×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Előzetes jóváhagyáshoz kötik a jövő évi gázolajár-támogatást

2021.12.20 - 17:19
Nem élhetnek a jövő esztendőben a gázolajár-támogatási lehetőséggel azok a gazdák, akik az idén, legkésőbb december végéig elmulasztják az APIA megyei központjaiba benyújtani az előzetes jóváhagyási kérelmeiket – figyelmezteti az érintett növénytermesztő és állattartó gazdákat az APIA.

Most kell lépjen az, aki nem akar lemaradni a jövő évi mezőgazdasági üzemanyagár-támogatásról. Legkésőbb december végéig fogadják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjai a 2022-es gázolajár-támogatáshoz szükséges előzetes jóváhagyási kérelmeket. Az üzemanyagár-támogatáshoz elengedhetetlen az előzetes kérelmek benyújtása, épp ezért arra kérik a termelőket, hogy az igénylései dokumentumaik összeállítását ne halasszák az utolsó pillanatokra. A támogatási-program révén a gazdák a gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz vásárolt üzemanyag kiskereskedelmi árából – a jövedéki adó utólagos visszatérítése nyomán – idén is jelentős, literenként mintegy 1,57 lejes támogatásban részesültek.

Jogi- vagy engedélyezett magánszemélyek kérhetik

Az üzemanyagár-támogatásra az engedélyezett magánszemélyként (PFA), egyéni- vagy családi vállalkozásként (II, IF), illetve jogi személyként, elismert termelői csoportként gazdálkodó termelők jogosultak, továbbá a mezőgazdasági kutató intézetek, a mezőgazdasági talajfeljavítási munkálatok végzésére feljogosított állami szervek, szakcégek. A gázolajár-támogatást ugyanakkor magánszemélyek is igénybe vehetik, amennyiben vállalják, hogy mezőgazdasági – növénytermesztési, állattenyésztési – tevékenységüket a jövőben valamilyen jogi-, vagy bejegyzett jogi személyiség nélküli formában folytatják. A magánszemélyeknek ez esetben a támogatási elő-kérelmeik kedvező elbírálásáról szóló értesítő kézhez vételétől számítva legtöbb 60 nap áll rendelkezésükre, hogy a farmjukat, mint mezőgazdasági vállalkozást a fent említett jogi formák egyikeként – de még az első, negyedéves gázolaj-elszámolás benyújtása előtt – bejegyeztessék.

traktor tel DL

Elszámolható mennyiség

Az elszámolható üzemanyag-mennyiség nagysága attól függ, milyen tevékenységet folytat a gazda. A növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők egy évben hektáronként legtöbb 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépa termelők 139 literre, gyógy- és fűszernövények termelése esetében pedig hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes áru üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a virág és dísznövénytermesztők hektáronként 100 liter motorinában határozták meg. Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolaj-mennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek gondozása kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes áru üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A szárnyas-tartó telepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el, ugyancsak számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1,57 lejes támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe.

Milyen támogatásokra számíthatnak idén a romániai a gazdák?
Új év kezdődött, s ugyan egyelőre még sok a kérdőjel, már lehet tudni részleteket arról, hogy a romániai gazdálkodók milyen támogatásokra számíthatnak az idei évben. Fontos tudnivalók APIA-s és AFIR-os lehetőségekről és tervbe vett kormánytámogatásokról Magyar Lórándtól, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátorától.
Érkezik az uniós állattenyésztési támogatás
Megkezdte az APIA a prémiumnak is nevezett, termeléshez kötött uniós állattenyésztési támogatások kifizetését. A jogcím alatt a fejőstehéntartók ezúttal egyedenként 360 eurót, a húsmarhatartók pedig jószágonként 256 eurót kapnak. Nem csekély a törzskönyvezett juh- és kecske-állománnyal rendelkező gazdáknak járó támogatás sem: ez utóbbi egyedenként 17 euróra rúg.
Hírlevél 2022. január 18.
Literenként néhány banival több literenkénti üzemagyag-támogatásra számíthatnak a romániai gazdák. Itthon az Azomures vegyi kombinát újraindításáról tárgyalnak, Magyarországon már a hagyományos műtrágyák alternatív megoldásait népszerűsítik. Kutatók szőlőmetsző robot építésén dolgoznak, brit tudósok pedig már előálltak a hagymával, amelyik nem könnyezteti meg a szakácsot. Új termékek kerülnek boltok polcaira, húsok, amelyekben kevesebb a hús!
Cookie