világnapja, illetve a Magyarok kenyere – 15 millió Búzaszem programokban adakoztak. Szatmár megyében a szegények világnapja kapcsán ötven gazda összesen 2200 kg zöldséget, 330 kg tartós élelmiszert, 100 liter olajat és 300 kg almát adományozott.

A Magyarok kenyere programban a Partiumban 500 felajánlótól 74 ezer kilogrammnyi búza érkezett, az ebből készült liszt pedig Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyében több tucat szociális ellátó intézet számára biztosította az asztalra kerülő mindennapi kenyeret. Ezen kívül pénzadományként 6.000 lej érkezett.

Magyarország Agrárminisztere az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, október 23-a alkalmából, Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás keretén belül a Kárpát-medence számos területén élő és kiemelkedően tevékenykedő kézműveseket és termelőket miniszteri elismerő oklevélben részesítette. Szatmár megyéből Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület alapítója és Boca Judit kosárfonó kapott elismerést. Nekik a gála keretében Mészáros Balázs adta át az elismerést.

Agrárbölcső-átadással zárult a rendezvény. A Partiumban nyolc agrárbölcsőben már közel száz csecsemőt ringattak szüleik. A vándorbölcsők új lakókat üdvözölnek félévente, jelképezve ezzel a magyar kultúra örökségét és a hagyományaink továbbörökítését. Most a Máramaros megyei Schlesinger Ervin és Andra kaptak bölcsőt, születendő gyermekük számára, melyet az egyik nagymama vett át.  

czl-1119.JPG

 

Cookie