×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Ezreket vonzott a váradi Borpart fesztivál

2023.05.23 - 22:46
Sokakat vonzott a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Festum Varadinum közös-szervezésű nagyváradi Borpart fesztiválja. A Sebes-Körös parti három napos rendezvényen – koncertek és változatos, családbarát programok kíséretében – tizenegy borászat és egy pálinkamanufaktúra termékeit ízlelhette, ismerhette meg a nagyközönség.

A pénteki rajt után szombaton és vasárnap is zsúfolásig töltötték a standoknak otthont adó Sebes-Körös parti sétányt a nagyváradi borbarátok és a hangulatos koncertekre, színes programokra kilátogató családok. Ez alapján nyugodtan kijelenthető: óriási közönségsikert aratott a 31-dik Festum Varadinum rendezvénysorozatába illeszkedő, május 12. és 14. között tartott Borpart fesztivál.
A Borpart fesztivál keretében 12 – döntően az Érmellékről és a Nagyvárad környékéről érkezett – borászat és pálinka-manufaktúra kiváló minőségű nedűit kóstolhatták az érdeklődők. A borászok nagyszerű közönségfogadtatását mi sem jelzi jobban, minthogy a szervezőktől igényelhető és a Borpart területén használható ezer hivatalos, emblémás kóstolópohár közül a délutáni, esti időszakokban – nem ritkán – egyetlen egy sem volt „szabad”.

A Partiumi Falugazdász Hálózat és a Festum Varadinum csapatának közös szervezésű rendezvényén a Békési pincészet, a Dubovan Manufaktúra, a Darabont család, a Féth pincészet, a Nachbil borászat, a Rittner Vinárium, a Szőnyi József pincészet, a Szőnyi László borászat, a Takács pincészet, a Turul Wineyard, a Yanka pincészet borait, valamint a Zekulhyda pálinka és párlat különlegességeit kóstolhaták és élvezhették a Borpartra kilátogató nagyváradiak.

borpart.jpg


A Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak az érmelléki borászoknak és pincészeteknek minőségi bemutatkozási feltételeket teremtő Borpart fesztivál szervezéséért – hiszen a helyszín biztosítása mellett a falugazdászok a borász-standokat befogadó kisházak összeállítását és szétszerelését is vállalták – 2023-ban a rendkívül megtisztelő Festum Varadinum díjat adományozták. A Festum Varadinum díjakat május 21-kén, vasárnap este Nagyváradon, a Szigligeti Színházban tartott fesztiválzáró-gálán adták át. A Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elismerését a Bihar megyei falugazdász-csapata nevében Huszár Antal, szervezetünk Margitta-térségi falugazdásza vette át. Az ünnepségen Simkó Lajos, a Nagyvárad környéki településekért felelős falugazdász-társunk is jelen volt.

borosk.jpg


A nagyváradi Borpart fesztivált – akárcsak a Partiumi Falugazdász Hálózat tavalyi, Nagykárolyban szervezett Kincses Pince rendezvényét – a magyar Agrárminisztérium támogatta a Schams Ferenc Terve keretén belül, mely a Kárpát-medence történelmi borvidékeinek megismertetését és fejlesztését szolgáló kezdeményzés.

„Köszönjük az Agrárminisztérium elkötelezettségét és a Schams Ferenc Terv révén a Kárpát-medencei borkultúra, borászatok, borvidékek népszerűsítésére, szakmai fejlesztésére áldozott anyagi támogatását. Falugazdász kollégáimal együtt köszönjük a Borpart szervezéséért kapott elismerést: nagy öröm és elégtétel számunkra, hogy a rendezvénnyel és a Bihar megyei borászokról szóló kötetünkkel – melyet a fesztivál nyitónapján mutattunk be – egy kicsit mi is hozzájárulhatunk a borkultúra fejlesztéséhez, a helyi borok, pincészetek népszerűsítéséhez. Gratulálunk a szőlőtermelőknek, a borászoknak, pincemestereknek, hiszen az ő szaktudásuk és lelkes munkájuk, pártoló hozzáállásuk nélkül a mi erőfeszítéseink semmit sem érnének” – mutatott rá Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője.

 

Cookie